Ισχυρή κυβέρνηση – Νέο πολιτικό σκηνικό στη χώρα

Μαρία Νταλιάνη
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ισχυρή κυβέρνηση – Νέο πολιτικό σκηνικό στη χώρα
Οι προκλήσεις της νέας κυβέρνησης θα είναι μεγάλες το επόμενο διάστημα σε οικονομία, ακρίβεια, αγορά, ενέργεια, υγεία και εξωτερική πολιτική. Ιδιαίτερα πολύπλοκα τα πράγματα για την ανασύνταξη της κεντροαριστεράς.

Ισχυρή αυτοδυναμία με ποσοστό 40,55% και 158 έδρες, έδωσε η κάλπη της ενισχυμένης αναλογικής στη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μέσα από την ισχυρή νίκη της ΝΔ ξεκινάει ταυτόχρονα και η αναδιοργάνωση του πολιτικού συστήματος. Σε αυτό θα οδηγήσουν οι εξελίξεις στον χώρο της κεντροαριστεράς, όπως επίσης και η επιβιωσιμότητα των μικρών κομμάτων που μπήκαν τώρα στη Βουλή.

Οι προκλήσεις της νέας κυβέρνησης θα είναι μεγάλες το επόμενο διάστημα στην οικονομία, την ακρίβεια και τη λειτουργία της αγοράς γενικότερα, στα ενεργειακά θέματα και ειδικότερα στο πώς θα σχεδιαστεί ο επόμενος χειμώνας, και φυσικά στον τομέα της Υγείας τον οποίο έχει πάρει πάνω του προσωπικά, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Οι εξελίξεις θα είναι σημαντικές και καθοριστικές το επόμενο διάστημα και στην εξωτερική πολιτική σε σχέση με την Τουρκία, ενώ στο «τιμόνι» του υπουργείου αναμένεται να βρεθεί ο εκ των στενών συνεργατών του ΠΘ, κ. Γιώργος Γεραπετρίτης.

Σε αυτό το περιβάλλον, ο Πρωθυπουργός θα αντιμετωπίσει τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές από το τέλος Αυγούστου όπου οι Περιφέρειες και οι μεγάλοι Δήμοι της χώρας θα δώσουν το δικό τους πολιτικό μήνυμα.

Για την ανασύνταξη της κεντροαριστεράς, μετά την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ (17,83% και μόλις 47 ή 48 έδρες έδρες), και το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ του Νίκου Ανδρουλάκη να αυξάνει μεν τα ποσοστά αλλά με όχι «γεμάτο διψήφιο» (11,86% και 32 έδρες) τα πράγματα είναι ιδιαίτερα πολύπλοκα.

Για την κεντροαριστερά, η εσωστρέφεια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και η επίθεση που θα δεχτεί από το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ με φόντο και τις αυτοδιοικητικές εκλογές (οι οποίες άλλωστε αποτελούν προνομιακό του χώρο για τέτοιου είδους συζητήσεις και διεργασίες), θα καθορίσουν τις εξελίξεις.

Παρών

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα για την δική του στάση στο εσωκομματικό, καθώς επί της ουσίας δήλωσε παρών και έτοιμος να κριθεί να κριθεί από τα 170.000 μέλη του κόμματος.

«Ο χρόνος δεν είναι απεριόριστος. Χρονικός ορίζοντας είναι οι ευρωεκλογές. Για τον ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε ένας μεγάλος ιστορικός κύκλος. Να ξεκινήσει ένας καινούργιος κύκλος ακόμα πιο ελπιδοφόρος. Ο ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει τις ευθύνες που του ανέθεσε η ψήφος του λαού. Τα μέλη θα μας κρίνουν όλους. Πρώτος εγώ θα θέσω τον εαυτό μου στην κρίση των μελών του κόμματος». Με την δήλωση αυτή ουσιαστικά προανήγγειλε εκτός από προσυνεδριακές διαδικασίες, και την επανάληψη εκλογής Προέδρου του κόμματος από την βάση, με τον ίδιο υποψήφιο.

Πέρα από τα πρόσωπα, στην ανελέητη κούρσα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, για τη δημιουργία ενός ισχυρού κεντροαριστερού πόλου κυβερνητικού πόλου, κρίσιμος παράγοντας δεν θα είναι ασφαλώς εάν βρεθούν οι 50 βουλευτές για να καταθέσουν π.χ. πρόταση μομφής στη Βουλή, αλλά ποιος θα «διαβάσει» καλύτερα τις κοινωνικές εξελίξεις, όταν η κοινωνία «νοιώσει» ότι δεν εκπροσωπείται από τη ΝΔ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Επόμενη ημέρα - Η ανησυχία των αγορών - Earn out και εξωπραγματικά fees

Τηρεί τις υποσχέσεις για rotation και γερές αλλαγές στο υπουργικό ο Κυριάκος - Γαλάζιοι εντός κι εκτός - Μέσα ο Πολάκης

Διεθνή MME για τις εκλογές: H νίκη Μητσοτάκη σημαίνει ισχυρή εντολή για προώθηση των μεταρρυθμίσεων

gazzetta
gazzetta reader insider insider