Κίνητρα για τα απόβλητα και επιτάχυνση του ελέγχου της αυθαίρετης δόμησης από το ΥΠΕΝ

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κίνητρα για τα απόβλητα και επιτάχυνση του ελέγχου της αυθαίρετης δόμησης από το ΥΠΕΝ
Στις προτεραιότητες του ΥΠΕΝ για την χωροτοαξία, τα απόβλητα και το περιβάλλον αναφέρθηκε ο κ. Σκυλακάκης.

Την επιτάχυνση υλοποίησης των πολιτικών για το περιβάλλον με κίνητρα για τη μείωση και διαχείριση των αποβλήτων, έλεγχο της αυθαίρετης δόμησης με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών, έργα για την προστασία των δασών και την αντιπυρική προστασία και την ολοκλήρωση του χωροταξικού προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Μιλώντας πριν από λίγο στην Βουλή, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θοδωρής Σκυλακάκης, σημείωσε ότι η κλιματική κρίση και η αναγκαιότητα της πράσινης μετάβασης δεν αφήνει την πολυτέλεια του χαμένου χρόνου και, αναφερόμενος στη γραφειοκρατία, τόνισε ότι τίποτα δεν πρέπει να διαρκεί περισσότερο από ό,τι είναι αναγκαίο.

Για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης στόχος είναι να εφαρμοστεί μια σύγχρονη πολεοδομική πολιτική με χρήση σύγχρονων τεχνολογιών και τον έλεγχο της αυθαίρετης δόμησης με κεντρική και τοπική παρακολούθηση έτσι ώστε «τα αυθαίρετα απλώς να μην χτίζονται», όπως υπογράμμισε. Στο ίδιο πλαίσιο στόχος παραμένει η ολοκλήρωση του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού της χώρας. Η ανάπτυξή του θα γίνει λαμβάνοντας υπ’ όψιν την κλιματική αλλαγή με έμφαση αύξηση πρασίνου σε κατοικημένες περιοχές.

Συγκεκριμένα, προγραμματίζεται η ολοκλήρωση των Ειδικών Χωροταξικών Πλαισίων, με ορίζοντα διετίας για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τις Ορυκτές Πρώτες Ύλες, τη Βιομηχανία, τον Τουρισμό́ και τις Υδατοκαλλιέργειες. Θεσμοθετούνται τα Τοπικά και Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια έως το 2026. Καθορίζονται τα όρια των οικισμών έως το 2027 και υλοποιείται η επείγουσα, σήμερα, πολεοδομική αναγνώριση του οδικού δικτύου.

Στο ίδιο πλαίσιο, επιχειρείται προσαρμογή του χωροταξικού σχεδιασμού και των πολεοδομικών κανόνων στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και των νέων τεχνολογιών, με έμφαση στην αύξηση των κοινόχρηστων χώρων και του πρασίνου στις πυκνοκατοικημένες περιοχές. Στο πλαίσιο αυτό, προωθούμε:
● Κώδικα Πολεοδομίας και Χωροταξίας, που θα τηρείται και θα επικαιροποιείται σε ηλεκτρονική βάση και θα είναι προσβάσιμος στον τεχνικό και νομικό κόσμο, αλλά και στο κοινό.
● Ειδικές πολεοδομικές μελέτες για τον καθορισμό Ζωνών Υποδοχής Συντελεστή και μεταφορά Συντελεστή Δόμησης (Μ.Σ.Δ.), μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «Ψηφιακή Τράπεζα Γης».
● Σύγχρονο και συνεκτικό θεσμικό πλαίσιο για την αστική αναζωογόνηση και την ανάπλαση των πόλεων και των οικισμών. Το πλαίσιο αυτό περιλαμβάνει και διατάξεις για την επανάχρηση των εγκαταλελειμμένων κτιρίων και συμπληρώνεται με το πρόγραμμα Αστικών Αναπλάσεων ύψους 500 εκατ.
● Επικαιροποίηση του νομικού πλαισίου, που αφορά στις ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις, με σκοπό τη διασφάλιση και αύξηση των κοινοχρήστων και δημοσίων χώρων και προγραμμάτων για την παροχή κινήτρων, που στοχεύουν στην αύξηση του πρασίνου και των κοινόχρηστων χώρων στις αστικές περιοχές και στη βιοκλιματική αναβάθμιση κτιρίων.

Για το πρόγραμμα «πράσινα νησιά» θα διατεθούν πόροι πάνω από 1,5 δισ. μόνο από Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών, κάτι που ξεκινά τώρα και θα προχωρήσει με μεγάλη ταχύτητα. Συγκεκριμένα, δρομολογούνται στα ελληνικά νησιά πολύ μεγάλα έργα για την ενεργειακή μετάβαση, τη βιώσιμη διαχείριση των πόρων, την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους.

Στον τομέα των αποβλήτων το υπουργείο επιδιώκει «να κερδίσει το χαμένο έδαφος» και να προσεγγίσει στόχους ανακύκλωσης.

«Σε ό,τι αφορά στην ανακύκλωση δίνουμε έμφαση στα κίνητρα και την επιμόρφωση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ώστε να αυξηθεί η ανακύκλωση στην πηγή και να προστεθούν νέα ρεύματα (όπως ο καφέ κάδος), με τρόπο, όμως, απλό και λειτουργικό για τον πολίτη. Θέτουμε τέλος στις παράνομες χωματερές, εφαρμόζουμε μαζικά το «πληρώνω όσο πετάω», για να μειωθούν τα δημοτικά τέλη και να αποκτήσουμε πιο καθαρές πόλεις. Προωθείται η ενεργειακή αξιοποίηση των υπολειμμάτων των μονάδων διαχείρισης αποβλήτων και επεκτείνεται, μαζικά, το δίκτυο μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων», είπε ο υπουργός.

Τα μεγάλα έργα για την προστασία των δασών έχουν κεντρικό ρόλο στην πολιτική του υπουργείου. Στο πλαίσιο αυτό, είναι σε εξέλιξη το πρόγραμμα έργων αναδάσωσης και πρόληψης με φυτεύσεις σε 165.000 στρέμματα έως το 2025, με έμφαση σε ανθεκτικά στις νέες συνθήκες είδη. Στο ίδιο πλαίσιο προβλέπεται για τη δασοπροστασία, διάνοιξη δασικών δρόμων μήκους 40.000 χλμ., διάνοιξη και συντήρηση αντιπυρικών ζωνών συνολικού μήκους 10.000 χλμ., με έμφαση σε αντιπυρικές γραμμές άμυνας «στρατηγικού» χαρακτήρα, που μπορούν να είναι χρήσιμες και σε περιπτώσεις υπερ-πυρκαγιών (megafires), ανάπτυξη «έξυπνου δάσους» με χρήση τεχνολογιών αιχμής και ενθάρρυνση της αξιοποίησης της υπερβάλλουσας βιομάζας των δασικών οικοσυστημάτων, σε συνδυασμό με τον καθαρισμό των δασών.

«Είναι στόχοι φιλόδοξοι, απαιτούν πολλαπλή δουλειά, το μέλλον στα θέματα του περιβάλλοντος και ενέργειας είναι εδώ, οι προκλήσεις πολύ μεγάλες και χρειαζόμαστε να κινηθούμε με τεράστια ταχύτητα», ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider