«Το 1974, πριν 50 χρόνια, γράφτηκε μια λαμπρή σελίδα με την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας», τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας στο 15ο συνέδριο της ΝΔ. Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας επισήμανε ότι η Τρίτη Ελληνική Δημοκρατία δίκαια εκτιμάται ως η σημαντικότερη περίοδος αδιάλειπτης, ομαλά εναλλασσόμενης, διακυβέρνησης της χώρας. Σημείωσε ότι η δημοκρατική μετάβαση και η δημοκρατική πολιτική κουλτούρα που ρίζωσε και κυριάρχησε μέσα στα χρόνια, δεν είναι αυτονόητη εξέλιξη, είναι κατάκτηση και πως αυτή η κατάκτηση δεν ήταν, ούτε όμως είναι δεδομένη.
«Όταν ο εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής ονομάτισε « Νέα Δημοκρατία» τον νέο τότε πολιτικό φορέα που θα εξέφραζε τη μεγάλη λαϊκή φιλελεύθερη παράταξη, ήθελε να τονίσει και να σφραγίσει ανεξίτηλα με την λέξη «Δημοκρατία» , τον θεμέλιο λίθο του κόμματος που μετά από μισό αιώνα , είναι και σήμερα στη διακυβέρνηση της χώρας με Πρωθυπουργό πλέον τον Κυριάκο Μητσοτάκη», επισήμανε ενώ μίλησε για τη διαχρονικότητα των αρχών και των θέσεων που τέθηκαν ως πλαίσιο στην ιδρυτική διακήρυξη της ΝΔ το 1974.
«Η παράταξη μας έχει ιστορικό βάθος που συμπίπτει με την δημιουργία του νεοελληνικού κράτους τον 19ο αιώνα. Η Νέα Δημοκρατία δεν δημιουργήθηκε εκ του μηδενός το 1974. Είναι η μετεξέλιξη ενός αυθεντικά λαϊκού και παράλληλα εθνικά περήφανου κοινωνικού χώρου που πλειοψηφεί διαχρονικά», υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας.
Και πρόσθεσε: «Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες που σέβονται βαθιά την ιστορία, το έθνος, τη γλώσσα τη θρησκεία και τον πολιτισμό μας, που υπερασπίζονται με αποφασιστικότητα θεμελιώδεις φιλελεύθερες αξίες , το κράτος Δικαίου , το κοινωνικό κράτος , την ελεύθερη και ανοιχτή κοινωνία, το ισότιμο δικαίωμα στην ευημερία, είναι και θα είναι πάντα η πλειοψηφία . Και η Νέα Δημοκρατία που διακήρυξε από το 1974 τα παραπάνω, πρέπει να παραμείνει ο κύριος πολιτικός εκφραστής αυτής της πλειοψηφίας».
«Φανταστείτε απλά στα χρόνια της οικονομικής κρίσης και στη συνέχεια στην κρίση της πανδημίας και την ενεργειακή κρίση ένα κατακερματισμένο σκηνικό και στους δυο μεγάλους πολιτικούς χώρους , με εναλλασσόμενες θνησιγενείς κυβερνήσεις και μια αυτοκαταστροφική εθνική εσωστρέφεια με τοξικό πολιτικό κλίμα. Φανταστείτε απλά την κοινωνική καταστροφή σε μια τέτοια δυστοπική προβολή», συμπλήρωσε μεταξύ άλλων ενώ είπε πως παρόλο που πρέπει να αναγνωριστεί από όλους η οικονομική ανάπτυξη και η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου που επιτεύχθηκε από την κυβέρνησή τα τελευταία 5 χρόνια, «χρειάζεται και μια νέα προσέγγιση της σχέσης μας με τους πολίτες».
Και τόνισε: «Όσοι δηλώνουν αδιάφοροι, αποξενωμένοι ή εντελώς ξένοι ως προς την πολιτική τους εκπροσώπηση, στην πραγματικότητα δεν αδιαφορούν αλλά αγωνιούν για να βρουν χώρο έκφρασης. Το χτες στην πολιτική , το ανασύρουμε, το αναλύουμε το σχηματοποιούμε το τιμούμε όπου πρέπει και το μνημονεύουμε , πρωτίστως για να χτίσουμε ένα καλύτερο αύριο. Χρησιμοποιούμε την πολύτιμη εμπειρία μας από τη μια πλευρά και τον οραματικό αλλά ρεαλιστικό μας σχεδιασμό από την άλλη για να υπηρετήσουμε καλύτερα την κοινωνία που μας εμπιστεύεται».
Και υπογράμμισε: «Πριν 50 χρόνια αυτή εδώ η παράταξη απάντησε πολιτικά με έναν εκπληκτικό τρόπο στην τότε ιστορική αναγκαιότητα. Οδήγησε την ελληνική κοινωνία στο αύριο, έλυσε το πολιτειακό, εδραίωσε τη Δημοκρατία, μας ενέταξε στην σταθερότητα της ευρωπαϊκής οικογένειας και διασφάλισε την κοινωνική συνοχή σε πολύ δύσκολους καιρούς. Δεν χρειάζεται τίποτε άλλο παρά να ακολουθήσουμε σήμερα την πυξίδα του τότε με πολύ πιο σύγχρονο, αλλά εξίσου αποφασιστικό στόχο: Το καλό αυτής της σπουδαίας πατρίδας , της πατρίδας μας και των ανθρώπων της».
Κλείνοντας, ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στους ηγέτες της ΝΔ.
«Στον Εθνάρχη Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον Γεώργιο Ράλλη, τον Ευάγγελο Αβέρωφ, τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, τον Μιλτιάδη Έβερτ, τον Κώστα Καραμανλή, τον Αντώνη Σαμαρά, τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και τώρα τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ζήτω η Νέα Δημοκρατία!», είπε.