Μητσοτάκης από Βόλο: Προτεραιότητά μας ο απεγκλωβισμός και η πρόσβαση σε τρόφιμα και νερό

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης από Βόλο: Προτεραιότητά μας ο απεγκλωβισμός και η πρόσβαση σε τρόφιμα και νερό
Προτεραιότητα είναι ο απεγκλωβισμός κατοίκων και να έχουν πρόσβαση σε τρόφιμα και νερό και αμέσως μετά η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά από σύσκεψη στο δημαρχείο του Βόλου με αρμόδιους φορείς.

Τελευταία ενημέρωση 21:45

Προτεραιότητα είναι ο απεγκλωβισμός κατοίκων και να έχουν πρόσβαση σε τρόφιμα και νερό και αμέσως μετά η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά από σύσκεψη στο δημαρχείο του Βόλου με αρμόδιους φορείς. «Πρώτη προτεραιότητά μας είναι ο απεγκλωβισμός ανθρώπων και η τροφοδοσία τους. Άμεση προτεραιότητα είναι επίσης η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης και υδροδότησης», επισήμανε ο πρωθυπουργός ελέω της κακοκαιρίας Daniel που ήδη έχει στοιχίσει τις ζωές σε 10 ανθρώπους.

«Καλούμαστε να χειριστούμε μια πλήρη καταστροφή τού δικτύου υδροδότησης» ανέφερε ο Κ. Μητσοτάκης, και πρόσθεσε: «Θα τρέξουμε πολύ γρήγορα στο μοντέλο του ''Ιανού'', με την πρώτη οικονομική στήριξη. Θα πάμε σε παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο με αποκατάσταση ζημιών και μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις, ώστε να γίνουν μόνιμα έργα με πιο ανθεκτικό οδικό δίκτυο». Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε: «Δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα αυτό που συμβαίνει με την κλιματική κρίση, είδαμε τι συνέβη και στη Σλοβενία. Εχουμε πολύ καλή συνεργασία με την αυτοδιοίκηση και είναι σημαντικό. Η ελληνική οικονομία πατά στα πόδια της και έχουμε τις αντοχές να στηρίξουμε τους πολίτες μας για να αντέξουν σε αυτή την καταστροφή».,

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, εκτός του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Αχιλλέας Μπέος, ο Κώστας Αγοραστός, η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος, η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος και άλλοι αρμόδιοι παράγοντες.

«Θα κινητοποιήσω και ό,τι ευρωπαϊκό πόρο υπάρχει»

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης στο Συντονιστικό στη Λάρισα, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως: «Θέλω να ζητήσω από όλους να είμαστε ενωμένοι και σε αυτή την πρόκληση. Δεν το βάζουμε κάτω. Να προσπαθήσουμε να ξαναχτίσουμε αυτά που η φύση με τόση μανία κατέστρεψε».

«Πρώτη προτεραιότητα οι εκκενώσεις. Ήδη επιχειρούν 15 ελικόπτερα και τα μέσα διαρκώς θα ενισχύονται. Έχουμε ακόμα προβλήματα», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης και αφού έστειλε συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων της κακοκαιρία Daniel, ευχαρίστησε πυροσβέστες και εθελοντές για την μεγάλη μάχη που δίνουν αυτή την ώρα στις πληγείσες περιοχές.

«Το φαινόμενο μπορεί να έχει ολοκληρωθεί ως προς τις βροχές, έχουμε όμως ακόμα προβλήματα στη Λάρισα με τον Πηνειό. Χρειάζεται η μέγιστη δυνατή εγρήγορση. Άμεσα ξεκινάει και η δρομολόγηση της αποκατάστασης και ανακούφισης των πληγέντων. Η χώρα έχει τις οικονομικές δυνατότητες και τον μηχανισμό αρωγής ώστε να βοηθήσει τους πολίτες να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους και το σπίτι τους. Έχω εκκινήσει διαδικασίες για να διεκδικήσω από ΕΕ τη μέγιστη δυνατή στήριξη. Έχω στείλει επιστολή στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Έχουν ξεκινήσει συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για δάνειο με ευνοϊκούς όρους για τα έργα υποδομής» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, διαβεβαιώνοντας πως «όσοι επλήγησαν θα ξαναρχίσουν τη ζωή τους με τη βοήθεια του κράτους».

Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση του πρωθυπουργού:

Ευχαριστώ τον Δήμαρχο και τους άλλους Δημάρχους της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας για την ενημέρωση την οποία μου έκαναν.

Δεν χρειάζεται να επαναλάβω το μέγεθος της καταστροφής το οποίο καλούμαστε να διαχειριστούμε και εδώ, στη Μαγνησία. Εδώ, μάλιστα, σημειώθηκε και το απόλυτο ρεκόρ βροχόπτωσης, το οποίο θα καταγράφεται πια στα παγκόσμια ρεκόρ, όχι μόνο στα εθνικά, για να έχουμε μια αίσθηση του πόσο νερό έπεσε και τι πίεση αυτό έβαλε στις υποδομές, προφανώς, και στις περιουσίες των ανθρώπων.

Πρώτη προτεραιότητα αυτή τη στιγμή, κάτι το οποίο ήδη γίνεται: ο απεγκλωβισμός ανθρώπων οι οποίοι εξακολουθούν να βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο Πήλιο και η τροφοδοσία τους, έτσι ώστε να έχουν πρόσβαση σε τρόφιμα και σε νερό. Πιστεύω ότι αυτή η αποστολή εκτελείται με αποτελεσματικότητα και διά της θαλάσσης και διά του αέρα, όπου αυτό είναι απαραίτητο.

Και βέβαια, άμεση προτεραιότητα στις υποδομές του Βόλου η αποκατάσταση της υδροδότησης. Αλλά θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι έχει υποστεί μια πολύ μεγάλη, καταστροφική ζημιά η βασική υδροδότηση της πόλης, που είναι οι πηγές οι οποίες βρίσκονται πάνω στο Πήλιο.

Παρά ταύτα, από αύριο η κατάσταση θα αρχίσει να εξομαλύνεται. Έχουμε, ήδη, ζητήσει την τεχνική βοήθεια της ΕΥΔΑΠ, η οποία θυμίζω ότι ανήκει πια στο ελληνικό Δημόσιο και όχι στο Υπερταμείο, έτσι ώστε να έχουμε την πρόσβαση στην καλύτερη δυνατή τεχνογνωσία, το συντομότερο δυνατό να μπορέσουμε να ξαναπάρουμε νερό από τις πηγές του Πηλίου για να επανέλθει πλήρως η υδροδότηση στην πόλη. Λίγη υπομονή θα χρειαστεί, όπως είπε ο Δήμαρχος, αλλά εδώ πραγματικά καλούμαστε να διαχειριστούμε μια πλήρη καταστροφή του βασικού δικτύου ύδρευσης της πόλης.

Από εκεί και πέρα, τα ζητήματα της κρατικής αρωγής έχουν ήδη αρχίσει και δρομολογούνται. Όπως είδατε σήμερα, ήδη τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας είναι στο δρόμο, κάνουν τις καταγραφές των ζημιών. Θέλω να διαβεβαιώσω και εδώ τους πολίτες της Μαγνησίας και του Βόλου ότι θα τρέξουμε πολύ γρήγορα στο μοντέλο του «Ιανού». Είναι ένα δοκιμασμένο μοντέλο ώστε να μπορέσουν να πάρουν την πρώτη οικονομική στήριξη για τις οικοσκευές.

Και βέβαια, συζητήσαμε και με τους Δημάρχους του Πηλίου τις πιο δομικές δραστικές παρεμβάσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν στο οδικό δίκτυο. Θα κινηθούμε σε δύο χρόνους: άμεση αποκατάσταση των ζημιών με πολύ γρήγορα έργα τα οποία θα δρομολογηθούν από την Περιφέρεια, έτσι ώστε το οδικό δίκτυο να ανοίξει εντός των επόμενων εβδομάδων. Και φυσικά μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις, ώστε τα προσωρινά έργα να μετατραπούν σε μόνιμα και το οδικό δίκτυο να γίνει καλύτερο και πιο ανθεκτικό σε σχέση με αυτό το οποίο ήταν πριν.

Με ενημέρωσαν εδώ οι Δήμαρχοι ότι ένα έργο αγροτικής οδοποιίας το οποίο έγινε με πόρους του Προγράμματος «Τρίτσης» άντεξε, σε αντίθεση με παλαιότερα έργα τα οποία δεν άντεξαν. Οπότε το σημαντικό δεν είναι μόνο να φτιάχνουμε ξανά τις υποδομές μας, αλλά να τις φτιάχνουμε ξανά πιο ανθεκτικές ώστε να μπορούμε να ξεπερνάμε φαινόμενα. Ελπίζουμε να μην ξαναέχουμε ποτέ ένα τέτοιο φαινόμενο σαν και αυτό το οποίο είδαμε, αλλά σίγουρα άλλες βροχές θα έχουμε και θα πρέπει οι υποδομές μας να είναι πιο ανθεκτικές.

Το κράτος, θα το ξαναπώ και εδώ από το Βόλο, το κεντρικό κράτος είναι εδώ. Δουλεύει σε πολύ καλή συνεργασία με την αυτοδιοίκηση και θέλω να το τονίσω αυτό. Η συνεργασία μας είναι μία συνεργασία ανεξαρτήτως χρωμάτων και κομματικών αναφορών, με την Περιφέρεια, με τους Δημάρχους. Αυτό το οποίο μας ενδιαφέρει είναι να στηρίξουμε τις κοινωνίες οι οποίες επλήγησαν.

Το είπα και στη Λάρισα, το ξαναλέω και εδώ: η ελληνική οικονομία σήμερα πατάει καλά στα πόδια της και αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε εκείνες τις αντοχές να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας απέναντι σε αυτή την πολύ μεγάλη φυσική καταστροφή. Όμως, ταυτόχρονα να διεκδικήσουμε και όλους τους πόρους που θεωρούμε ότι δικαιούμαστε από την Ευρώπη και να θέσουμε πια με πολύ επιτακτικό τρόπο και σε επίπεδο ευρωπαϊκής χρηματοδότησης τα άμεσα ζητήματα αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών.

Δεν είναι μόνο ελληνικό το πρόβλημα. Είδατε καταστροφικές πλημμύρες αντίστοιχα στη Σλοβενία. Είχαμε και ένα πάρα πολύ δύσκολο καλοκαίρι σε επίπεδο πυρκαγιών. Θα έχουμε φυσικές καταστροφές, δυστυχώς, με μεγαλύτερη συχνότητα ως αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης. Αυτό μας υποχρεώνει και σε ευρωπαϊκό επίπεδο να αναθεωρήσουμε τους προϋπολογισμούς μας και να στηρίζουμε περισσότερο τα κράτη-μέλη απέναντι σε αυτές τις φυσικές καταστροφές.

Καλή δύναμη σε όλους μας.

Δημοσιογράφος: Θα γίνει κι ένας επανασχεδιασμός στα έργα που υλοποιούνται, κ. Πρόεδρε; Υπάρχουν γέφυρες που είναι καινούργιες, έγιναν τώρα και λειτούργησαν σαν ανάχωμα για τα νερά των χειμάρρων, εδώ στον Βόλο σας λέω.

-Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα είδα. Καταρχάς θέλω να πω το εξής: καθ' όλη τη διάρκεια των τελευταίων ετών -και όχι μόνο- γίνονται έργα. Και πολλά από αυτά τα έργα είναι ανθεκτικά έργα και αποτρέπουν τα χειρότερα. Δεν ξέρουμε ποτέ τι θα είχε γίνει και πόσο άσχημα θα ήταν τα πράγματα εάν δεν είχαν γίνει κάποια από τα έργα τα οποία έγιναν.

Όμως, θα το ξαναπώ, όταν πέφτουν 800 τόνοι νερό το στρέμμα, το νερό αυτό από κάπου θα παροχετευθεί και, δυστυχώς, πολλές φορές τα φερτά υλικά είναι αυτά τα οποία κάνουν τις ζημιές. Αντιλαμβάνομαι απόλυτα αυτό το οποίο λέτε, αλλά ο σκοπός μας είναι πάντα ο σχεδιασμός να γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να καλύπτουμε το χειρότερο σενάριο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κακοκαιρία Daniel: 586 πολίτες έχουν απεγκλωβίσει οι Ένοπλες Δυνάμεις

H κακοκαιρία Daniel ξεπέρασε κατά πολύ τα ύψη βροχόπτωσης του Iανού

Ανησυχία για τις επιπτώσεις της κακοκαιρίας στον ελληνικό τουρισμό

gazzetta
gazzetta reader insider insider