BP: Άλλος ένας πετρελαϊκός κολοσσός με κέρδη ρεκόρ το 2022 -Μπήκε και αυτή στον χορό των δισεκατομμυρίων

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
BP: Άλλος ένας πετρελαϊκός κολοσσός με κέρδη ρεκόρ το 2022 -Μπήκε και αυτή στον χορό των δισεκατομμυρίων
Με κέρδη-ρεκόρ ολοκλήρωσε το 2022 η BP, υπερδιπλασιάζοντας μέσα σε έναν χρόνο την κερδοφορία της, χάρη στις τιμές των ορυκτών καυσίμων που εκτοξεύτηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Με κέρδη-ρεκόρ ολοκλήρωσε το 2022 η BP, υπερδιπλασιάζοντας μέσα σε έναν χρόνο την κερδοφορία της, χάρη στις τιμές των ορυκτών καυσίμων που εκτοξεύτηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Αναλυτικά, ο βρετανικός κολοσσός κατέγραψε κέρδος από το κόστος αντικατάστασης (χρησιμοποιείται ως δείκτης για τα καθαρά κέρδη) ύψους 27,7 δισ. δολαρίων, έναντι 12,8 δισ. δολαρίων το προηγούμενο έτος.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα της Refinitiv τοποθετούσαν τα καθαρά κέρδη στα 27,6 δισ. δολάρια για το σύνολο του 2022. Σύμφωνα με την εταιρεία, η τελευταία φορά που είχε επιτευχθεί ρεκόρ ετήσιας κερδοφορίας ήταν τα 26,3 δισ. δολάρια του 2008.

Σε επίπεδο δ' τριμήνου, η BP εμφάνισε καθαρά κέρδη 4,8 δισ. δολαρίων, ξεπερνώντας οριακά τις προσδοκίες των αναλυτών για κέρδη 4,7 δισ. δολαρίων.

Σημειώνεται ότι η τιμή της BP έχει ενισχυθεί 0,8% από τις αρχές του έτους.

Τα 200 δισ. δολάρια των πετρελαϊκών προκαλούν αντιδράσεις

Η BP μπήκε και αυτή με τη σειρά της στον «χορό» κερδοφορίας των Big Oil.

Η βρετανική ανταγωνίστρια Shell ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα τα μεγαλύτερα κέρδη στην ιστορία της, ύψους σχεδόν 40 δισ. δολαρίων. Προηγουμένως, ο αμερικανικός γίγαντας Exxon Mobil είχε ανακοινώσει κέρδη 56 δισ. δολαρίων, πετυχαίνοντας ιστορικό υψηλό για δυτική πετρελαϊκή βιομηχανία. Τα κέρδη της Chevron διαμορφώθηκαν επίσης σε επίπεδο-ρεκόρ, φτάνοντας τα 36,5 δισ. δολάρια.

Η Refinitiv εκτιμά ότι οι μεγαλύτερες εταιρείες ορυκτών καυσίμων της Δύσης συγκέντρωσαν αθροιστικά κέρδη σχεδόν 200 δισ. δολαρίων πέρυσι. Αύριο αναμένεται και η ανακοίνωση της γαλλικής TotalEnergies.

Το εντυπωσιακό μέγεθος της κερδοφορίας έχει επαναφέρει την κριτική γύρω από τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου και έχει πολλαπλασιάσει τις εκκλήσεις για υψηλότερη φορολογία.

Τα τελευταία τρίμηνα, τα στελέχη των μεγάλων πετρελαϊκών επιχείρησαν να υπερασπιστούν τα κέρδη τους λέγοντας πως οι σημαντικές διαταραχές στην παγκόσμια αγορά ενέργειας εξαιτίας του πολέμου έχουν επιβεβαιώσει την ανάγκη να δοθεί λύση στο «ενεργειακό τρίλημμα». Όπως διευκρίνισε πέρυσι ο CEO της BP, Bernard Looney, ο λόγος για «ασφαλή, οικονομικά προσιτή και χαμηλότερων εκπομπών άνθρακα ενέργεια».

Η BP, η οποία το 2020 έθεσε τον στόχο να γίνει εταιρεία μηδενικών εκπομπών «μέχρι το 2050 ή νωρίτερα», προέβλεψε πρόσφατα ότι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα αντιπροσωπεύουν δραματικά μικρότερο μέρος του παγκόσμιου ενεργειακού μείγματος μέχρι τα μέσα του αιώνα.

Στο τελευταίο της report για τις προοπτικές του κλάδου ενέργειας, που δημοσιεύθηκε στις 30 Ιανουαρίου, η εταιρεία προέβλεψε ότι το μερίδιο των ορυκτών καυσίμων ως πρωτογενής πηγή ενέργειας θα μειωθεί από 80% το 2019 σε μεταξύ 55% και 20% έως το 2050. Το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην πρωτογενή ενέργεια, αναμένεται αντιθέτως να αυξηθεί από 10% σε 35% έως 65% την ίδια χρονική περίοδο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Καύσιμα: Ο φόβος της ύφεσης αναμετράται με το φόβο της έλλειψης αποθεμάτων

«Καμπανάκι» Goldman Sachs για ραγδαία άνοδο στο πετρέλαιο από την έλλειψη προσφοράς

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider