Σφοδρή επίθεση κατά των κομμάτων της αντιπολίτευσης εξαπέλυσε ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Open». «Τα προγράμματα και οι προτάσεις της αντιπολίτευσης οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό, σε χρεωκοπία», προειδοποίησε κάνοντας γνωστό ότι στην κοινοβουλευτική αντιπαράθεση, την Παρασκευή 24 Μαΐου, ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει το κόστος των προγραμμάτων αυτών. Εξ' άλλου, η συνέχιση της οικονομικής πολιτικής είναι το βασικό διακύβευμα των εκλογών, όπως ανέφερε. Παράλληλα, κατηγόρησε την Αριστερά ότι «θέλει να χαϊδεύει τα αυτιά» των ακροδεξιών ψηφοφόρων, ενώ χαρακτήρισε τους κ.κ. Βελόπουλο και Νατσιό εμπόρους «πίστης και πατρίδας». Είχε, όμως, και ένα μήνυμα προς τους εταιρικούς κολοσσούς: «Αν θεωρείτε ότι μπορείτε να παίζετε παιχνιδάκια με επιλεκτική τιμολόγηση προϊόντων σε αυτήν τη χώρα με αυτήν την κυβέρνηση, γελιέστε».
Αναλυτικά, ξεκινώντας από τα οικονομικά, σημείωσε ότι «χρειάζεται ένα στιβαρό χέρι στην οικονομική διαχείριση της χώρας για να συνεχίσουμε για πολλά χρόνια ακόμη να τρέχουμε με υψηλότερους ρυθμούς ως οικονομία από την υπόλοιπη Ευρώπη για να συγκλίνουν τα εισοδήματα. Η οικονομική πολιτική που ασκείται τα τελευταία χρόνια και φέρνει αποτελέσματα πρέπει να συνεχιστεί. Αυτό είναι ένα βασικό διακύβευμα για την κάλπη των ευρωεκλογών».
Ειδικά, δε, για το αίτημα της μείζονος αντιπολίτευσης να μειωθεί ο ΦΠΑ, ο υπουργός Επικρατείας τόνισε: «Η μείωση του ΦΠΑ, όπως την υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο που έχει καταθέσει στη Βουλή, κοστίζει 4 δισ. ευρώ. Θα πρέπει να μας πει από πού θα έλθουν ως μόνιμα έσοδα για να ξεκινήσουμε τη συζήτηση». «Όπου έχει δοκιμαστεί η μείωση του ΦΠΑ, δεν έχει περάσει στον τελικό καταναλωτή», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον κ. Σκέρτσο, «η αξιοπιστία της χώρας στις διεθνείς αγορές και η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας που την πετύχαμε ως στόχο δεν πρέπει να χαθούν επ' ουδενί. Εμείς δεν θα παίξουμε ξανά την τύχη της χώρας στα ζάρια για να μπορούμε να ακουγόμαστε φιλολαϊκοί με ανεφάρμοστα μέτρα».
Ταυτόχρονα, προειδοποίησε: «Δυστυχώς, τα προγράμματα και οι προτάσεις της αντιπολίτευσης οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό, σε χρεωκοπία. Είναι ακοστολόγητα. Αύριο θα γίνει η συζήτηση στη Βουλή, θα ειπωθούν τα νούμερα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει δύο νομοσχέδια, για την ακρίβεια και τη φορολογική πολιτική, έχουν κοστολογηθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, θα τα πει ο πρωθυπουργός αύριο».
Με αφορμή, την επιστολή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο υπουργός Επικρατείας θυμήθηκε, όπως είπε, ένα σύνθημα της Αριστεράς και του ΚΚΕ ενάντια στην Ευρώπη των ολιγοπωλίων. Όμως, «ο κ. Μητσοτάκης είναι ένας πραγματιστής πρωθυπουργός και πολιτικός. Δεν έχει κανένα δόγμα σε σχέση με το πώς λειτουργούν οι αγορές. Όταν δεν λειτουργούν σωστά και προς όφελος των καταναλωτών και των πολιτών, παρεμβαίνουμε για να τις διορθώσουμε», συμπλήρωσε.
«Δεν θυμάμαι καμία αριστερή κυβέρνηση στο παρελθόν, ή το ΠΑΣΟΚ ή τον ΣΥΡΙΖΑ, να επιβάλουν έκτακτη φορολόγηση σε εταιρείες κολοσσούς. Ο Μητσοτάκης το έκανε αυτό. Ο Μητσοτάκης είναι ο πρώτος πρωθυπουργός στην Ευρώπη που βάζει το θέμα των πολυεθνικών για να αποκτήσει η ευρωπαϊκή ενιαία αγορά τα χαρακτηριστικά για να λειτουργεί προς όφελος όλων των καταναλωτών», επεσήμανε για να υπογραμμίσει: «Έχουμε στείλει μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις, και προς τις ελληνικές και προς τις ξένες εταιρείες, και τους έχουμε πει ότι, "στην Ελλάδα δεν παίζουμε με τον ανταγωνισμό. Αν θεωρείτε ότι μπορείτε να παίζετε παιχνιδάκια με επιλεκτική τιμολόγηση προϊόντων σε αυτήν τη χώρα με αυτήν την κυβέρνηση, γελιέστε. Δεν θα γίνει αυτό"».
Για τα οφέλη από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ανέφερε πως «τη στιγμή αυτή έχουμε την καλύτερη επίδοση στην απορρόφηση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ», ενώ αμφισβήτησε τον ισχυρισμό της αντιπολίτευσης ότι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης πηγαίνουν σε λίγους: «Είναι άλλο ένα ψέμα. Πώς γίνεται να είναι για τους λίγους όταν το Ταμείο Ανάκαμψης είναι αυτό που χρηματοδοτεί, για παράδειγμα, τις προληπτικές διαγνωστικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού, για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, για τα καρδιαγγειακά νοσήματα; Πώς γίνεται να είναι για τους λίγους όταν χρηματοδοτεί τις δράσεις για την ενεργειακή εξοικονόμηση των σπιτιών και των επιχειρήσεων; Έχουμε υπολογίσει ότι πάνω από 100.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις επωφελούνται άμεσα και έμμεσα από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης».
Κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι «λαϊκίζει σταθερά», υποστήριξε πως «η κρίση θα έπρεπε να μας είχε κάνει όλους σοφότερους. Βλέπω ένα κόμμα, μια κυβέρνηση, έναν πρωθυπουργό που έχουν πάρει όλα τα σωστά μαθήματα της κρίσης, αλλά δυστυχώς η αντιπολίτευση δεν έχει πάρει κανένα μάθημα και λαϊκίζει χειρότερα από ό,τι στα βαθιά χρόνια της κρίσης και της ύφεσης. Με τις προτάσεις που καταθέτει, θέλει να μας γυρίσει ξανά στα χρόνια της κρίσης». Στον αντίποδα, «ο κ. Μητσοτάκης πολιτεύεται υπεύθυνα και λέει, "μέχρι εδώ μπορώ, δεν θέλω να εκθέσω τη χώρα μου σε περιττούς κινδύνους που τους ζήσαμε στο πετσί μας"».
Ένα άλλο θέμα που έθιξε ο κ. Σκέρτσος είναι η περιφερειακή ανάπτυξη και -όπως είπε- τα στοιχεία δείχνουν ότι «η βόρειος Ελλάδα, από την οποίαν προέρχομαι και κατάγομαι, είναι διαχρονικά χαμένη από το μέρισμα της εθνικής ανάπτυξης. Και έχουν κάθε λόγο οι άνθρωποι που ζουν εκεί να αισθάνονται παραμελημένοι από τις κυβερνήσεις. Αυτό με την κυβέρνηση Μητσοτάκη αλλάζει και αλλάζει μέσα από πολύ σημαντικά σχέδια δημοσίων επενδύσεων, με χιλιάδες έργα που αυτήν τη στιγμή χρηματοδοτούνται με δημόσιους πόρους».
Ακολούθησε η επίθεση κατά της Ελληνικής Λύσης και της Νίκης. «Ο κ. Βελόπουλος και ο κ. Νατσιός είναι έμποροι πίστης και πατρίδας, αυτό έχει αποδειχθεί στην πράξη. Δεν μπορώ να δεχθώ πώς ένα κόμμα που επικαλείται τη θρησκεία, τον χριστιανισμό, την αγάπη, να προτρέπει τους οπαδούς του να βιαιοπραγούν εναντίον συμπολιτών και ομοθρήσκων τους», σημείωσε, παραπέμποντας σε όσα έγιναν τις ημέρες του Πάσχα.
Επιστρέφοντας στο γενικότερο πολιτικό πλαίσιο, τόνισε ότι «το μήνυμα της κάλπης προς την κυβέρνηση, που εμείς θέλουμε, είναι: Θέλουμε περισσότερη Ευρώπη, περισσότερες μεταρρυθμίσεις, αυτή ήταν η εντολή που λάβαμε πέρυσι [...] θέλουμε ανανέωση της εμπιστοσύνης ότι πρέπει η χώρα να τραβήξει μπροστά».
«Όταν η αντιπολίτευση -και το λέω για το σύνολο της αντιπολίτευσης- ιεραρχήσει ως σημαντικότερη την αγάπη προς την πατρίδα για να πάμε όλοι μαζί μπροστά, από το αντιπολιτευτικό μένος που έχει προς τον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνηση, τότε θα είναι μια πιο χρήσιμη αντιπολίτευση», επεσήμανε.
Εξέφρασε, μάλιστα, την απορία του, «πώς γίνεται η Αριστερά να ξιφουλκεί εναντίον των ακροδεξιών κομμάτων και να μην καταθέτει υπομνήματα για το κόμμα-βιτρίνα των Σπαρτιατών, που λειτουργούσε υπό την καθοδήγηση Κασιδιάρη. «Το κάνει ο Μητσοτάκης ένα κεντροδεξιό-κεντρώο κόμμα και δεν το κάνει η Αριστερά. Δεν το κάνει γιατί θέλει να χαϊδεύει τα αυτιά κι αυτών των ανθρώπων», υποστήριξε.
«Ο πήχης μας είναι τα προβλήματα των πολιτών», πρόσθεσε και υπογράμμισε: «Η Ελλάδα αξίζει, οι Έλληνες αξίζουν μια καλύτερη ζωή. Το λέει και ο κ. Κασσελάκης αυτό αλλά διαλέγει λάθος δρόμο για να το πετύχει».
Για τις σχέσεις με τη Βόρεια Μακεδονία, ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε: «Φαίνεται εκ του αποτελέσματος ότι οι ίδιοι δεν είναι σε θέση να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα κι αυτό είναι παρά πολύ σοβαρό. Και δείχνει την επιπολαιότητα με την οποία πολιτεύτηκε τότε και πολιτεύεται και τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ. Μου φαίνεται αδιανόητο το γεγονός ότι σε αυτήν τη φάση -που η νέα Πρόεδρος και η νέα κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας αμφισβητούν βασικά κομμάτια αυτής της Συμφωνίας- να ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ να κυρώσουμε εμείς τα πρωτόκολλα».
«Εμείς κρατήσαμε μια στάση αναμονής, φαίνεται ότι καλώς την κρατήσαμε. Και λέμε ότι δεν θα τα κυρώσουμε μέχρι να σοβαρευτεί (σ.σ. η Βόρεια Μακεδονία)», τόνισε και διεμήνυσε προς την άλλη πλευρά: «Έχουμε το εργαλείο του veto, αν θέλουν να έχουν ευρωπαϊκή προοπτική πρέπει να συμμορφωθούν με τη Συμφωνία».
Η συνέντευξη έκλεισε με το ζήτημα της παρακολούθησης των τηλεφωνικών συνομιλιών του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη. Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, «είναι ζητήματα που απασχολούν πλέον τη δικαιοσύνη. Ο κ. Ανδρουλάκης έχει κάθε δικαίωμα να αξιοποιήσει τα ένδικα μέσα που έχει στη διάθεσή του. Η κυβέρνηση ό,τι είχε να κάνει το έχει κάνει. Έχει διορθώσει πολύ σημαντικά το πλαίσιο για τις νόμιμες παρακολουθήσεις. Είμαστε πλέον από τις ευρωπαϊκές χώρες που έχουμε το πιο άρτιο και πιο σύγχρονο πλαίσιο, με όλες τις αναγκαίες δικλίδες ασφαλείας. Ήταν ένα μεγάλο λάθος και πρόβλημα, που πλήγωσε τη λειτουργία των θεσμών». Τέλος, εκτίμησε ότι «μια εμμονική συζήτηση γύρω από το ζήτημα των παρακολουθήσεων του κ. Ανδρουλάκη δεν έχει να συνεισφέρει κάτι στο δημόσιο διάλογο».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ