Συντριπτική επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας αναμένει η Teneo - Νέα τετραετία με το βλέμμα στην επενδυτική βαθμίδα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συντριπτική επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας αναμένει η Teneo - Νέα τετραετία με το βλέμμα στην επενδυτική βαθμίδα
Για συντριπτική επικράτηση του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας κάνει λόγο η Teneo, σε σύντομο σχόλιό της, λίγα πριν τη διεξαγωγή της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης.

Για συντριπτική επικράτηση του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας κάνει λόγο η Teneo, σε σύντομο σχόλιό της, λίγα πριν τη διεξαγωγή της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης.

Σύμφωνα με τον Wolfango Piccoli, Co - President & Director of Research, Political και Policy Risk Advisory της Teneo, αναμένεται μια ευρεία αναδιαμόρφωση του υπουργικού συμβουλίου, με το εκλογικό αποτέλεσμα να τοποθετεί την Ελλάδα εκ νέου σε μια σταθερή «τροχιά» για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Όλες οι δημοσκοπήσεις που παρουσιάστηκαν από τη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέγραψε μια ηχηρή νίκη στις πρώτες εθνικές εκλογές, έδειξαν ότι το κεντροδεξιό κόμμα θα κερδίσει άνετα περισσότερες από 150 έδρες στη Βουλή, με τον πρόεδρο του κόμματος να ελπίζει να βελτιώσει την πλειοψηφία των οκτώ εδρών - από το όριο - του 2019, ισορροπώντας ή βελτιώνοντας το 40,8% που έλαβε τον περασμένο μήνα.

Επίσης, όπως αναφέρει ο Piccoli, δεν υπάρχουν ενδείξεις για τυχόν σημαντική βελτίωση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ που έλαβε ένα 20% στις 21 Μαΐου ή του κεντροαριστερού ΠΑΣΟΚ που συγκέντρωσε το 11,5%. Ωστόσο, αρκετά μικρότερα κόμματα συναγωνίζονται για να ξεπεράσουν το όριο του 3% ώστε να εισέλθουν στη Βουλή. Η επιδόσεις τους θα επηρεάσουν σαφώς το αποτέλεσμα, καθώς όσο περισσότερα κόμματα καταφέρουν να περάσουν το κατώφλι της Βουλής, τόσο υψηλότερο είναι το όριο που θα πρέπει να ξεπεράσει η Νέα Δημοκρατία για να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία.

Επιπλέον, η είσοδος περισσότερων «περιθωριακών» κομμάτων, όπως τα χαρακτηρίζει η Teneo – ειδικά από το ακροδεξιό φάσμα – θα μπορούσε να περιπλέξει το νομοθετικό έργο τα επόμενα τέσσερα χρόνια, ενώ θα έδινε επίσης στους προέδρους των κομμάτων τους, μια ευρεία βάση για να εξαπολύσουν μια λαϊκιστική επίθεση κατά της κυβέρνησης.

Ωστόσο, η προσοχή στρέφεται στο υπουργικό συμβούλιο που θα σχηματίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στις προτεραιότητές του για την επόμενη τετραετία. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναμένεται να φέρει στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο περισσότερες γυναίκες, νεότερους πολιτικούς και στελέχη εκτός του κόμματος ενώ αλλαγές αναμένονται σε όλα σχεδόν τα βασικά υπουργεία.

Επιπλέον, αναμένεται να «σπάσει» το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει επίσης εκφράσει την επιθυμία του να δημιουργήσει ένα υπουργείο Κοινωνικής και Στεγαστικής Πολιτικής για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του αυξανόμενου δημογραφικού προβλήματος της χώρας, όπως αναφέρει ο Piccoli.

Ο ίδιος θα επιδιώξει να επιταχύνει διάφορες διαδικασίες στη δεύτερη θητεία του, με το βλέμμα στραμμένο στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους. Έχει δηλώσει ότι τα δύο πρώτα νομοσχέδια που θα καταθέσει στη Βουλή μετά την επανεκλογή του, θα αφορούν σε μια περαιτέρω μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και της οικονομίας. Το τελευταίο αναμένεται να περιλαμβάνει ορισμένες φορολογικές ελαφρύνσεις. Ωστόσο, έχει προσδιορίσει και διάφορες αλλαγές στο δημόσιο σύστημα υγείας ως προτεραιότητα κατά την επόμενη θητεία του, ενώ μεταρρυθμίσεις αναμένονται και στο εκπαιδευτικό σύστημα τα επόμενα χρόνια.

Τέλος, μια προσπάθεια βελτίωσης των σχέσεων με την Τουρκία μετά την επανεκλογή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται επίσης στα πλάνα του ίδους, με τη συνολική διευθέτηση των διαφορών των δύο χωρών να αποδεικνύεται μάλλον άπιαστη, όπως τονίζει ο Piccoli.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Βροχή» τα επενδυτικά deal το α’ εξάμηνο – Οι συμφωνίες που έγιναν και αυτές που έρχονται

Ακόμη υψηλότερα ανεβάζει τον «πήχη» για τις ελληνικές τράπεζες η HSBC - Νέες τιμές στόχοι - Προτιμά την Alpha Bank

gazzetta
gazzetta reader insider insider