«Καλά κάνουν να προσφύγουν στην δικαιοσύνη τα σούπερ μάρκετ στα οποία τους επιβλήθηκε πρόστιμο, είναι Έλληνες πολίτες και έχουν συνταγματικό δικαίωμα» σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά και σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την προσφυγή των σούπερ μάρκετ στην δικαιοσύνη.
«Ο υπουργός πρόσθεσε: «Η εταιρεία, επειδή ακούστηκε η επωνυμία της, προφανώς θεωρεί ότι πλήττεται η φήμη της και θέλει να την υπερασπιστεί στο δικαστήριο. Αλλά το ότι βρήκαμε 23 παραβάσεις σε ένα κατάστημα που έχει 5.000 κωδικούς δεν είναι του θανατά, δεν είναι εικόνα αισχροκέρδειας. Εμείς τις βρήκαμε γιατί είναι τόσο εξειδικευμένος ο έλεγχος που κάνουμε που δεν μπορούν να μας ξεφύγουν ούτε οι 23 παραβάσεις στις 5.000 αλλά δεν είναι εικόνα γενικευμένης αισχροκέρδειας».
Για τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στις τέσσερις αλυσίδες σούπερ μάρκετ υπενθύμισε ότι «ήταν δύο διαφορετικών ειδών παραβάσεις, η μία παράβαση ήταν για παραβίαση του περιθωρίου κέρδους και η δεύτερη διότι σε ορισμένα προϊόντα, εγώ θέλω να πω, από ανθρώπινο λάθος, σε μια αλυσίδα υπήρχε άλλη τιμή στο ράφι και άλλη τιμή στην ταμειακή μηχανή».
Γενικότερα για τους ελέγχους ο υπουργός είπε: «Κάνουμε ασταμάτητους καθημερινούς χιλιάδες ελέγχους, γιατί έχουμε ένα ηλεκτρονικό σύστημα στη ΔΙΜΕΑ, παρακολουθούμε με ειδικό αλγόριθμο όλες τις τιμές, σε πραγματικό χρόνο, όλης της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Δηλαδή, στην ΔΙΜΕΑ έχουμε έναν ηλεκτρονικό τμήμα που έχουμε συνδέσει τον ηλεκτρονικό υπολογιστή με όλες τις ταμειακές μηχανές όλων των σούπερ μάρκετ της Ελλάδος. Όταν σε ένα προϊόν αυξηθεί η τιμή του σε ένα σούπερ μάρκετ, κοκκινίζει και λέει το τάδε σούπερ μάρκετ, στην τάδε φέτα η τιμή αυξήθηκε πάνω από τους άλλους, αυτομάτως στέλνεται ηλεκτρονικό μήνυμα στο σούπερ μάρκετ και λεει πείτε μας το λόγο που έγινε αυτή η αύξηση. Αν οι εξηγήσεις είναι ικανοποιητικές δεν προχωράμε, αν δεν κρίνονται ικανοποιητικές πάει η υπηρεσία και κάνει επί τόπου έλεγχο. Οι επιτόπιοι έλεγχοι είναι πάνω από 5.000. Στους 5.000 ελέγχους βρήκαμε σε μια αλυσίδα 23 παραβάσεις. Δεν είναι οι 23 παραβάσεις στους 5.000 γενικευμένη αισχροκέρδεια».
Ακόμη ο υπουργός σημείωσε ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού «και υπάρχει και λειτουργεί και έχει διπλασιάσει τις αποφάσεις της αυτή την τριετία. Μάλιστα, πρόσφατα ανακηρύχτηκε η πιο παραγωγική επιτροπή σε όλη την ΕΕ. Για τα σούπερ μάρκετ κάνει ήδη ενδελεχή έλεγχο και ασφαλώς είναι παρούσα. Υπάρχει μια προσπάθεια ορισμένων, ίσως και για λόγους μικροκομματικούς είτε απλώς γιατί δεν καταλαβαίνουν, να πουν ότι η ακρίβεια στην Ελλάδα είναι προϊόν καρτελοποίησης της αγοράς μας ή προϊόν γενικευμένης αισχροκέρδειας, αυτό το επιχείρημα, αυτή η εκδοχή της πραγματικότητας διαψεύδεται από τα μαθηματικά. Τα μαθηματικά λένε ότι αν είχαμε εγγενές, εσωτερικό πρόβλημα στην αγορά μας δηλαδή η ακρίβεια οφειλότανε λόγω λαθών και παραλείψεων για παράδειγμα της επιτροπής Ανταγωνισμού, του υπουργείου Ανάπτυξης, της γενικής γραμματείας του Καταναλωτή κλπ θα είχαμε τον εισαγόμενο πληθωρισμό συν την αισχροκέρδεια, την εγγενή, άρα θα ήμασταν αρκετά πάνω ή λίγο πάνω από τον μέσο όρο, και θα είχαμε τον εισαγόμενο πληθωρισμό συν το δικό μας πρόβλημα. Εμείς στην προκειμένη περίπτωση έχουμε τον εισαγόμενο πληθωρισμό τον οποίο τον μειώνουμε κατά 2 μονάδες. Σας ρωτώ λοιπόν αν το πρόβλημά μας είναι η γενικευμένη αισχροκέρδεια ή η καρτελοποίηση πως γίνεται να έχουμε φθηνότερες τιμές από τους άλλους;».
Για την πορεία του πληθωρισμού ο κ, Γεωργιάδης ανέφερε ότι θα σταματήσει όταν τελειώσει ο πόλεμος, «δεν μπορεί να τελειώσει νωρίτερα. Ο πόλεμος διαταράσσει την εφοδιαστική αλυσίδα για την αγορά ενέργειας και αυτό προκαλεί πληθωρισμό».
«Το καλάθι του νοικοκυριού ήδη το αντιγράφουν οι άλλες χώρες. Τη διάταξή μου για την αισχροκέρδεια ήδη την αντιγράφουν οι άλλες χώρες. Το market pass τώρα ήδη πάνε να το αντιγράψουν οι άλλες χώρες και έχουμε κριτική ότι δεν παίρνουμε μέτρα!» τόνισε ο υπουργός.
Τέλος, για το market pass όπως είπε: «Θα βοηθήσει τον κόσμο πάρα πολύ. Το market pass είναι 10% χρήματα στο χέρι για τον κάθε καταναλωτή, σχεδόν είναι το σύνολο των καταναλωτών γιατί 8,5 εκατομμύρια είναι οι δικαιούχοι» ενώ πρόσθεσε ότι έχει ζητήσει να γίνει αλλαγή στο σύστημα, από το υπουργείο Οικονομικών, ώστε να μην μπλοκάρει για οικογένειες με περισσότερα από 6 παιδιά.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ