Σε εξέλιξη ο ΜΙΝΩΑΣ - Κικίλιας: «Η μεγαλύτερη αντισεισμική άσκηση που έγινε ποτέ στην Ελλάδα»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε εξέλιξη ο ΜΙΝΩΑΣ - Κικίλιας: «Η μεγαλύτερη αντισεισμική άσκηση που έγινε ποτέ στην Ελλάδα»
Παρουσία του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, ξεκίνησε στην Κρήτη η άσκηση αντισεισμικής προστασίας «ΜΙΝΩΑΣ».

Παρουσία του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, ξεκίνησε στην Κρήτη η άσκηση αντισεισμικής προστασίας «ΜΙΝΩΑΣ». Ο κ. Κικίλιας, σε δηλώσεις του, ανέφερε ότι η άσκηση αυτή, η οποία είναι η μεγαλύτερη που έχει υλοποιηθεί ποτέ στη χώρα, ήταν μια προτροπή του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, προκειμένου να εντοπιστούν πιθανά λάθη, παραλείψεις και κενά, και αυτά να αντιμετωπιστούν.

Στον χαιρετισμό του, ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι «οι προκλήσεις είναι πολλαπλές» και πως με την κλιματική κρίση βλέπουμε καταστάσεις και ακραία φαινόμενα που δεν μπορούσαμε να φανταστούμε στο παρελθόν. Σκοπός της άσκησης είναι να συμβάλει στη μείωση της σεισμικής διακινδύνευσης στην Κρήτη μέσα από μια σειρά συντονισμένων δράσεων, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Διαχείρισης των Συνεπειών λόγω Σεισμού «Εγκέλαδος 2» του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Επιπρόσθετα, η άσκηση στοχεύει στη βελτίωση τόσο των σχεδίων έκτακτης ανάγκης και διαχείρισης κρίσεων, όσο και του συντονισμού των υπηρεσιών και της διαδικασίας συλλογής και αξιολόγησης πληροφοριών. Επιπλέον, όπως έχει επισημανθεί, μέσα από την άσκηση επιδιώκεται η εκπαίδευση όλων των φορέων, η ενίσχυση της ετοιμότητας και της διαλειτουργικότητας, η ένταξη εθελοντικών ομάδων στον σχεδιασμό, καθώς και η ευαισθητοποίηση του πληθυσμού.

«Η Κρήτη, θυμίζω, έχει πολύ μεγάλη εισροή τουριστών, όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά τουλάχιστον έξι με επτά μήνες το χρόνο. Έχει πρωτογενή παραγωγή, έχει νηπιαγωγεία, σχολεία, πανεπιστήμια, έχει δημόσιο τομέα, έχει νοσοκομεία, έχει οίκους ευγηρίας και έχει και πολλές δυσκολίες γιατί έχει ορεινό ανάγλυφο μαζί με πυκνοκατοικημένες περιοχές» επεσήμανε ο υπ. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

«Ακούστε, ο πλανήτης, είναι εμφανές, περνά από πολλαπλές κρίσεις τα τελευταία χρόνια. Είδαμε μια μεγάλη παγκόσμια κρίση δημόσιας υγείας που αντιμετωπίσαμε, βλέπουμε δυστυχώς πολέμους στην καρδιά της Ευρώπης, στη Μέση Ανατολή και φυσικά φαινόμενα ακραία. Μέγκα πυρκαγιές, πλημμύρες - νομίζω αν είδε κανείς τις εικόνες από το Ντουμπάι καταλαβαίνει το μέγεθος της κλιματικής κρίσης. Εμείς πρέπει να προετοιμαζόμαστε για όλα τα σενάρια, φυσικά και ευχόμαστε και ελπίζουμε ποτέ να μην χρειαστεί αλλά σε περίπτωση που χρειαστεί θα πρέπει να έχουν γίνει πραγματικές ασκήσεις στις οποίες συμμετέχουν οι πάντες και να έχουμε προσπαθήσει να βελτιωθούμε στο μέγιστο δυνατό. Ανώτερη όλων η αξία της ανθρώπινης ζωής» πρόσθεσε ο κ. Κικίλιας.

Στο σενάριο σεισμού των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, όλα όσα συνέβησαν μετά το προειδοποιητικό μήνυμα του 112 που έφτασε σε όλα τα κινητά τηλέφωνα, ξεδιπλώθηκαν σκηνές καταρρεύσεων, εγκλωβισμών και απεγκλωβισμών πολιτών, προστασία μαθητών και εκκενώσεις κτιρίων και του συνόλου των υπηρεσιών.

Τα συντονιστικά κέντρα των νομών Χανίων και Ρεθύμνου συνεργάζονται με το κεντρικό συντονιστικό κέντρο του Ηρακλείου με πλήρεις οδηγίες και κατευθύνσεις για τις επιχειρήσεις και δράσεις των αρμοδίων υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας με μεγάλη έμφαση στους μαθητές των σχολικών μονάδων που έπρεπε να προφυλαχθούν χωρίς την εκδήλωση πανικού.

Οι δράσεις και τα σενάρια εξελίσσονται από το πρωί στις 10:20 τόσο σε περιβάλλον αστικό όσο και στην ύπαιθρο και ενδοχώρα με κεντρικό στόχο να καταγραφούν χρόνοι, ελλείψεις στην οργάνωση, αξιολόγηση των σχεδίων έκτακτης ανάγκης, έλεγχος της ετοιμότητας αλλά και η συνεργασία των πολιτών και των εθελοντικών ομάδων.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Χανίων Παναγιώτη Σημανδηράκη υπήρχε απόλυτος συντονισμός και οργάνωση, ενώ «...ο ρόλος των παρατηρητών της άσκησης είναι πολύ σοβαρός για την αξιολόγηση των στοιχείων». «Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να γνωρίζουμε τα πρωτόκολλα ώστε με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα να διαχειριστούμε τυχόν τέτοιες κρίσεις» τόνισε.

Ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Μανόλης Λέκκας είπε μεταξύ άλλων πως ενεργοποιήθηκαν άμεσα οι αρμόδιοι για τους ελέγχους στα κτίρια ενώ παράλληλα οι κοινωνικές υπηρεσίες ανέλαβαν την προστασία των παιδιών, που στην περίπτωση μη παραλαβής τους από τους γονείς θα ήταν μόνα τους, όπως επίσης θα προσέτρεχαν για παροχή πρώτων ειδών ανάγκης σε πληγέντες πολίτες. Παράλληλα με τη βοήθεια του στρατού να γίνει η παραλαβή σκηνών για να στηθούν σε χώρο συγκέντρωσης αλλά και οι υπάλληλοι και εθελοντές να εκπαιδευτούν στο στήσιμο των σκηνών και άλλες πράξεις που πρέπει να είναι σε γνώση τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ανοίγει ο δρόμος για την ασφάλιση των καταθέσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Κάλεσμα Ντράγκι για «ριζική αλλαγή» στην ΕΕ: «Να ανταγωνιστούμε ΗΠΑ - Κίνα»

Την 1η Μαΐου τα αποτελέσματα α' τριμήνου της Εθνικής Τράπεζας

gazzetta
gazzetta reader insider insider