«Δύναμη της Σιβηρίας-2»: Για αδιέξοδο στη συμφωνία Ρωσίας- Κίνας μιλούν οι Financial Times

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Δύναμη της Σιβηρίας-2»: Για αδιέξοδο στη συμφωνία Ρωσίας- Κίνας μιλούν οι Financial Times
Σύμφωνα με τις πηγές, η Κίνα προτίθεται να αγοράζει το φυσικό αέριο που θα προμηθεύεται μέσω του εν λόγω αγωγού σε τιμή που θα προσεγγίζει τις εγχώριες τιμές καυσίμων στη Ρωσία.

Οι προσπάθειες της Ρωσίας να συνάψει με την Κίνα συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου «Δύναμη της Σιβηρίας-2» κατέληξαν σε αδιέξοδο εξαιτίας διαφωνιών αναφορικά με τις τιμές και τους όγκους των προμηθειών, όπως αναφέρουν πηγές της εφημερίδας Financial Times (στο άρθρο της «Russia-China gas pipeline deal stalls over Beijing’s price demands»).

Σύμφωνα με τις πηγές, η Κίνα προτίθεται να αγοράζει το φυσικό αέριο που θα προμηθεύεται μέσω του εν λόγω αγωγού σε τιμή που θα προσεγγίζει τις εγχώριες τιμές καυσίμων στη Ρωσία, η σταθερότητα των οποίων διασφαλίζεται από κρατικές επιδοτήσεις. Εκτός των άλλων, το Πεκίνο θέλει να αγοράσει μόνο ένα μικρό μέρος των 50 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων του καυσίμου, που είναι η δυναμικότητα του αγωγού.

Οι διαφωνίες σε αυτό το ζήτημα ήταν ο λόγος που ο επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ δεν συνόδευσε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του τον Μάϊο στην Κίνα.

Η απουσία του Μίλερ σε τόσο σημαντικές συνομιλίες ήταν «αρκετά συμβολική», επεσήμανε στους FT η επιστημονική συνεργάτιδα του κέντρου παγκόσμιας ενεργειακής πολιτικής του πανεπιστημίου Κολούμπια, Τατιάνα Μίτροβα.

Η σκληρή στάση του Πεκίνου σε σχέση με τον αγωγό φυσικού αερίου, επισημαίνει η εφημερίδα, δείχνει, το πώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία κάνει τον Πούτιν να εξαρτάται όλο και πιο πολύ από την οικονομική υποστήριξη της Κίνας.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βρετανία: Δημοσκόπηση προβλέπει συντριπτική νίκη του Εργατικού Κόμματος

Βρετανία: Ο Ν. Φάρατζ αναλαμβάνει επικεφαλής του Reform UK ενόψει των βουλευτικών εκλογών

Νετανιάχου: Η καταστροφή της Χαμάς ήταν από την αρχή μέρος του σχεδίου για τη Γάζα

gazzetta
gazzetta reader insider insider