Μόλις πρόσφατα ο Ταγίπ Ερντογάν έριξε εκ νέου στο τραπέζι το χαρτί του αντιαμερικανισμού, σε μια προσπάθεια να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του.
Χωρίς περιστροφές, κάλεσε τους Τούρκους να τον ψηφίσουν για να «δώσουν ένα μάθημα στις ΗΠΑ», προσθέτοντας με αυτόν τον τρόπο ένα ακόμα κεφάλαιο στις «ταραχώδεις» σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ- όπως αυτές διαμορφώθηκαν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το 2017.
Αφετηρία της οργής του Τούρκου προέδρου ήταν η επίσκεψη του Αμερικανού πρέσβη στην του Τουρκία Τζεφ Φλέικ, στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. «Πρέπει να δώσουμε στην Αμερική ένα μάθημα σε αυτές τις εκλογές», ανέφερε. «Ο Τζο Μπάιντεν μιλάει από εκεί, τι κάνει ο πρεσβευτής του Μπάιντεν εδώ; Πηγαίνει να επισκεφτεί τον κύριο Κεμάλ. Είναι κρίμα, χρησιμοποιήστε το μυαλό σας. Είστε ο πρεσβευτής. Ο συνομιλητής σας εδώ είναι ο πρόεδρος» τόνισε ο Ερντογάν, απευθυνόμενος σε ένα μικρό ακροατήριο υπερεθνικιστών Γκρίζων Λύκων.
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εκλογές στην Τουρκία: Όλοι ρίχνουν γέφυρες προς όλους - Οι «ανίερες» συμμαχίες του Ερντογάν
Η Τουρκία και οι ΗΠΑ σε θεωρητικό επίπεδο ήταν και παραμένουν σύμμαχοι και στρατηγικοί εταίροι. Η σχέση των δυο χωρών άρχισε να έχει έντονες αναταράξεις, όταν η Ουάσιγκτον το 2014 συμμάχησε με τους Κούρδους της Συρίας στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, καθώς για την Άγκυρα αποτελούν τρομοκράτες. Η αγορά των ρωσικών πυραύλων S400 και η απόπειρα πραξικοπήματος που χρεώθηκε από τον Ερντογάν στον πάλε ποτέ σύμμαχο του Φετουλάχ Γκουλέχ, ο οποίος έχει βρει καταφύγιο στις ΗΠΑ, έριξαν τις σχέσεις στα τάρταρα. Τελευταία πράξη του «δράματος» αποτέλεσε το μπλόκο της Άγκυρας στην είσοδο της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ- αν και τελικά η Τουρκία συναίνεσε στην εισδοχή της Φινλανδίας στη συμμαχία, με το θέμα της Σουηδίας όμως να παραμένει σε εκκρεμότητα.
Το αντιαμερικανικό αίσθημα τροφοδότησε και ο υπουργός Εσωτερικών Σοϊλού, κατηγορώντας τον Αμερικανό πρέσβη ότι προσπαθεί στα στήσει διαμάχες, με σκοπό να ρίξει την τουρκική κυβέρνηση. Μάλιστα ο Τούρκος ΥΠΕΣ, σε απειλητικό τόνο ζήτησε από τον Φλέικ «να πάρει τα βρωμόχερα του από την Τουρκία».
Μετά από την αρχική δημοσκοπική καθίζηση που υπέστη το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ του προέδρου Ερντογάν ύστερα από τους φονικού σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το ΑΚΡ έχει μαζέψει τις απώλειες φτάνοντας σε απόσταση βολής από το Ρεπουμπλικανικό κόμμα (CHP) του Κιλιτσντάρογλου. Το χαρτί του αντιαμερικανισμού είναι ένα σίγουρο... καταφύγιο για τον Ερντογάν και δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν το δούμε να πέφτει στο τραπέζι πιο συχνά όσο πλησιάζουν οι κάλπες των τουρκικών εκλογών.
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τουρκία: Το... θέλημα Θεού και ο σεισμός με αμερικανική «υποκίνηση»
Υπόσχεται άρση της βίζας
Στο αντίπαλο στρατόπεδο, ο Κιλιτσντάρογλου παίζει το χαρτί της Ευρώπης και πιο συγκεκριμένα την άρση της βίζας που απαιτείται για τους Τούρκους για να επισκεφθούν χώρες της ΕΕ. Όπως δήλωσε, από την στιγμή που θα αναλάβει την εξουσία, εντός τριμήνου το θέμα θα έχει διευθετηθεί.
Η Τουρκία και η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησαν διάλογο για την απελευθέρωση του καθεστώτος βίζας το 2013, αφού η Άγκυρα υπέγραψε τη συμφωνία επανεισδοχής που επέτρεπε στις χώρες της ΕΕ να στέλνουν πίσω τους παράνομους μετανάστες που εισέρχονται στην Ευρώπη από το τουρκικό έδαφος. Το 2016, ως μέρος μιας συμφωνίας για τους μετανάστες, η ΕΕ υποσχέθηκε να χορηγήσει ταξίδια χωρίς βίζα σε Τούρκους υπηκόους εντός της ζώνης Σένγκεν.
Ωστόσο το θέμα δεν προχώρησε, καθώς η Τουρκία δεν κατάφερε να εκπληρώσει πέντε από τα 72 προαπαιτούμενα για να πετύχει τον στόχο.
Τα προαπαιτούμενα που δεν συναντούσαν τα ευρωπαϊκά κριτήρια, περιλαμβάνουν νομικές τροποποιήσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς, σύναψη συμφωνίας επιχειρησιακής συνεργασίας με την Europol, δικαστική συνεργασία με τα κράτη μέλη της ΕΕ, ενημέρωση της νομοθεσίας περί προστασίας προσωπικών δεδομένων και αναθεώρηση της νομοθεσίας για την τρομοκρατία σύμφωνα με τα πρότυπα της ΕΕ.
Ερωτηθείς για τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα, ο Κιλιτσντάρογλου ανέφερε ότι θα κάνει τις σχετικές αλλαγές και θα δείξει στην Ευρώπη ότι η Τουρκία είναι μια χώρα όπου η ελευθερία της έκφρασης ασκείται χωρίς κανέναν περιορισμό. «Θα φέρουμε όλους τους δημοκρατικούς κανόνες που ορίζει η ΕΕ στη χώρα μας», είπε ο υποψήφιος πρόεδρος.
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τουρκία: Το... θέλημα Θεού και ο σεισμός με αμερικανική «υποκίνηση»
Πάντως το ταξίδι χωρίς βίζα για τους Τούρκους πολίτες θα ήταν ακόμα απίθανο για κάποιο χρονικό διάστημα, ακόμη και αφού η Τουρκία ολοκληρώσει όλα τα κριτήρια λόγω του αυξανόμενου αριθμού Τούρκων αιτούντων άσυλο, ο οποίος ανήλθε σε 55.000 αιτούντες πέρυσι.
Όπως αναφέρει το Middle East Eye, o Κιλιτσντάρογλου σε μια ιδιωτική συνάντηση με πρεσβευτές της ΕΕ, υποσχέθηκε να μεταρρυθμίσει τους τουρκικούς νόμους για συμμόρφωση με τα πρότυπα της ΕΕ για να παρέχει περισσότερες ελευθερίες στο κοινό, συμπεριλαμβανομένου του Τύπου και των μη κυβερνητικών οργανώσεων.
«Θα κάνουμε αυτές τις αλλαγές ακόμα κι αν δεν μας κάνετε δεκτούς στην ΕΕ», είπε ο Κιλιτσντάρογλου, σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το Middle East Eye. Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ καθυστερεί από το 2005, λόγω διμερών και περιφερειακών διαφωνιών καθώς και λόγω της δημοκρατικής οπισθοδρόμησης της τουρκικής κυβέρνησης.