G7: Θα πληρώσουν «ακριβά» οι χώρες που βοηθούν τη Ρωσία στην Ουκρανία - Μηνύματα σε Κίνα, Β. Κορέα

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
G7: Θα πληρώσουν «ακριβά» οι χώρες που βοηθούν τη Ρωσία στην Ουκρανία - Μηνύματα σε Κίνα, Β. Κορέα
Η υπουργική σύνοδος είχε προπαρασκευαστικό χαρακτήρα, ενόψει της προσεχούς συνόδου κορυφής της G7, τον Μάιο στη Χιροσίμα.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 έκαναν σαφές σήμερα πως οι χώρες που προσφέρουν βοήθεια στη Ρωσία στον πόλεμο που εξαπέλυσε εναντίον της Ουκρανίας θα πληρώσουν «ακριβά» στο κοινό ανακοινωθέν τους έπειτα από τη συνεδρίασή τους στην Ιαπωνία.

Οι επικεφαλής της διπλωματίας των επτά πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων κρατών του κόσμου συμφώνησαν ακόμη να «ενταθούν» και να εφαρμοστούν «πλήρως» οι κυρώσεις στη Ρωσία, ενώ χαρακτήρισαν «απαράδεκτη» την αναγγελία της Μόσχας πως θα αναπτύξει πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία.

«Παραμένουμε δεσμευμένοι να εντείνουμε τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, στον συντονισμό και στην πλήρη εφαρμογή τους (...) και στην καταπολέμηση των προσπαθειών της Ρωσίας και τρίτων μερών να αποφύγουν και να υπονομεύσουν τα τιμωρητικά μέτρα μας», ανέφεραν οι ΥΠΕΞ στο ανακοινωθέν μετά το πέρας της συνόδου στην Καρουιζάουα της Ιαπωνίας. «Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας προς τρίτα μέρη να σταματήσουν τη βοήθεια στον πόλεμο της Ρωσίας» διότι σε διαφορετική περίπτωση «θα πληρώσουν ακριβά», συνεχίζει το κείμενο των επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, του Καναδά και της Ιαπωνίας, που ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της G7. «Θα ενισχύσουμε τον συντονισμό μας για να αποτρέψουμε και για να αντιδράσουμε την προμήθεια όπλων στη Ρωσία από τρίτα μέρη και θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε μέτρα σε βάρος εκείνων που παρέχουν υλική υποστήριξη στον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας», προστίθεται.

Η G7 απαιτεί για ακόμα μια φορά τη Μόσχα να αποσύρει αμέσως και άνευ όρων τα στρατεύματά της από την επικράτεια της Ουκρανίας, ενώ καταδικάζει τη ρητορική του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν περί χρήσης πυρηνικών όπλων.

Παράλληλα, οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 κάλεσαν τη Βόρεια Κορέα να «απέχει» από κάθε νέα δοκιμή πυρηνικού όπλου ή βαλλιστικού πυραύλου, διαμηνύοντας πως σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει «ρωμαλέα» αντίδραση.

«Απαιτούμε από τη Βόρεια Κορέα να απέχει από κάθε νέα αποσταθεροποιητική ή προκλητική ενέργεια», αναφέρουν οι επικεφαλής των κρατών μελών της ομάδας των επτά πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου, υποσχόμενοι πως σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει «ταχεία, ενωμένη και ρωμαλέα» διεθνής αντίδραση.

Επίσης, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη «στρατιωτικοποίηση» από πλευράς Πεκίνου της Νότιας Σινικής Θάλασσας, ενώ υπογράμμισαν την αμετάβλητη θέση τους για την Ταϊβάν στην κοινή ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν μετά τις διήμερες συνομιλίες τους στην Ιαπωνία.

«Δεν υφίσταται νομική βάση για τις επεκτατικές διεκδικήσεις» του Πεκίνου στη Νότια Σινική Θάλασσα και «εναντιωνόμαστε στις δραστηριότητες στρατιωτικοποίησης στην περιοχή απο την Κίνα», υπογραμμίζεται στο κείμενο. «Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας στην Κίνα να ενεργεί ως υπεύθυνο μέλος της διεθνούς κοινότητας», συνεχίζει το κοινό ανακοινωθέν.

Η G7, μετά τα στρατιωτικά γυμνάσια της Κίνας γύρω από την Ταϊβάν αυτό τον μήνα, τονίζει ότι «η ειρήνη και η σταθερότητα» στο στενό «είναι στοιχείο εκ των ων ουκ άνευ για την ασφάλεια και την ευημερία της διεθνούς κοινότητας». Επιπλέον, στο κείμενο επισημαίνεται πως οι επτά πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου ανησυχούν για της «παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στη Σιντζιάνγκ και στο Θιβέτ.

Οι επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, του Καναδά και της Ιαπωνίας νουθετούν ακόμα το Πεκίνο να «ενεργεί υπεύθυνα στον κυβερνοχώρο» και προειδοποιούν πως δεν θα ανεχθούν «κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας με σκοπό να εξασφαλιστεί κέρδος» στον ψηφιακό κόσμο από κινεζικής πλευράς.

Μολαταύτα –παρά τη λιτανεία επικρίσεων σε βάρος της Κίνας–, οι ΥΠΕΞ της G7 σημειώνουν πως θέλουν συνεργασία με το Πεκίνο ειδικά για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής, την προστασία της βιοποικιλότητας, την προστασία της δημόσιας υγείας σε διεθνές επίπεδο και την οικονομική ανάκαμψη. Η υπουργική σύνοδος είχε προπαρασκευαστικό χαρακτήρα, ενόψει της προσεχούς συνόδου κορυφής της G7, τον Μάιο στη Χιροσίμα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Επίσκεψη Μητσοτάκη στη Διοίκηση Υποβρύχιων Καταστροφών στον Σκαραμαγκά

Ο Μασκ φέρνει πρόγραμμα «μέγιστης τεχνητής νοημοσύνης» - Έρχεται το TruthGPT

Επιταχύνεται στο 4,5% η ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider