Εκλογές: Αποζημίωση και για τα μέλη εφορευτικών επιτροπών - Τα ποσά αναλυτικά 

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εκλογές: Αποζημίωση και για τα μέλη εφορευτικών επιτροπών - Τα ποσά αναλυτικά 
Πλέον, για πρώτη φορά προβλέπεται εκλογική αποζημίωση και για τα μέλη των εφορευτικών επιτροπής πέρα από τους δικαστικούς αντιπρόσωπους.

Ξεχάστε τις κάθε είδους δικαιολογίες που μπορεί να επιστρατεύατε μέχρι σήμερα για να αποφύγετε την υποχρέωση να ανταποκριθείτε στο δημοκρατικό σας καθήκον ως μέλος της εφορευτικής επιτροπής στις εκλογές καθώς στο εξής θα αμείβεστε για τον χρόνο σας.

Πλέον, για πρώτη φορά προβλέπεται εκλογική αποζημίωση και για τα μέλη των εφορευτικών επιτροπής πέρα από τους δικαστικούς αντιπρόσωπους, απόφαση στην οποία στράφηκε η Πολιτεία λόγω των τεράστιων κενών στις θέσεις αυτές που δυσχέραιναν την ομαλή διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας.

Στόχος να καλυφθούν τα τεράστια κενά

Οι πολίτες που καλούνται από το κράτος για τη συμμετοχή τους στη διεκπεραίωση των εκλογών, θα αποζημιώνονται, τόσο για τον πρώτο γύρο όσο και για το δεύτερο γύρο των εκλογών αν απαιτηθεί.

Τα ποσά είναι τα ίδια που είχαν καθοριστεί και στις εκλογές του Μαΐου 2023 και Ιουλίου του ίδιου έτους και είναι αυξημένα σε σχέση με τα αντίστοιχα του 2019.

Την απόφαση σχολίασε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ο Υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, που επεσήμανε ότι «τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών τα οποία μέχρι πρότινος ήταν άνευ οιασδήποτε αποζημιώσεως τώρα θα λαμβάνουν εκλογική αποζημίωση. Και αυτό σε μεγάλο βαθμό γίνεται γιατί πρώτον υπάρχει η δυνατότητα να γίνει δημοσιονομική δυνατότητα και δεύτερον γιατί έχει παρατηρηθεί πολύ χαμηλή συμμετοχή στις εφορευτικές επιτροπές, με αποτέλεσμα να διεξάγουν τις εκλογές συνήθως ο δικαστικός αντιπρόσωπος με έναν γραμματέα που έχει δίπλα του».

Τα ποσά της αποζημίωσης αναλυτικά

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση, το ύψος της εκλογικής αποζημίωσης για τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών της Κυριακής 8 Οκτωβρίου 2023 έχει ως εξής:

- Στους Εφόρους αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής και στους αναπληρωτές αυτών καταβάλλεται ποσό 140 ευρώ για κάθε ημέρα απασχόλησης.

-Στους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής και στους αναπληρωτές αυτών καταβάλλεται ποσό 120 ευρώ για κάθε ημέρα απασχόλησης

-Στους δημόσιους ή δημοτικούς υπαλλήλους, που χρησιμοποιούνται ως διερμηνείς της τουρκικής γλώσσας και στους γραμματείς των εφορευτικών επιτροπών καταβάλλεται ποσό 100 ευρώ για κάθε ημέρα απασχόλησης

-Στα διοριζόμενα μέλη των εφορευτικών επιτροπών καταβάλλεται ποσό 40 ευρώ για κάθε ημέρα απασχόλησης.
Αν υπάρξει και δεύτερος γύρος εκλογών στις 15 Οκτωβρίου, η αποζημίωση θα είναι ως εξής:

-Στους Εφόρους αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής και στους αναπληρωτές αυτών καταβάλλεται ποσό 140 ευρώ για κάθε ημέρα απασχόλησης

-Στους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής και στους αναπληρωτές αυτών καταβάλλεται ποσό 100 ευρώ για κάθε ημέρα απασχόλησης

-Στους δημόσιους ή δημοτικούς υπαλλήλους, που χρησιμοποιούνται ως διερμηνείς της τουρκικής γλώσσας και στους γραμματείς των εφορευτικών επιτροπών καταβάλλεται ποσό 100 ευρώ για κάθε ημέρα απασχόλησης.

-Στα διοριζόμενα μέλη των εφορευτικών επιτροπών καταβάλλεται ποσό 30 ευρώ για κάθε ημέρα απασχόλησης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider