Έρευνα του ΚΕΦίΜ: Η ψήφιση των νόμων της ΕΕ από τα ελληνικά κόμματα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρευνα του ΚΕΦίΜ: Η ψήφιση των νόμων της ΕΕ από τα ελληνικά κόμματα
Με χαμηλά ποσοστά ψηφίζονται οι νόμοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τα αντισυστημικά κόμματα στην Ελληνική Βουλή, σύμφωνα με το κείμενο πολιτικής «Τα αντί-ευρωπαϊκά κόμματα στην Βουλή» που δημοσιεύει το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών.

Με χαμηλά ποσοστά ψηφίζονται οι νόμοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τα αντισυστημικά κόμματα στην Ελληνική Βουλή, σύμφωνα με το κείμενο πολιτικής «Τα αντί-ευρωπαϊκά κόμματα στην Βουλή» που δημοσιεύει το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών. Στο κείμενο πολιτικής αναλύεται ο βαθμός που κάθε κόμμα της αντιπολίτευσης υπερψηφίζει ή καταψηφίζει τους νόμους που περιέχουν κυρώσεις Ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα βασικά συμπεράσματα της ανάλυσης:

Από το 2004 έως το 2023, από τα 15 κόμματα που έχουν βρεθεί στην αντιπολίτευση: Τη μεγαλύτερη νομοθετική συναίνεση στα νομοσχέδια της ΕΕ σημείωσε το Ποτάμι υπερψηφίζοντας το 87%, ενώ ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 75,9%, η ΝΔ με 74,4% και ο ΛΑΟΣ με 66,7%. Τη μικρότερη νομοθετική συναίνεση στα νομοσχέδια της ΕΕ σημείωσε το ΚΚΕ με 2%, ενώ ακολουθούν η ΧΑ με 6%, το ΜέΡΑ25 με 10,5% και η Ελληνική Λύση με 11,1%.

Όσον αφορά τη νομοθετική στάση των κομμάτων στα νομοσχέδια της ΕΕ σε σύγκριση με τη στάση τους στο σύνολο των νομοσχεδίων: το ποσοστό στο οποίο το Ποτάμι υπερψήφισε τα νομοσχέδια της ΕΕ είναι κατά 14 ποσοστιαίες μονάδες μεγαλύτερο απ' ό,τι στο σύνολο των νομοσχεδίων, ενώ ακολουθούν ο ΛΑΟΣ, το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και η Ένωση Κεντρώων. Το ποσοστό στο οποίο η ΔΗΜΑΡ υπερψήφισε τα νομοσχέδια της ΕΕ είναι 19 ποσοστιαίες μονάδες μικρότερο απ' ό,τι στο σύνολο των νομοσχεδίων, ενώ ακολουθούν οι Σπαρτιάτες, η Πλεύση Ελευθερίας και οι ΑΝΕΛ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider