Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσε η υποψήφια Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Έφη Αχτσιόγλου, για τη δολοφονική επίθεση σε φίλαθλο της ΑΕΚ από ακροδεξιούς Κροάτες. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ρ/σ “Στο Κόκκινο” η κ. Αχτσιόγλου ζήτησε ακόμα την παραίτηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κάνοντας λόγο για «φιάσκο» και «επιχειρησιακή κατάρρευση».
Αρχικά η Έφη Αχτσιόγλου ανέφερε: «Χάθηκε ένας νέος άνθρωπος, ένας νέος άνθρωπος δολοφονήθηκε, είναι μια ασύλληπτη τραγωδία» και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να συζητήσουμε πολιτικά, και πολιτικά «την ευθύνη τη φέρει γι’ αυτό το τραγικό γεγονός ακέραια η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».
Συμπλήρωσε ότι ναι μεν «μπορούμε να συζητήσουμε αναλυτικά για τον χουλιγκανισμό και να πούμε πόσο μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα είναι, μπορούμε να συζητήσουμε για το αν στον χουλιγκανισμό έχουν εισέλθει ή παρεισφρήσει στοιχεία ακροδεξιά, φασιστικά, νεοναζιστικά, μπορούμε να συζητήσουμε για τις σκληρές αντιπαραθέσεις οπαδών που λαμβάνουν τέτοιας έκτασης βιαιότητα που κανείς δεν μπορεί να αντιληφθεί», όμως, σημείωσε, «η δολοφονία αυτού του νέου ανθρώπου δεν θα είχε συμβεί και ούτε αυτά θα τα συζητούσαμε σήμερα αν η κυβέρνηση είχε κάνει αυτά που όφειλε να κάνει».
Η κ. Αχτσιόγλου έκανε λόγο για ένα «αδιανόητο, ασύλληπτο επιχειρησιακό φιάσκο για το οποίο έχει την απόλυτη ευθύνη η Νέα Δημοκρατία». Τη δήλωσή της αυτή την εξήγησε ως εξής: «από τη στιγμή που έχεις ενημέρωση ότι μια τέτοια μάζα ατόμων επρόκειτο να εισέλθουν στη χώρα, με τέτοιες βίαιες διαθέσεις, και από τη στιγμή που υπήρχε πλήρης ενημέρωση, πόσοι θα είναι αυτοί, μέχρι και τα στοιχεία των πινακίδων τους, τι πρόκειται να κάνουν, δηλαδή μιλάμε για δεκάδες ανθρώπους οι οποίοι, ενώ ήταν γνωστό ότι πρόκειται να εισέλθουν στη χώρα, εισέρχονται, διασχίζουν τη μισή Ελλάδα, φτάνουν στο κέντρο της Αθήνας, επιβιβάζονται στο μετρό ανενόχλητοι, αποβιβάζονται στη Φιλαδέλφεια και λειτουργούν κατ’ αυτόν τον δολοφονικό τρόπο απέναντι σε ανθρώπους που βρίσκονταν έξω από το γήπεδο, ακόμα και σε οικογένειες με παιδιά».
Κι αμέσως μετά τόνισε: «εδώ υπάρχει η μέγιστη, η απόλυτη ευθύνη για ένα αδιανόητο φιάσκο, το οποίο κατέληξε στην απώλεια της ζωής ενός ανθρώπου και απορώ πραγματικά, είναι δυνατόν ο αρμόδιος υπουργός να μένει στη θέση του αυτή τη στιγμή;» Επιπλέον σημείωσε πως ο κ. Οικονόμου «θα έπρεπε ήδη να έχει παραιτηθεί, γιατί έχει την απόλυτη ευθύνη», ενώ πρόσθεσε: «μου φαίνεται αδιανόητο που μια ολόκληρη κυβέρνηση συγκαλύπτει πολιτικά αυτό το γεγονός».
Ακόμα υπογράμμισε πως «δεν υπάρχουν αιώνιες δικαιολογίες, δεν γίνεται αιωνίως να συζητάμε για τα γενικά, κοινωνικά, πολιτικά φαινόμενα προκειμένου να τα φέρουμε ως άλλοθι και ως δικαιολογία για τις αδιανόητες και τραγικές ανεπάρκειες της κυβέρνησης».
Ακόμα έκανε λόγο για «χυδαιότητα» από πλευράς της κυβέρνησης, καθώς όπως είπε «νομίζουν ότι μπορούν να εξαπατούν επ’ άπειρον τους πολίτες με τους επικοινωνιακούς μικροχειρισμούς. Δεν είναι όλα τα ζητήματα για επικοινωνιακούς μικροχειρισμούς».
Σε ερώτηση αν όλα αυτά τα ζητήματα κρίθηκαν στις εκλογές, η Έφη Αχτσιόγλου διερωτήθηκε: «Οι απώλειες ανθρωπίνων ζωών κρίθηκαν στις εκλογές;» και υπογράμμισε πως «είναι μια ασύλληπτη προσβολή της δημοκρατικής λειτουργίας του πολιτεύματος, είναι μια ασύλληπτη προσβολή και των ίδιων των πολιτών και της νοημοσύνης». Ανέφερε χαρακτηριστικά πως «κανένα εκλογικό αποτέλεσμα δεν δικαιολογεί τέτοιου μεγέθους επιχειρησιακή κατάρρευση».
Μιλώντας συνολικά για όσα συμβαίνουν το καλοκαίρι, από τις πυρκαγιές και τη δολοφονία του φιλάθλου της ΑΕΚ, τα περιστατικά εργασιακής εκμετάλλευσης και την παρ’ ολίγο γυναικοκτονία, η κ. Αχτσιόγλου αναρωτήθηκε: «αν πάρουμε αυτή τη φέτα του χρόνου, που είναι το καλοκαίρι του 2023, είναι αυτή η ζωή που θέλουμε να ζούμε;».
Τέλος, μιλώντας για το κείμενο υποστήριξής της για τις σεξιστικές επιθέσεις που δέχθηκε, αλλά και τις δηλώσεις συμπαράστασης από όλους τους συνυποψηφίους της, η Έφη Αχτσιόγλου ανέφερε πως «είναι βάσιμα αυτά που λένε οι συντρόφισσες, δηλαδή πράγματι εξακολουθεί να υπάρχει στην ελληνική κοινωνία έντονο σεξιστικό υπόβαθρο, απόρροια μιας σκληρά δομημένης πατριαρχικής κοινωνίας». Τόνισε ότι «αυτό υπάρχει σε πολύ μεγάλο βαθμό στα ΜΜΕ, δυστυχώς υπάρχει σε πολύ μεγάλο βαθμό στην πολιτική και δυστυχώς -για να είμαστε ειλικρινής- υπάρχει σε πολύ μικρότερο βαθμό και στην Αριστερά, μπορεί να μην είναι το κυρίαρχο, αλλά δυστυχώς υπάρχει».
Ανέφερε, δε, ότι «δεν νομίζω ότι οι χαρακτηρισμοί από συντρόφους “περί καλλιστείων” ή τέτοιου τύπου γλώσσες που έχουν χρησιμοποιηθεί μπορούν να γίνονται ανεκτοί μέσα στην Αριστερά, διότι αποτελούν μεταφορά σεξιστικών προτύπων». Συμπλήρωσε, έτσι, πως όλοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς «η γλώσσα παράγει ιδεολογία».