202 ώρες μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία και ακόμη βγαίνουν σώοι άνθρωποι κάτω από τα συντρίμμια. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοιλού το μισό Χατάι και το ένα τέταρτο του Καχραμάνμαρας έχουν καταρρεύσει. Χθες ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν απηύθυνε διάγγελμα στον τουρκικό λαό μετά το υπουργικό συμβούλιο.
Ουσιαστικά έδωσε μία έμμεση απάντηση στις φημολογίες για πρόωρες εκλογές. Είναι πλέον ευρέως γνωστό ότι μέρος των συνεργατών του Ερντογάν πιστεύουν ότι οι εκλογές πρέπει να αναβληθούν, σύμφωνα με το Deutsche Welle. Aπό την άλλη το Σύνταγμα δεν δίνει μεγάλα περιθώρια αναβολής, καθώς προβλέπει μεγάλη αναβολή μόνο στην περίπτωση πολέμου.
Παράλληλα η αντιπολίτευση έχει ήδη ξεκαθαρίσει πως θα δεχόταν μία αναβολή μέχρι τις 18 Ιουνίου που είναι η ημερομηνία των εκλογών, ακριβώς πέντε χρόνια μετά από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση. Έτσι τουλάχιστον τεχνικά ο Ταγίπ Ερντογάν για να προχωρήσει σε μία μεγάλης διάρκειας αναβολή -όπως παραδείγματος χάρη ενός έτους- θα έπρεπε να έχει τη συναίνεση της αντιπολίτευσης.
Ερντογάν: Μόνο το 2% των κτηρίων κατασκευάστηκε μετά το 1999
Το χθεσινό διάγγελμα δείχνει πως για την ώρα ο Ερντογάν υιοθετεί άλλη άποψη. Ότι δηλαδή κάνοντας μεγάλες παροχές, μέσα σε ένα τετράμηνο θα μπορούσε να πάει στις εκλογές δείχνοντας ότι ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε άμεσα επουλώνοντας τις πληγές. Ξεκίνησε μάλιστα ανακοινώνοντας ότι μόλις το 2% των κτηρίων που κατέρρευσαν έχουν κατασκευαστεί μετά το 1999. Δηλαδή επί δικής του διακυβέρνησης και με τον νέο αντισεισμικό κανονισμό που εγκρίθηκε μετά από αυτή την ημερομηνία.
Σαφώς βέβαια δεν έδωσε απάντηση για το πώς νομιμοποιήθηκαν προγενέστερες κατασκευές και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις με διατάγματα που έχει υπογράψει ο ίδιος. Σε παρόμοια στοιχεία πατάει η αντιπολίτευση, η οποία επικρίνει τώρα τον Ταγίπ Ερντογάν και την κυβέρνηση για τις απώλειες ανθρώπινων ζωών και όλη την καταστροφή που προκάλεσε ο εγκέλαδος.
Ο Τούρκος πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι πάνω από 2 εκατομ. πολίτες έχουν μετακινηθεί από τις εστίες τους με δικές τους δυνατότητες, ενώ 1,6 εκατομ. είναι πλέον άστεγοι και φιλοξενούνται σε διάφορες κρατικές δομές, όπως φοιτητικές εστίες, ξενοδοχεία αλλά και άλλους κρατικούς ξενώνες. Έδωσε φυσικά και αναλυτικό αριθμό σκηνών και κοντέινερ που έχουν ήδη τοποθετηθεί σε σεισμόπληκτες περιοχές.
Κρατική βοήθεια, ευρύτατες παροχές και… συλλήψεις εργολάβων
Παράλληλα ανακοίνωσε 100.000 λίρες βοήθεια σε κάθε οικογένεια που έχασε τουλάχιστον ένα μέλος από τον φονικό σεισμό, όπως επίσης και ενίσχυση ενοικίου σε όσους πρόκειται να μετακομίσουν αλλά και 15.000 λίρες ενίσχυση μετακόμισης κατοικίας. Με λίγα λόγια εξήγγειλε μεγάλου ύψους για τα τουρκικά δεδομένα παροχές ούτως ώστε να δείξει ότι το κράτος είναι αποφασισμένο να ανακουφίσει τους σεισμόπληκτους ταχύτατα. Ανακοίνωσε δε ότι αρχές Μαρτίου ξεκινάει η κατασκευή 30.000 νέων κατοικιών.
Για να μετριάσει τις αντιδράσεις που μιλούν για ανοχή στους εργολάβους, έχει ξεκινήσει επίσης κι ένα κυνήγι μαγισσών. Εργολάβοι, πολιτικοί μηχανικοί και όποιος εμπλέκεται σε κατασκευές που έχουν καταρρεύσει, συλλαμβάνονται όπου εντοπιστούν. Εκατοντάδες είναι ήδη οι συλλήψεις όμως οι επικριτές του προέδρου Ερντογάν ρωτάνε αν πρόκειται να διωχθούν και όσοι υπέγραψαν τις σχετικές άδειες για να χτιστούν αυτά τα κτήρια ή για να νομιμοποιηθούν.
Όπως και να έχουν τα πράγματα φαίνεται ότι προς στιγμήν ο Ταγίπ Ερντογάν, που δεν του αρέσει να μεταθέτει ποτέ την ημερομηνία των εκλογών, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα επιλέγει την οδό, εντυπωσιακών παροχών στους σεισμόπληκτους, ελπίζοντας να ανατρέψει την αρνητική εικόνα που έχει προκαλέσει η μεγαλύτερη φυσική καταστροφή του αιώνα.
Οι εκλογές, αν πρόκειται να διεξαχθούν στις 14 Μαΐου, όπως έχει πει ήδη ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν, επισήμως θα πρέπει να προκηρυχθούν αρχές Μαρτίου. Μέχρι τότε ο Πρόεδρος της Τουρκίας πρέπει να απαντήσει στο πιο δύσκολο δίλημμα όλης της πολιτικής του καριέρας. Το πιθανότερο είναι ότι τα επιτελεία του τις επόμενες εβδομάδες θα παρακολουθούν στενά τις τάσεις στις έρευνες των δημοσκόπων.
Έτσι θα κληθεί να αποφασίσει αν θα αναζητήσει τρόπους προκειμένου να κερδίσει περεταίρω χρόνο, παίνοντας το ρίσκο να φανεί ότι φοβάται τις κάλπες -όπως διατυμπανίζει ήδη η αντοπολίτευση- ή να προχωρήσει χωρίς καμία αλλάγή σε εκλογές, με τις πιο εντυπωσιακές παροχές όλων των εποχών για να πείσει τον λαό ότι είναι ο μόνος που μπορεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση.