Τα τρία μεγάλα κόμματα, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, έχουν περισσότερα σημεία συμφωνίας παρά διαφωνίας, τόνισε ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε πάνελ για την επόμενη ημέρα μετά τις εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία, στο 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Η όξυνση του πολιτικού λόγου εξυπηρετεί μόνο τον τονισμό της ταυτότητας του κάθε κομματικού σχηματισμού, αντί να αναδειχτούν οι συμπτώσεις και οι συναινέσεις, και το, κοινό τους, φιλοευρωπαϊκό και συστημικό προφίλ, υπογράμμισε.
Όσον αφορά στο κόμμα του οποίου ηγήθηκε, ο κ. Βενιζέλος υπενθύμισε πως ξεκίνησε ως ένα κόμμα εξουσίας και τέτοιο παρέμεινε για 35 χρόνια, αλλά λόγω της οικονομικής κρίσης και της έξαρσης του λαϊκισμού, σήκωσε ένα δυσανάλογο βάρος, με αποτέλεσμα πλέον να θεωρείται ένα τρίτο, μεσαίο κόμμα, το οποίο καλείται να παίξει έναν ρόλο που πρέπει να επινοήσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ καρπώθηκε από την υπεύθυνη στάση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ να μην παρασυρθεί από τον λαϊκισμό, χάνοντας έτσι ένα κομμάτι από το ακροατήριο του, σύμφωνα με τον ίδιο.
Για τις προτάσεις και τους όρους που θέτει το ΠΑΣΟΚ στο πεδίο των μετεκλογικών συνεργασιών, τόνισε πώς όλοι οι όροι είναι θεμιτοί εφόσον ανταποκρίνονται στους συσχετισμούς και είναι ευνοϊκοί για να ευδοκιμήσουν, ενώ υπογράμμισε πως σέβεται και εκτιμά τον Νίκο Ανδρουλάκη αλλά και αυτός το ίδιο, λέγοντας πως θα ήταν χαρούμενος αν τον παρακολουθούσαν και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να είναι συμπλήρωμα, αλλά πρέπει να έχει την δυνατότητα να επιβάλλει γραμμή που θα αλλάζει το πλαίσιο της πολιτικής σκηνής», επεσήμανε.
Ο κ. Βενιζέλος, όπως και σε χθεσινό πάνελ στους Δελφούς, υπερτόνισε την ανάγκη ευρύτερων συνεργασιών και συναινέσεων στην πολιτική ζωή του τόπου και στις εκλογές, καθώς τα επόμενα χρόνια θα είναι δύσκολα. Τα τελευταία χρόνια, εξήγησε, είχαν την διευκόλυνση των παροχών ελέω πανδημίας, την έλλειψη δημοσιονομικών καταναγκασμών, και σε ένα βαθμό μια ομαλή εξωτερική πολιτική, στοιχεία που θα στερηθεί η επόμενη κυβέρνηση προσεχώς.
Όσον αφορά το ενδεχόμενο μίας πρωτιάς της ΝΔ στις εκλογές, ανέφερε πως αν υπάρχει η δυνατότητα να συγκροτηθεί συμφωνία μέσω συνεργασιών θα είναι δύσκολο να παρακαμφθεί, καθώς τα ερωτήματα θα επανέλθουν και σε πιθανές δεύτερες εκλογές.
Η σύγκριση του 2012 με σήμερα
Ο κ. Βενιζέλος υπενθύμισε πως η κυβέρνηση συνεργασίας Σαμαρά-Βενιζέλου, εμφάνισε ένα μοντέλο διακυβέρνησης όπου δεν στηρίζεται στον «μονοκράτορα πρωθυπουργό», και το οποίο ήταν άγνωστο στην Ελλάδα. Τόνισε ακόμα, πως είναι ανάγκη να σκεφτόμαστε με άλλους όρους για το μοντέλο πολιτικής ηγεσίας γιατί δεν έχουμε ανάγκη τα συγκεντρωτικά και προσωποκεντρικά μοντέλα.
Ωστόσο εξήγησε πως η συνθήκη δεν είναι η ίδια σήμερα με το 2012, όπου η σύμπραξη Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη επικρίθηκε, καθώς σήμερα μιλάμε για μία χώρα η οποία έχει επανέλθει στην κανονικότητα όσον αφορά το δημόσιο χρέος, αλλά και ευρισκόμενη ένα βήμα πριν την επενδυτική βαθμίδα, δεν επιτάσσει την ανάγκη να είμαστε ολιγαρκείς.
Επιπλέον, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σχολίασε για τη ΝΔ πως αν αποδίδει τόση σημασία στο ΠΑΣΟΚ, θα έπρεπε να είναι πιο κομψή και ευγενής απέναντι στον Νίκο Ανδρουλάκη, αντί να βλέπουμε το ύφος των απαντήσεων για την υπόθεση των υποκλοπών, και μάλιστα προεκλογικά, κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ πως θα συνεργαστεί με τον Γιάνη Βαρουφάκη. Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε ιστορική ύβρις για το ΠΑΣΟΚ την παραπάνω κατηγορία που δεν λογαριάζει και δεν σέβεται την προσφορά και παράδοση του κόμματος.
Εξωτερική πολιτική
Αναφορικά με την εξωτερική πολιτική, ο κ. Βενιζέλος είπε πως έχουν περάσει 50χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, και όχι απλά παραμένει άλυτο αλλά ξεκινώντας από αυτό, δεν έχει γίνει και καμία ουσιαστική πρόοδος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Υπογράμμισε ως απαραίτητο η ατζέντα να ξεκινά από τα «εύκολα» ζητήματα, την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των ΑΟΖ, ενώ χαρακτήρισε εφικτό να επανέλθουμε στον διάλογο με Τουρκία έστω για τα ζητήματα «χαμηλής πολιτικής».
Σχολίασε πως η διεθνής κατάσταση σήμερα χαρακτηρίζεται από το γεγονός ότι η Δύση έχει συγκροτηθεί ως στρατηγική οντότητα υπό τις ΗΠΑ, λόγω της αν ικανότητας της ΕΕ να αποκτήσει αυτονομία.
Η Ελλάδα, χώρα ευρωπαϊκή αλλά και παλιό μέλος του ΝΑΤΟ, είναι κομμάτι αυτού του διεθνούς σκηνικού, κάτι το οποίο το έχουν αποδεχτεί και τα τρία μεγάλα κόμματα, με τον κ. Βενιζέλο να τονίζει πως είναι απαραίτητο να γίνουν συνεννοήσεις ευρείας συναίνεσης για μία κοινή εξωτερική πολιτική.
Τέλος, αναφορικά με τις τουρκικές εκλογές, υπενθύμισε πως οι μεγάλες ελληνοτουρκικές κρίσεις είχαν πάντα κεμαλικό άρωμα, όμως μία Τουρκία που θέλει να είναι πιο «δυτική» είναι πιο ενδιαφέρουσα για την Ελλάδα, τονίζοντας παράλληλα πως θα σεβαστούμε το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών όπως και η Τουρκία θα σεβαστεί το αποτέλεσμα των δικών μας εκλογών.