Πόλεμος χαρακωμάτων στον ΣΥΡΙΖΑ: Κρίσιμη συνεδρίαση παρουσία Κασσελάκη - 4 «διαγραφές» σε 6 ημέρες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πόλεμος χαρακωμάτων στον ΣΥΡΙΖΑ: Κρίσιμη συνεδρίαση παρουσία Κασσελάκη - 4 «διαγραφές» σε 6 ημέρες
Στα «χαρακώματα» ο ΣΥΡΙΖΑ: Τέσσερις «διαγραφές» σε έξι ημέρες - Το τετ α τετ Κασσελάκη με Αχτσιόγλου.

Σε τροχιά διάσπασης βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με τα βλέμματα να στρέφονται στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος που θα γίνει αύριο Πέμπτη 26 Οκτωβρίου και στην οποία θα δώσει το παρών ο Στέφανος Κασσελάκης, ενώ μόλις σε διάστημα 6 ημερών οδεύουν προς διαγραφή 4 στελέχη (Τζουμάκας, Σκουρλέτης, Βίτσας, Φίλης).

Eιδικότερα, αύριο Πέμπτη στις 16.30 θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, με τους Σωκράτη Φάμελλο, Ράνια Σβίγκου, Γιώργο Βασιλειάδη, Έφη Αχτσιόγλου, Ρένα Δούρου, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Δώρα Αυγέρη και Θεοδώρα Τζάκρη να συζητούν με τον πρόεδρο τις τελευταίες εξελίξεις. Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του κόμματος στην πλατεία Κουμουνδούρου, παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος θα συμμετάσχει στο 27ο Συνέδριο του Economist και θα μιλήσει, στις 21:00, στο επίσημο δείπνο του κλεισίματος των εργασιών του Συνεδρίου.

Eμφυλιακό κλίμα

Στα εσωκομματικά της Κουμουνδούρου, στενοί συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολιάζοντας τις εξελίξεις των τελευταίων 24ώρων αναφέρουν πως «το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω», καθώς «ο κύριος Κασελάκης εξάντλησε κάθε περιθώριο καλοπροαίρετου διαλόγου με όλους όσους έθεσαν εαυτούς εκτός κόμματος και έθεσε το ερώτημα πόσα πρέπει ακόμα να ειπωθούν, πόσες προσβολές να διατυπωθούν σε βάρος του Προέδρου αλλά και σε βάρος των μελών του κόμματος».

Ταυτοχρόνως, με κοινή δήλωση Αχτσιόγλου, Ηλιόπουλος και Χαρίτσης ζητούν άμεση συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας αλλά και επίσπευση του έκτακτου συνεδρίου του κόμματος, κάνοντας λόγο για διαλυτικές καταστάσεις στο κόμμα. Ακολούθησε παρέμβαση των δύο γραμματέων του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας να πέσουν οι τόνοι, και επισημαίνοντας ότι πρέπει να δοθεί τέλος στην εσωστρέφεια, παραμερίζοντας τα εγώ για χάρη του συλλογικού εμείς. Την άποψη πως «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μετατραπεί σε αρχηγοκεντρικό κόμμα και πως ο πρόεδρος έχει πάψει προ πολλού να είναι πρώτος μεταξύ ίσων», επισημαίνουν 117 μέλη και φίλοι του κόμματος από την Κρήτη, μεταξύ των οποίων οι υπουργοί Γιώργος Σταθάκης και Ανδρέας Ξανθός. Την ίδια ώρα, Δημήτρης Βίτσας και Νίκος Φίλης ασκούν νέα κριτική σκληρή κριτική στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Βίτσας στο ΣΚΑΪ λέει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε επικίνδυνη κατάσταση και ο καθένας σκέφτεται τι θα κάνει», ενώ ο κ. Φίλης υποστηρίζει ότι «το σχέδιο που εκτυλίσσεται εκ μέρους του κ. Κασελάκη είναι η μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε δημοκρατικό κόμμα τύπου Μπάιντεν». Μέσα σε αυτό το δύσκολο σκηνικό συνεδριάζει αύριο το απόγευμα το Εκτελεστικό Γραφείο, παρουσία του κ. Κασσελάκη, με την πλευρά του προέδρου να διαμηνύει ότι «υπάρχει νέα ηγεσία στον ΣΥΡΙΖΑ και δεν είναι υπό κηδεμονία καμίας ελίτ ή ιερατείου», επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «στις εσωκομματικές εκλογές ο κ. Κασσελάκης έχει λάβει εντολή να τα αλλάξει όλα ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να πάει μπροστά».

Νέες παρεμβάσεις

«Οι αποκεφαλισμοί δεν ταιριάζουν στην κουλτούρα της Αριστεράς», δηλώνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με ανάρτήσή του στα κοινωνικά δίκτυα, επισημαίνοντας πως ο χώρος της κριτικής Αριστεράς έχει μια ιστορία, μια παράδοση, μια κουλτούρα όπου ο αποκεφαλισμός δεν περιλαμβάνεται, πόσο μάλλον εξ αποστάσεως».

Επιπροσθέτως, με μία κοινή δήλωση η γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ, Ράνια Σβίγκου, και ο αναπληρωτής γραμματέας, Γιώργος Βασιλειάδης, πήραν για πρώτη φορά θέση για την ένταση που επικρατεί τις τελευταίες μέρες στις εσωκομματικές διαδικασίες του κόμματος, ενόψει της δεύτερης και καθοριστικής εκλογικής μάχης για την ανάδειξη προέδρου. Οι γραμματείς του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ τονίζουν ότι, παρά τις διαφορετικές απόψεις, «όλοι κι όλες στον ΣΥΡΙΖΑ μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες, τις ίδιες ιδέες, τον ίδιο στόχο – ένα κόμμα ισχυρό, μαζικό, ενωμένο». Και διαμηνύουν πως «Πρέπει να σταματήσουν άμεσα επιθέσεις, fake news και ύβρεις» και υπογραμμίζουν ότι «δεν περισσεύει κανείς και καμία».

Κείμενο 117 μελών από την Κρήτη – Ξανθός και Σταθάκης στους υπογράφοντες

Δυσαρέσκεια για τις τελευταίες εξελίξεις στο κόμμα αλλά και ανησυχία για την Αριστερά στην Ελλάδα αποτυπώνεται σε κείμενο που υπογράφουν 117 μέλη και φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ από την Κρήτη, μεταξύ των οποίων και οι Γιώργος Σταθάκης και Ανδρέας Ξανθός. Στο κείμενο επισημαίνεται ότι οι πολιτικές και οργανωτικές επιλογές του κόμματος έχουν απομακρυνθεί εδώ και πολύ καιρό από τις ιδρυτικές και καταστατικές του αρχές. Τα παραπάνω προκύπτουν από τις αποφάσεις της ηγετικής ομάδας, από τις ανακοινώσεις, τις πολιτικές πρωτοβουλίες, τις κοινοβουλευτικές πρακτικές και τη λειτουργία των οργάνων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σπαρτιάτες: 11 βουλευτές καλούνται ως ύποπτοι για εξαπάτηση ψηφοφόρων

Χ. Θεοχάρης: Στόχος μας ένα σύγχρονο φορολογικό σύστημα κοινωνικά δίκαιο

Σκυλακάκης από Economist: Πιθανή η μείωση των ενεργειακών τιμών αν δεν κλιμακωθεί το μεσανατολικό

gazzetta
gazzetta reader insider insider