Κομβική επίσκεψη Μπλίνκεν στην Κίνα: «Ειλικρινείς και εποικοδομητικές συνομιλίες»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κομβική επίσκεψη Μπλίνκεν στην Κίνα: «Ειλικρινείς και εποικοδομητικές συνομιλίες»
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, λέει το BBC, είναι ο ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν που ταξιδεύει στην Κίνα και σηματοδοτεί την πρώτη επίσκεψη υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στο Πεκίνο από τον Οκτώβριο του 2018.

Η πρώτη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στην Κίνα, σήμερα, Κυριακή, έρχεται έπειτα από σχεδόν πέντε μήνες έντασης στις σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου, με κεντρικό επίδικο το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του CNBC.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ συναντήθηκε την Κυριακή με τον Κινέζο ομόλογό του, Τσιν Γκανγκ και τον κορυφαίο διπλωμάτη Γουάνγκ Γι στο Πεκίνο σε μια διπλωματική αποστολή υψηλής σημασίας για την αποκλιμάκωση του τεταμένου κλίματος που έχει επισκιάσει που επικρατεί τους τελευταίους μήνες. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, λέει το BBC, είναι ο ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν που ταξιδεύει στην Κίνα και σηματοδοτεί την πρώτη επίσκεψη υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στο Πεκίνο από τον Οκτώβριο του 2018.

Οι σχέσεις του Τζο Μπάιντεν με την Κίνα ήταν ήδη σε δύσκολο σημείο όταν ξεκίνησαν, εν μέρει επειδή ο Αμερικανός πρόεδρος ήταν απρόθυμος να ακυρώσει τα εμπορικά μέτρα που είχε θεσπίσει εναντίον του Πεκίνου ο προκάτοχός του, Ντόναλντ Τραμπ. Αυτό περιλαμβάνει δισεκατομμύρια δολάρια σε δασμούς στις εισαγωγές προϊόντων κινεζικής παραγωγής. Σε ορισμένους τομείς, ο Μπάιντεν προχώρησε ένα βήμα παρακάτω ασκώντας επιπλέον πιέσεις με περιορισμούς στις εξαγωγές τσιπ υπολογιστών από τις ΗΠΑ στην Κίνα, σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί η υπεροχή των ΗΠΑ στις πιο προηγμένες τεχνολογίες.

Ο κ. Μπλίνκεν είχε «ειλικρινείς, ουσιαστικές και εποικοδομητικές» συνομιλίες με τον Κινέζο ΥΠΕΞ. «Ο υπουργός τόνισε τη σημασία της διπλωματίας και της διατήρησης ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας σε όλο το φάσμα των θεμάτων, ούτως ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος παρανοήσεων και λανθασμένων εκτιμήσεων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ, προσθέτοντας ότι ο Μπλίνκεν κάλεσε τον Τσιν στην Ουάσιγκτον για να συνεχιστούν οι συζητήσεις μόλις βρεθεί η κατάλληλη ημερομηνία.

Ο Αντονι Μπλίνκεν, προστίθεται, έθεσε θέματα που προκαλούν ανησυχία, αλλά και ευκαιρίες για ανάπτυξη συνεργασίας σε διεθνή ζητήματα κοινού αμερικανο-κινεζικού ενδιαφέροντος. Η Κίνα είναι δεσμευμένη στη διαμόρφωση σταθερών, ομαλών και εποικοδομητικών σχέσεων με τις ΗΠΑ, δήλωσε από την πλευρά του ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών μετά τη συνάντηση, σύμφωνα με κρατικά κινεζικά μέσα. Κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του στο Πεκίνο, ο Μπλίνκεν ενδέχεται να συναντήσει επίσης τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Wall Street: Το timing είναι το παν μετά το «διάλειμμα» της Fed - Τι έχει δείξει η ιστορία

Πρώην playboy και κεντροαριστερός ο διάδοχος του Σόρος - Ποιος είναι ο 37χρονος Άλεξ

Πουγιάν (CEO TotalEnergies): «Άδικες» οι κατηγορίες για greenwashing

gazzetta
gazzetta reader insider insider