Εκτός από το σενάριο έκρηξης των ενεργειακών τιμών, με περαιτέρω ανάφλεξη της κρίσης στη Μέση Ανατολή, υπάρχουν ενδείξεις που καθιστούν βάσιμες τις εκτιμήσεις για μείωση του κόστους αερίου και ρεύματος το επόμενο διάστημα, όπως σημείωσε ο Θοδωρής Σκυλακάκης, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο φετινό 27ο Government Roundtable του Economist.
«Είναι πιθανόν το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας και των τιμών να μας εκπλήξει το επόμενο διάστημα – ενδεχομένως αρνητικά, αν υπάρξει κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή. Μπορεί όμως και θετικά, γιατί κατά τη γνώμη μου οι τιμές αερίου δεν συμβαδίζουν με την πλήρωση των αποθηκών στην Ευρώπη, με το γεγονός ότι υπάρχει σημαντική διαθεσιμότητα LNG, αλλά ούτε και με τις καιρικές συνθήκες – ο καιρός δεν θυμίζει σε τίποτα πως βρισκόμαστε καθοδόν για τον χειμώνα. Επομένως, υπάρχει πιθανότητα οι τιμές να ακολουθήσουν άλλη πορεία», σημείωσε χαρακτηριστικά.
- Διαβάστε επίσης: Η ανησυχία για τη Μ. Ανατολή, η Ευρώπη που μένει πίσω και οι προοπτικές για την Ελλάδα – Όσα απασχόλησαν την πρώτη μέρα του Economist Roundtable
Όπως πρόσθεσε, στην περίπτωση που ωστόσο υπάρξει κρίση ανόδου των τιμών, η οποία διατηρείται επί μακρόν, τότε η κυβέρνηση επιφυλάσσεται να παρέμβει. Πάντως, στη δεδομένη συγκυρία στο επίκεντρο μπαίνει η στοχευμένη στήριξη των ευάλωτων και ενεργειακά ευάλωτων νοικοκυριών. Το υπουργείο έχει λάβει μέτρα για την προστασία τους, τα οποία θα ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα, με τη συνολική δέσμη παρεμβάσεων στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΥΠΕΝ: Θέμα ημερών η υποβολή στην Κομισιόν του νέου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα
Όπως σημείωσε ο υπουργός, η ενεργειακή εικόνα στην περιοχή μας είναι εξαιρετικά περίπλοκη, καθώς από την άποψη της ηλεκτρικής ενέργειας είναι σχετικά απομονωμένη από την υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ έχει ιστορικά εξάρτηση από αγωγούς που εισάγουν ρωσικό αέριο.
«Από τη δεκαετία του 80, η Ελλάδα έλαβε την απόφαση να εισάγει και υγροποιημένο αέριο (LNG), η οποία αποδείχθηκε σωτήρια όταν ξέσπασε η ενεργειακή κρίση. Η χώρα μας θα προσθέσει σύντομα ένα δεύτερο σημείο εισόδου LNG, το οποίο μαζί με το τέρμιναλ της Ρεβυθούσας υπερκαλύπτει τις εγχώριες ανάγκες», πρόσθεσε.
Την ίδια στιγμή, η χώρα μας και η ευρύτερη περιοχή συνεχίζει να εισάγει ρωσικό αέριο, κάτι το οποίο δημιουργεί δυσκολίες στις ενδιαφερόμενες πλευρές. Ενδεικτικό παράδειγμα ο φόρος που εισήγαγε πρόσφατα η Βουλγαρία, για τις ποσότητες ρωσικού αερίου που διέρχονται από τη χώρα. Όπως υπογράμμισε ο κ. Σκυλακάκης, η Ελλάδα έχει διακρατική συμφωνία προμήθειας με τη Ρωσία, η οποία λήγει μέσα στα επόμενα έτη.
Σύμφωνα με τον υπουργό, η χώρα μας έχει μεγάλες δυνατότητες εισαγωγής LNG και είναι πρόθυμη για τη δημιουργία νέων σημείων εισόδου. Την ίδια στιγμή, βρίσκονται σε εξέλιξη σημαντικές ερευνητικές δραστηριότητες για την ανακάλυψη φυσικού αερίου, που θα προχωρήσουν στο επόμενο διάστημα. Όμως, το ενεργειακό τοπίο της Ελλάδας δεν περιλαμβάνει μόνο το φυσικό αέριο, αφού προωθούνται έργα και στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς η χώρα μας πρωταγωνιστεί στην «πράσινη» μετάβαση και την ενίσχυση των ΑΠΕ.
«Προς αυτή την κατεύθυνση, προχωράμε ταχύτητα. Ενδεικτικά, η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ ξεπέρασε πολλά εμπόδια πρόσφατα. Σημαντικό ενδιαφέρον υπάρχει επίσης για τη διασύνδεση με την Αίγυπτο», συμπλήρωσε. Όπως τόνισε πάντως, για να προχωρήσει η εισαγωγή ενέργειας από ΑΠΕ που παράγεται στη Βόρεια Αφρική, προϋπόθεση είναι να υπάρξουν έργα ώστε η παραγωγή αυτή να φτάνει στην κεντρική Ευρώπη.
Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, βασικό επίσης στοιχείο είναι η ανάπτυξη offshore αιολικών στο Αιγαίο. Σημείωσε ότι προς αυτή την κατεύθυνση έχει γίνει σημαντική προσπάθεια από το υπουργείο και τους αρμόδιους φορείς, που θα παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα. Στόχος είναι τα πρώτα offshore αιολικά να αναπτυχθούν πριν από το 2030, ενώ το 2030 με 2040 η Ελλάδα να γίνει εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας από offshore αιολικά.