Το δίλημμα «θέλουμε ενεργειακή δημοκρατία ή θα ανεχτούμε την ενεργειακή ολιγαρχία», για τις εκλογές της 21ης Μαίου, έθεσε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στη Β' Θεσσαλονίκης Γιώργου Αρβανιτίδη με τίτλο «Πράσινη & Δίκαιη Μετάβαση. Με τους πολίτες για τους πολίτες».
«Η ενέργεια, είναι η κινητήρια δύναμη κάθε σύγχρονης κοινωνίας. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο Πούτιν στόχευσε στρατηγικά όλο το χειμώνα τις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας», είπε ο κ. Παπανδρέου και συνέχισε: «Για την Ελλάδα υπάρχει μια μοναδική ιστορική ευκαιρία. Όχι μόνο γιατί είμαστε, όλες οι κοινωνίες στο μεταίχμιο αυτών των απαραίτητων αλλαγών, αλλά γιατί σε αυτήν την αναγκαία διαδικασία, της μετάβασης σε μια βιώσιμη οικονομία, η Ελλάδα είναι προικισμένη.Ο μεγαλύτερος πυρηνικός αντιδραστήρας μας είναι ο ήλιος μας, οι άνεμοι, η γεωθερμία - ιδιαίτερα εδώ στη Βόρεια Ελλάδα, οι λίμνες και τα ποτάμια μας, οι παλίρροιες, η βιομάζα, ακόμα και τα σκουπίδια που παράγουμε, όλα είναι δυνητικά πηγές παραγωγής ενέργειας. Δική μας ενέργεια, με δικά μας μέσα παραγωγής».
Τόνισε πώς πολλά θα εξαρτηθούν από την επιλογή που θα κάνουμε οι πολίτες στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές και σημείωσε: «Ή αυτές οι πηγές παραγωγής ενέργειας, θα ανήκουν σε όλους μας - το ίδιο βέβαια ισχύει και για το νερό, που παλεύουμε να μην ιδιωτικοποιηθεί - ή θα περιέλθουν οι πηγές ενέργειας στην ιδιοκτησία των μεγάλων ολιγαρχών, εντός και εκτός Ελλάδας. Ως χώρα μπορούμε σήμερα να γίνουμε αυτόνομοι ενεργειακά, ως χώρα μπορούμε να γίνουμε ακόμα και εξαγωγείς ανανεώσιμης ενέργειας, και ως κοινωνία να γίνουμε όλοι μας, όλοι οι πολίτες, παραγωγοί της ενέργειας μας. Με τεράστιο οικονομικό όφελος για την κάθε οικογένεια, την αυτοδιοίκηση, την επιχείρηση, την αγροτική παραγωγή, και τις υπηρεσίες. Σκεφτείτε τι τεράστια δύναμη - όχι μόνο οικονομική, αλλά και δημοκρατική, θα μπορούσαμε να γίνουμε. Όταν, με την 3η Σεπτέμβρη, του 1974, ιδρύσαμε το ΠΑΣΟΚ και έλεγε ο Ανδρέας Παπανδρέου "Η Ελλάδ« στους Έλληνες", η φράση του, το σύνθημα αυτό, δεν αφορούσε απλά στηνεξάρτηση από ξένες δυνάμεις. Εννοούσε και κάτι πολύ βαθύτερο: Να πορευτούμε βασιζόμενοι στις δικές μας και όχι σε δάνειες δυνάμεις, καθορίζοντας το δικό μας μέλλον, δημοκρατικά, αυτόνομα, σε έναν κόσμο σύνθετο με μεγάλες προκλήσεις».
Επισήμανε ότι η Πράσινη και Δίκαιη Μετάβαση, έχει άμεση σχέση με τη ρεαλιστική δυνατότητα, να εξασφαλίσουμε την ποιότητα ζωής, την ποιότητα της οικονομικής, κοινωνικής, οικολογικής και πολιτιστικής ζωής των Ελλήνων.
Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «ο αφελληνισμός των ζωτικών μας υποδομών και του εθνικού πλούτου, είναι προ των θυρών. Από την υγεία και την παιδεία, μέχρι τη γη μας, την κατοικία μας, τα νερά μας, τις βιομηχανίες μας, τον τουρισμό μας, τις υπηρεσίες μας, η εξάρτηση μας από ξένα fund και εταιρίες, είναι προ των πυλών. Και θα είναι έγκλημα ιστορικών διαστάσεων εάν παραδώσουμε και την ενέργεια μας σε μια νέα ολιγαρχία».
Τόνισε πως «με εξαίρεση την περίοδο 2009 - 2011, έλλειψε η πολιτική βούληση να ανατρέψει το πολιτικό σύστημα κατεστημένες αντιλήψεις και συμφέροντα. Το αποτέλεσμα είναι ξεκάθαρο: οι κρίσεις είναι συνεχείς, ο δημόσιος βίος ταλανίζεται συνεχώς από αχρείαστες πολώσεις και αντιπαραθέσεις, που λίγο έχουν να κάνουν με τα πραγματικά ζητήματα της χώρας και της εποχής μας. Ευθύνες έχουν εκείνες οι πολιτικές δυνάμεις που στρουθοκαμηλίζουν, προκειμένου και να μην έρθουν αντιμέτωπες με δικές τους ευθύνες και να μην συγκρουστούν με συμφέροντα και κατεστημένα, εστιάζοντας πρωτίστως στην περιχαράκωση εκλογικών ακροατηρίων».
Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Παπανδρέου είπε ότι συνδέεται η εξωτερική πολιτική με την πολιτική για την ενέργεια και ο στόχος της Ελλάδας θα πρέπει να είναι να έχει τον δικό της έλεγχο στις ενεργειακές της πηγές.
«Βλέπω αυτή τη στιγμή ότι γίνονται επενδύσεις μεγάλες, οι οποίες είναι και σπάταλες, για αποθήκευση φυσικού αερίου που μεθαύριο θα είναι αχρείαστες. Αυτά τα λεφτά θα μπορούσαν να πάνε να βοηθήσουν τη χώρα μας, αλλά και παράλληλα τον κάθε πολίτη να έχει την αίσθηση της ελευθερίας και όχι το τεράστιο βάρος του ενεργειακού κόστους της καθημερινότητας», υπογράμμισε.
Για το βιβλίο μίλησαν, επίσης, ο γραμματέας του Τομέα Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Χάρης Δούκας, ο καθηγητής του ΑΠΘ και διευθυντής του Διαβαλκανικού Κέντρου Περιβάλλοντος Γιώργος Ζαλίδης και ο συγγραφέας Γιώργος Αρβανιτίδης.
Στην εκδήλωση που εγινε σε αίθουσα του ξενοδοχείου Porto Palace παρέστη, μεταξύ άλλων, και ο βουλευτής Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ Αγγελος Τόλκας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ