Η Ρωσία «παγώνει» την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία - Κατέρρευσε η συμφωνία, «άλμα» στις τιμές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Ρωσία «παγώνει» την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία - Κατέρρευσε η συμφωνία, «άλμα» στις τιμές
Τα συμβόλαια του σιταριού στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Σικάγο έφτασαν να σημειώνουν άνοδο έως και 3,5%.

Τελευταία ενημέρωση: 14:33

Η Ρωσία αναστέλλει τη συμμετοχή της στη συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία μέσω της Μαύρης Θάλασσας, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το Κρεμλίνο, στον απόηχο των επιθέσεων με drones από δυνάμεις του Κιέβου στη γέφυρα της Κριμαίας τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Την απόφαση του προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος του, Ντμίτρι Πεσκόφ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Κρεμλίνο. Ο ίδιος πρόσθεσε πως «η Ρωσία θα επιστρέψει στη συμφωνία μόλις οι όροι που την επηρεάζουν θα έχουν εκπληρωθεί».

«Δυστυχώς, το μέρος των συμφωνιών για τη Μαύρη Θάλασσα που αφορά τη Ρωσία δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι στιγμής, οπότε το αποτέλεσμά τους έχει τερματιστεί» σημείωσε ο Πεσκόφ.

Η Ρωσία έχει ενημερώσει την Τουρκία, την Ουκρανία και τον ΟΗΕ ότι η Μόσχα είναι αντίθετη με την παράταση της συμφωνίας, δήλωσε η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το Κρεμλίνο σημείωσε παράλληλα ότι η απόφαση της Ρωσίας να αναστείλει την συμμετοχή της στην συμφωνία για τα σιτηρά δεν συνδέεται με την επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας.

Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι η θέση του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν όσον αφορά την συμφωνία για τα σιτηρά ήταν γνωστή πριν από την επίθεση.

Παράλληλα, η ρωσική ένωση εξαγωγών σιτηρών Rusgrain ανακοίνωσε ότι τα μέλη της σχεδιάζουν να συνεχίσουν την προμήθεια των πελατών τους με ρωσικά σιτηρά σε ανταγωνιστικές τιμές, παρά την ανακοίνωση της Μόσχας.

«Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής της παγκόσμιας αγοράς σε σιτηρά... Ολες οι υποχρεώσεις των ρώσων εξαγωγέων σιτηρών θα τηρηθούν», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σημειώνεται πως ο πρέσβης της Μόσχας στη Λευκορωσία, Μπόρις Γκριζλόφ, επισήμανε ότι ειδοποίηση για την απόφαση της Ρωσίας προς την Ουκρανία εστάλη από την πρεσβεία μέσω διπλωματικών διαύλων στην Ουκρανία και ότι η τήρηση της συμφωνίας τερματίζεται από τις 18 Ιουλίου.

Άνοδος στις τιμές

Στον απόηχο της απόφασης της Ρωσίας, τα συμβόλαια αναφοράς του σιταριού στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Σικάγο έφτασαν να σημειώνουν άνοδο έως και 3,5%.

Η συμφωνία, η οποία επετεύχθη με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας τον περασμένο Ιούλιο, αποσκοπούσε στην ανακούφιση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης, επιτρέποντας την ασφαλή εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών που είχαν μπλοκαριστεί από τον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας που βρίσκεται σε εξέλιξη από τον Φεβρουάριο του 2022.

Η συμφωνία είχε παραταθεί αρκετές φορές, αλλά επρόκειτο να λήξει τη Δευτέρα. Η Ρωσία έλεγε εδώ και μήνες ότι οι όροι για την παράτασή της δεν είχαν εκπληρωθεί.

Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι δύο από τους κορυφαίους γεωργικούς παραγωγούς παγκοσμίως και σημαντικοί παράγοντες στις αγορές σιταριού, κριθαριού, αραβοσίτου, κραμβελαίου, κραμβέλαιου, ηλιόσπορου και ηλιέλαιου.

Η Ρωσία κατέχει επίσης δεσπόζουσα θέση στην αγορά λιπασμάτων.

Η Γερμανία κάνει έκκληση στη Ρωσία να επιτρέψει την παράτασή της

Από την πλευρά του Βερολίνου, εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης έκανε έκκληση στη Ρωσία να καταστεί δυνατή μια παράταση της συμφωνίας για την εξαγωγή σιτηρών.

Ερωτηθείς επίσης σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων σχετικά με τις εκρήξεις στη γέφυρα της Κριμαίας, ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι το Βερολίνο δεν σχολιάζει μεμονωμένες εξελίξεις στον πόλεμο.

Αισιδοξία Ερντογάν για συνέχιση της συμφωνίας

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως πιστεύει ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θέλει την συνέχιση της εφαρμογής της συμφωνίας.

«Πιστεύω ότι, παρά την σημερινή δήλωση, ο φίλος μου ο κ. Πούτιν θέλει να συνεχίσει την ανθρωπιστική συμφωνία» που επιτρέπει την εξαγωγή των σιτηρών της Ουκρανίας μέσω της Μαύρης Θάλασσας και εκπνέει σήμερα τα μεσάνυκτα.

«Ο υπουργός μου των Εξωτερικών θα μιλήσει τηλεφωνικά (με τον ρώσο ομόλογό του) και θα μιλήσω με τον κ. Πούτιν άμα τη επιστροφή μου», δήλωσε ο Ερντογάν απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους πριν από την αναχώρησή του για την Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ.

Απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους, ο Ερντογάν δήλωσε ότι θα συζητήσει την συμφωνία, περιλαμβανομένου του κεφαλαίου της εξαγωγής ρωσικών λιπασμάτων, με τον Πούτιν κατά την διάρκεια της συνάντησής τους που αναμένεται να γίνει τον Αύγουστο στην Τουρκία. «Θα έχουμε την ευκαιρία να ξανασυζητήσουμε όλα τα θέματα».

«Ισως, μέχρι τότε, για να προχωρήσουμε τα πράγματα, μπορούμε να λάβουμε μέτρα δια τηλεφώνου με τον κ. Πούτιν χωρίς να περιμένουμε τον Αύγουστο», πρόσθεσε ο τούρκος πρόεδρος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αρνητικό το εμπορικό ισοζύγιο της Ελλάδας με τη Ρωσία στο 5μηνο του 2023 - Μείωση 10,3% στις εξαγωγές

Ουκρανία-σιτηρά: Η Κομισιόν καταδικάζει την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας

Ουκρανία: Νέα επίθεση με drones στη γέφυρα της Κριμαίας - ΗΠΑ, Βρετανία κατηγορεί η Μόσχα

gazzetta
gazzetta reader insider insider