«Το πρώτο μου μήνυμα προς την Ελλάδα είναι: Πετύχατε. Η ανάκαμψη είναι εδώ, και, αν μπορώ να είμαι πολύ ειλικρινής, η Ελλάδα τα πάει πολύ καλύτερα από τη Γερμανία αυτή τη στιγμή. Πιστεύω ότι αυτό έχει να κάνει πολύ με την ηγεσία». Την απάντηση αυτή δίνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ, στη ερώτηση για το πόσο εύκολος θα είναι τελικά ο δρόμος προς την ανάκαμψη τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη, δεδομένης της οικονομικής κατάστασης της Γερμανίας. Άλλωστε «Ο δρόμος προς την ανάκαμψη» είναι και ο τίτλος της εκδήλωσης που πραγματοποιείται σήμερα στην Αθήνα και αύριο, Σάββατο, στη Θεσσαλονίκη, στην οποία συμμετέχουν ευρωπαίοι πολιτικοί της οικογένειας του ΕΛΚ, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κρατών μελών, ενώ παρεμβάσεις θα κάνουν πολλά μέλη του ελληνικού υπουργικού συμβουλίου.
«Σε έναν κόσμο γεμάτο συγκρούσεις και αβεβαιότητα, οι άνθρωποι αναζητούν προσωπικότητες που μπορούν να πλοηγηθούν στο μέλλον και είναι αρκετά θαρραλέοι για να δείξουν προς ποια κατεύθυνση θέλουν να πάνε», προσθέτει στην ίδια ερώτηση και αμέσως εξηγεί: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας τέτοιος ηγέτης και ανέτρεψε την εικόνα της Ελλάδας και ξαναέχτισε την αξιοπιστία της όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και στην παγκόσμια σκηνή. Και το πιο σημαντικό, ο λαός της Ελλάδας μπορεί να το δει επειδή το αισθάνεται στις τσέπες του και στο θετικό τρόπο που οι ηγέτες σε όλη την Ευρώπη δείχνουν σεβασμό σε ό,τι έχει επιτευχθεί εδώ (εννοεί στην Ελλάδα)».
Ο κ. Βέμπερ, στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τονίζει ότι «αυτές οι εκλογές θα αποφασίσουν το μέλλον της πολιτικής στη Δύση, και κατά κάποιον τρόπο και αυτού που αποκαλούμε ευρωπαϊκό τρόπο ζωής μας» και «με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια στην Ευρώπη, την αστάθεια της παγκόσμιας οικονομίας και τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, θα είναι εξαιρετικά σημαντικές».
Στην ερώτηση, δε, γιατί να συνταχθεί ένας ευρωπαίος πολίτης με εθνικά κόμματα της οικογένειας του ΕΛΚ, αφού υπογραμμίζει ότι «η Ευρώπη έχει κολλήσει ανάμεσα σε αριστερές και πράσινες ιδεολογίες που δεν λαμβάνουν υπόψη την πραγματικότητα των πολιτών, και της άκρας δεξιάς που δεν θέλει να λύσει κανένα πρόβλημα, χρειάζεται ακόμη και πρόσθετα προβλήματα, όπως η παράνομη μετανάστευση, για να παραμείνει στην επικαιρότητα», τονίζει με νόημα ότι «δεν έχουμε νοσταλγία για την επιστροφή στο παρελθόν, θέλουμε να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τους Ευρωπαίους».
Σχολιάζοντας, επίσης, υποθέσεις ευρωβουλευτών που εξετάζονται από τη δικαιοσύνη και δημοσιεύματα κατά αυτών, σημειώνει ότι «πρέπει να δούμε ότι ένα δημοκρατικό θεσμικό όργανο, όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είναι μεγαλύτερο από τα μεμονωμένα μέλη του», χαρακτηρίζει το Ευρωκοινοβούλιο «παλλόμενη καρδιά της ευρωπαϊκής δημοκρατίας» και δηλώνει «πεπεισμένος ότι θα ενισχυθεί με την πάροδο του χρόνου».
Σχετικά με το πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την κατάσταση του Κράτους Δικαίου και την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα, δίνει εκτενή απάντηση, στην οποία, μεταξύ άλλων, αφού τονίζει ότι «το κράτος δικαίου δεν είναι πρώτα απ' όλα κομματικό πολιτικό ζήτημα» και ότι «είναι ένα ζήτημα που βασίζεται στο δίκαιο, σε αποφάσεις ανεξάρτητων δικαστηρίων, αλλά και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως θεματοφύλακα των Συνθηκών», υπενθυμίζει ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν απολύτως σαφής ότι οι βελτιώσεις υπάρχουν, η τελευταία έκθεση για το κράτος δικαίου επιβεβαιώνει τη θετική κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων και πρέπει να συγχαρούμε την ελληνική κυβέρνηση γι' αυτό» και εκτιμά ότι «υπό το πρίσμα αυτών των θετικών εξελίξεων στην Ελλάδα, η συνεχιζόμενη κομματική εργαλειοποίηση της αριστερής και φιλελεύθερης πλευράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι απλώς απαράδεκτη. Βλάπτουν ακόμη και τη βασική ιδέα του κράτους δικαίου με τα πολιτικά τους παιχνίδια».
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ