ΗΠΑ: Oι 5 λόγοι που θα μπορούσαν να δώσουν την εκλογική νίκη στον Τραμπ τον Νοέμβριο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Oι 5 λόγοι που θα μπορούσαν να δώσουν την εκλογική νίκη στον Τραμπ τον Νοέμβριο
Φαινόταν αδιανόητο μόλις πριν από τέσσερα χρόνια, αλλά τώρα είναι πραγματικότητα: Η υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τραμπ για την προεδρία των ΗΠΑ στις ερχόμενες εκλογές του Νοεμβρίου έχει ισχυρές πιθανότητες να έχει καλή τύχη.

Φαινόταν αδιανόητο μόλις πριν από τέσσερα χρόνια, αλλά τώρα είναι πραγματικότητα: Η υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τραμπ για την προεδρία των ΗΠΑ στις ερχόμενες εκλογές του Νοεμβρίου έχει ισχυρές πιθανότητες να έχει καλή τύχη.

Οι πιθανότητές του να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο είναι καλές -σύμφωνα με την Handelsblatt- και έχει ήδη ένα masterplan για μια δεύτερη θητεία στο αξίωμα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν επωφελείται μόνο από τις αδυναμίες στην κοινή γνώμη για τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, αλλά έχει από καιρό μετατοπίσει τα πρότυπα της πολιτικής κουλτούρας των ΗΠΑ υπέρ του.

Πολλοί πολίτες των ΗΠΑ αδυνατούν να συνειδητοποιήσουν ότι η οικονομία βρίσκεται σε καλύτερη θέση υπό τον Μπάιντεν από ό,τι ήταν εδώ και πολύ καιρό: Η ύφεση έχει αποτραπεί, η ανεργία είναι πολύ κάτω από το 4% και τα προγράμματα στήριξης της βιομηχανίας από τον Μπάιντεν είναι επιτυχημένα.

Ο κόσμος δεν είναι προετοιμασμένος για μια δεύτερη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ, λέει ο Αμερικανός πολιτικός επιστήμονας Ίαν Μπρέμερ (Ian Bremmer).

Σύμφωνα με την Handelsblatt, οι πέντε λόγοι οι οποίοι θα μπορούσαν να επαναφέρουν τον Τραμπ στην εξουσία είναι ακόλουθοι:

1. Η αδυναμία του Μπάιντεν είναι η δύναμη του Τραμπ

Ένας από τους λόγους της αδυναμίας του Μπάιντεν θεωρείται η εμπλοκή των ΗΠΑ σε νέους πολέμους.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας, μερίδα της νεολαίας εκτιμά πως η χώρα τους «πολεμά σε άσκοπους πολέμους και ο Μπάιντεν εκπροσωπεί τα συμφέροντα των εταιρειών».

Προβληματισμούς επίσης έχουν γεννήσει οι νόμοι του Μπάιντεν για την προστασία του κλίματος, του αγώνα κατά της απαγόρευσης των αμβλώσεων και τη διαγραφή του φοιτητικού χρέους.

2. Οικονομία: «Λανθασμένη» έκρηξη

Μια έρευνα του Axios και της Harris Poll δείχνει: το 63% των ερωτηθέντων περιγράφει την προσωπική τους οικονομική κατάσταση ως καλή ή πολύ καλή και το 66% αναμένει ότι θα βελτιωθεί φέτος.

Ωστόσο, όταν ρωτήθηκαν πώς αξιολογούν την οικονομική κατάσταση στη χώρα τους, μόνο το 22% των ερωτηθέντων της Gallup δήλωσε τον Δεκέμβριο ότι η κατάσταση ήταν καλή ή πολύ καλή.

Την ίδια ώρα, σχεδόν τα τρία τέταρτα των σχεδόν 100 δισεκατομμυρίων ιδιωτικών επενδύσεων που ανακοινώθηκαν ως αποτέλεσμα του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA) θα εισρεύσουν στις εκλογικές περιφέρειες που κέρδισε ο Τραμπ το 2020.

Αλλά το ζήτημα του πληθωρισμού παραμένει. Αν και οι αυξήσεις των τιμών έχουν μειωθεί πρόσφατα σημαντικά, ξεκινούν από υψηλό επίπεδο. Οι άνθρωποι πληρώνουν περισσότερα για το ενοίκιο, τα δάνεια, τη φροντίδα των παιδιών και τα τρόφιμα. Λόγω των υψηλών τιμών, οι πραγματικοί μισθοί έχουν μειωθεί κατά μέσο όρο παρά τις σημαντικές αυξήσεις. Το αμερικανικό όνειρο της υλικής προόδου μοιάζει ανέφικτο για πολλούς Αμερικανούς σήμερα.

3. Μετανάστευση

Ο πολιτικός επιστήμονας Benjamin Ginsberg από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins της Βαλτιμόρης περιγράφει τη μεταναστευτική πολιτική του Biden ως «απόλυτη καταστροφή για τους Δημοκρατικούς».

Οι Ρεπουμπλικάνοι το εκμεταλλεύτηκαν καλά: «Η αποστολή μεταναστών σε όλη τη χώρα ήταν ένας πολύ αποτελεσματικός πολιτικός ελιγμός», λέει ο Ginsberg. «Αναστατώνει μάλιστα τρομερά τους μαύρους ψηφοφόρους όταν βλέπουν καθημερινά νέα λεωφορεία να καταφθάνουν στις γειτονιές τους».

4. Πολιτική κουλτούρα: Το έγκλημα καθίσταται σαν κάτι «φυσιολογικό»

«Αυτές οι προεδρικές εκλογές είναι απρόβλεπτες, ο κόσμος δεν έχει ξαναδεί κάτι παρόμοιο», εξηγεί στην Handelsblatt ένας Αμερικανός καθηγητής. Ο Τραμπ παραβιάζει για άλλη μια φορά τους άγραφους νόμους της αμερικανικής πολιτικής.

Τα πιο γνωστά think tanks και τα πανεπιστήμια της αμερικανικής πρωτεύουσας δυσκολεύονται να δουν τον Τραμπ ως μαζικό κινητοποιητή - και συζητούν σενάρια που θα θεωρούνταν παράλογα πριν από λίγο καιρό: Θα εξακολουθούσαν οι Ρεπουμπλικάνοι να κάνουν τον Τραμπ υποψήφιό τους αν καταδικαζόταν για κάποιο έγκλημα σε μία από τις πολυάριθμες δίκες εναντίον του; Και θα έβαζε ο Τραμπ υποψηφιότητα ως ανεξάρτητος σε αυτή την περίπτωση; Θα μπορούσε ακόμη και ένας πρόεδρος να ορκιστεί ενώ βρίσκεται στη φυλακή και στη συνέχεια να δώσει αμέσως χάρη στον εαυτό του; Μετά το Κολοράντο, θα μπορούσαν άλλες πολιτείες να αφαιρέσουν τον Τραμπ από το ψηφοδέλτιο, κάτι που θα ισοδυναμούσε με «νομικό σεισμό»;

5. Οι προοπτικές: Τραμπ: Η Wall Street «συνηθίζει» τον Τραμπ

Όσο πιο δυνατός γίνεται ο Τραμπ στις δημοσκοπήσεις, τόσο λιγότερο πρόθυμοι είναι οι επικεφαλής των αμερικανικών εταιρειών να τον επικρίνουν. Ο Jamie Dimon, διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan Chase και ίσως ο ισχυρότερος τραπεζίτης στον κόσμο, εξέπληξε τους πάντες την περασμένη εβδομάδα με δηλώσεις υπέρ του Τραμπ.

«Αν κάνουμε ένα βήμα πίσω και είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας, είχε κάπως δίκιο για το ΝΑΤΟ και τη μετανάστευση», δήλωσε ο Dimon την περασμένη εβδομάδα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

«Έχει κάνει πολύ καλή δουλειά στην τόνωση της οικονομίας. Το εμπόριο και η φορολογική μεταρρύθμιση λειτούργησαν. Είχε εν μέρει δίκιο για την Κίνα», δήλωσε ο Dimon σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC. Τον Νοέμβριο, ο Dimon, ο μακροβιότερος διευθύνων σύμβουλος τράπεζας της Wall Street, είχε καλέσει την επιχειρηματική ελίτ να υποστηρίξει τη Nikki Haley. Αυτό δεν ίσχυε πλέον.

«Έχει τονώσει αρκετά καλά την οικονομία. Το εμπόριο και η φορολογική μεταρρύθμιση έχουν λειτουργήσει. Είχε εν μέρει δίκιο για την Κίνα», δήλωσε ο Dimon σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider