Χοντορκόφσκι: Ο Πούτιν ξεπερνά τη Δύση 2,5:1 στις στρατιωτικές δαπάνες – Φέτος θα «πέσει» το Χάρκοβο, του χρόνου η Οδησσός

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Χοντορκόφσκι: Ο Πούτιν ξεπερνά τη Δύση 2,5:1 στις στρατιωτικές δαπάνες – Φέτος θα «πέσει» το Χάρκοβο, του χρόνου η Οδησσός
«Η Δύση χάνει τον πόλεμο: οι τρέχουσες προσπάθειες είναι ανεπαρκείς για να αποτραπεί η πτώση βασικών ουκρανικών περιοχών στον Πούτιν τα επόμενα 2 χρόνια» δήλωσε ο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, που καλεί τη Δύση να εντείνει τη βοήθειά της στην Ουκρανία. 

«Η Δύση χάνει τον πόλεμο: οι τρέχουσες προσπάθειες είναι ανεπαρκείς για να αποτραπεί η πτώση βασικών ουκρανικών περιοχών στον Πούτιν τα επόμενα 2 χρόνια» δήλωσε ο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, που καλεί τη Δύση να εντείνει τη βοήθειά της στην Ουκρανία.

Μιλώντας σε forum του γερμανικού think tank Center for Liberal Modernity, o εξόριστος Ρώσος επιχειρηματίας, πρώην ολιγάρχης και ακτιβιστής της αντιπολίτευσης, που πλέον κατοικεί στο Λονδίνο και τον οποίο ο Πούτιν λατρεύει να μισεί, επεσήμανε ενδιαφέροντα στοιχεία για τις δαπάνες του πολέμου, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου πως οι ορέξεις του Πούτιν δεν θα σταματήσουν εάν πέσει η Ουκρανία, αλλά αντιθέτως θα βρεθεί στα σύνορα της Πολωνίας με άγριες διαθέσεις.

«Το ΑΕΠ της Ουκρανίας πριν τον πόλεμο ήταν 160 δισ. δολάρια και της Ρωσίας 2,2 τρισ. Της Γερμανίας 4,1 τρισ. και της ΕΕ 17 τρισ. Ο Πούτιν ξοδεύει περίπου 120 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για τον πόλεμο - 5,4% του ΑΕΠ της - με το πιο κοινό βλήμα πυροβολικού που χρησιμοποιεί ο ρωσικός στρατός, να κοστίζει περίπου 500 δολάρια. Η ευρωπαϊκή βοήθεια στο Κίεβο για δύο χρόνια ανέρχεται σε 88 δισεκατομμύρια δολάρια - περίπου 0,25% του ΑΕΠ της ΕΕ - με βλήματα που κοστίζουν μεταξύ 5.000 και 8.000 δολαρίων. Αυτό σημαίνει ότι, αν συνυπολογίσουμε την αμερικανική συμβολή, ο Πούτιν ξεπερνά τη Δύση κατά τουλάχιστον 2,5:1 στις δαπάνες. Φέτος, χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ, αυτή η αναλογία εκτινάσσεται στο 4:1» αναφέρει ο Χοντορκόφσκι που πέρασε 9 χρόνια στη φυλακή, με τον Πούτιν να εξαυλώνει μεγάλο μέρος της περιουσίας του, στοχεύοντας ειδικά στις μετοχές της Yukos.

Στην αρχή του πολέμου, ο πληθυσμός της Ρωσίας ήταν 142 εκατομμύρια προς 40 εκατομμύρια της Ουκρανίας - μια αναλογία περίπου 3,5:1, ανέφερε ο Χοντορκόφσκι για να προσθέσει: «Τώρα, δύο χρόνια αργότερα, αυτή η αναλογία είναι 7:1. Και όμως, απαιτούμε από την Ουκρανία να συνεχίσει να αγωνίζεται – αλλά με τι; Με τον τρέχοντα ρυθμό, το Χάρκοβο θα πέσει εντός του έτους και η Οδησσός - το επόμενο έτος. Μέχρι το 2026, η Ουκρανία θα είναι σε θέση μόνο να διατηρήσει μια μικρής κλίμακας αντίσταση – και αυτό στην καλύτερη περίπτωση».

«Το Λβίβ θα διατηρηθεί εάν τα πολωνικά στρατεύματα, ως μέρος του ΝΑΤΟ, εισέλθουν στην πόλη. Αυτό είναι ένα πιο αισιόδοξο σενάριο, υπό την προϋπόθεση ότι οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις θα συνεχίσουν την ηρωική τους αντίσταση παρά όλες τις προκλήσεις» επεσήμανε.

«Απίθανο να ηρεμήσει ο Πούτιν εάν πάρει την Ουκρανία»

Ο Χοντορκόφσκι επίσης επεσήμανε πως η όρεξη του Πούτιν δεν θα σταματήσει στην Ουκρανία, και ίσως βρεθούν στο πλευρό του και πολλοί δυσαρεστημένοι Ουκρανοί.

«Ποια είναι η πεποίθηση που επικρατεί; Ότι "ίσως εάν πάρει ο Πούτιν την Ουκρανία, να ηρεμήσει"; Ίσως θα το κάνει – αν και όπως έχω ξαναπεί, αυτό είναι πολύ απίθανο. Πιθανότατα, όταν τελειώσει ο πόλεμος, οι Ρώσοι στρατιώτες θα βρίσκονται στα σύνορα της Πολωνίας. Και θα ενωθούν μαζί τους και μερικοί Ουκρανοί, δυσαρεστημένοι για τη δυτική προδοσία, αφού καθώς θα χρειάζονται κάποιο τρόπο να κερδίσουν τα προς το ζην, θα αναγκαστούν να ενταχθούν σε έναν ενωμένο ρωσο-ουκρανικό στρατό υπό τη ρωσική διοίκηση. Είδαμε μια παρόμοια δυναμική να συμβαίνει στο Ντονμπάς. Είμαι βέβαιος ότι κανείς που το έχει σκεφτεί αυτό, δεν θέλει πραγματικά να το δει να συμβαίνει. Αλλά όπως έχουν τα πράγματα, αυτό είναι το πιο πιθανό».

Ο μόνος τρόπος για να το αποτρέψουν είναι οι δυτικές χώρες να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να βοηθήσουν την Ουκρανία και να εμποδίσουν τον Πούτιν, τόνισε ο Χοντορκόφσκι, αναφέροντας πως χωρίς την υποστήριξη των συμμάχων της, η Ουκρανία δεν μπορεί να αναμένεται να αντιμετωπίσει την εισβολή για πάντα.

Ειδικά από την στιγμή που ο Πούτιν έχει σίγουρα την υποστήριξη των συμμάχων του. «Ο Σι Τζινπίνγκ είπε ότι δεν υπάρχουν όρια στη συνεργασία Κίνας-Ρωσίας. Τι μας λέει αυτό; Μας λέει ότι όταν οι δημοκρατίες δεν είναι πρόθυμες να ενωθούν και να δράσουν αποφασιστικά, τότε οι δικτάτορες αισθάνονται εξουσιοδοτημένοι να ενεργούν όπως θέλουν χωρίς φόβο για συνέπειες».

Για να καταλήξει: «Είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι ο Πούτιν δεν κάνει πόλεμο για να κερδίσει εδάφη. Ο Πούτιν χρειάζεται έναν πόλεμο για εσωτερικούς στόχους. Και μια αδύναμη Δύση του βάζει έναν υπέροχο στόχο. Εάν η Δύση ελπίζει να ξεγελάσει τους απολυταρχικούς του κόσμου σε παγκόσμιο πόλεμο, τότε είναι σε καλό δρόμο για να πραγματοποιήσει αυτόν τον στόχο».

Φωτογραφία: @associatedpress

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ουκρανία: Ρώσοι παραστρατιωτικοί που πολεμούν κατά του Πούτιν συμμετέχουν στις μάχες στο Χάρκοβο

Πούτιν από Κίνα: «Θερμές και συντροφικές» οι σχέσεις με τον Σι Τζινιπίνγκ

Ρωσία: Νεκροί μητέρα και παιδί σε επίθεση drones της Ουκρανίας

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider