Ο Κυρ. Μητσοτάκης δεσμεύθηκε για μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις - Στις 17:00 η ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο Κυρ. Μητσοτάκης δεσμεύθηκε για μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις - Στις 17:00 η ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης
Ο κ. Μητσοτάκης μετέβη και έλαβε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Τελευταία ενημέρωση: 11:42

Έχουμε μια ισχυρή εντολή και μια άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το Προεδρικό Μέγαρο, όπου μετέβη και έλαβε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Είναι ξεχωριστή τιμή να παραλαμβάνω αυτή την εντολή για να σχηματίσω κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας», υπογράμμισε και επανέλαβε πως νιώθει «βαριά την ευθύνη στους ώμους του», υπενθυμίζοντας ότι εξαρχής είχε θέσει ως στόχο την σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης, Παράλληλα, δεσμεύθηκε εκ νέου για τη δρομολογηση μεγάλων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων.

«Η κυβέρνησή μας θα είναι κυβέρνηση σκληρής δουλειάς και έμπρακτου αποτελέσματος», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. Διεμήνυσε δε, με νόημα, πως η δημοκρατία μας είναι ώριμη να χειριστεί πρόσκαιρες αναταράξεις και χαρακτήρισε την οκτακομματική Βουλή «επιθανάτιο ρόγχο» της απλής αναλογικής.

Η κ. Σακελλαροπούλου, τόνισε από την πλευρά της, πως «η δημοκρατία μας απεδείχθη ανθεκτική» και ευχήθηκε στον κ. Μητσοτάκη «καλή δουλειά».

Νωρίτερα, η υπηρεσιακή υπουργός Εσωτερικών, Καλλιόπη Σπανού, επέδωσε στον Πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, τον πίνακα με τα επίσημα εκλογικά αποτελέσματα της 25ης Ιουνίου. Μετά τη σύντομη συνάντησή τους στο Μέγαρο της Βουλής, ο κ. Τασούλας μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο προκειμένου να επιδώσει τα εκλογικά αποτελέσματα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Τι ακολουθεί

Στις 13:00 θα γίνει και η ορκωμοσία του Κυριάκου Μητσοτάκη ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ η ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης αναμένεται στις 17:00.

Την ερχόμενη Δευτέρα 3 Ιουλίου, στις 11 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία των βουλευτών που εξελέγησαν στις πρόσφατες εκλογές, και την επόμενη ημέρα, Τρίτη, 4 Ιουλίου η ολομέλεια της Κ΄ (εικοστής) Κοινοβουλευτικής Περιόδου Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας θα συνέλθει για την εκλογή του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, την εκλογή των αντιπροέδρων του σώματος καθώς και των γραμματέων και κοσμητόρων του κοινοβουλίου.

Η πρώτη, αυτή, φάση της νέας τετραετίας, θα ολοκληρωθεί με την ανάγνωση των Προγραμματικών Δηλώσεων της κυβέρνησης και την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής.

Στην ΠτΔ τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου δέχθηκε νωρίτερα σήμερα τον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα, ο οποίος της επέδωσε τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών της 25ης Ιουνίου.

Ειδικότερα, ο κ. Τασούλας τόνισε ότι «Ολοκληρώθηκαν οι εκλογές και πάλι αψεγάδιαστα» και πρόσθεσε ότι «συνεχάρη την κυρία Σπανού, την υπηρεσιακή Υπουργό Εσωτερικών, για την αδιάβλητη διεξαγωγή τους».

«Μου έδωσε, βάσει του Συντάγματος, τα αποτελέσματα των εκλογών. Έχουμε ενσωμάτωση σχεδόν 100%, είναι 99,6% οπότε το αποτέλεσμα είναι σαφές. Αυτή τη φορά έχουμε την ποθητή δεδηλωμένη, όπως προκύπτει από τη σύνθεση, και βάσει των συνταγματικών μου υποχρεώσεων, σας παραδίδω τη σύνθεση της νέας Βουλής για να μπορέσετε, κυρία Πρόεδρε, να δρομολογήσετε τις δικές σας πολιτειακές αρμοδιότητες», ανέφερε ο κ. Τασούλας.

Από την πλευρά της, η κ. Σακελλαροπούλου, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Βουλής, σημείωσε ότι «οι δικές μου αρμοδιότητες είναι καθαρές, επίσης κατά το Σύνταγμα» και σημείωσε: «Έχω καλέσει τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, σε μια ώρα, για να πάρει εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης».

Παράλληλα, υπογράμμισε: «Είναι σημαντικό ότι περνάμε στην επόμενη ημέρα και όπως, είπατε, είχαμε δύο εκλογικές αναμετρήσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα, που διεξήχθησαν, όμως, σε ένα εξαιρετικό κλίμα. Νομίζω, ότι η νέα Βουλή, η οκτακομματική νέα Βουλή, γεννά πολλές προκλήσεις για τον επόμενο Πρόεδρό της, θα τα ζήσουμε όλοι μαζί. Εύχομαι να γίνει το καλύτερο για τον τόπο».

Απαντώντας, ο κ. Τασούλας υπενθύμισε ότι «είχαμε και το '15 οκτακομματική Βουλή. Δεν είναι δηλαδή πρωτοφανές, είναι κάτι που συμβαίνει», ενώ η κυρία Σακελλαροπούλου παρατήρησε: «Τα έχουμε δει όλα, κάθε φορά με κάποια άλλη απόχρωση».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Bloomberg για εκλογές: Η νίκη Μητσοτάκη διασφαλίζει φιλο-επενδυτικές πολιτικές

Berenberg για εθνικές εκλογές: Ψήφος εμπιστοσύνης για σταθερότητα - ανάπτυξη - μεταρρυθμίσεις

Κορκίδης (ΕΒΕΠ) για εκλογές: Πολλές προσδοκίες από τη νέα κυβέρνηση

gazzetta
gazzetta reader insider insider