Γεωργιάδης: Οδηγός συνταγογράφησης τα θεραπευτικά πρωτόκολλα – Πώς θα εξοικονομήσουν πόρους

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γεωργιάδης: Οδηγός συνταγογράφησης τα θεραπευτικά πρωτόκολλα – Πώς θα εξοικονομήσουν πόρους
Στη σημασία των καινοτόμων θεραπειών και στο πώς τα θεραπευτικά πρωτόκολλα θα εξοικονομήσουν δημοσιονομικό χώρο ούτως ώστε κάθε ασθενής να μπορεί να πάρει τη θεραπεία που χρειάζεται αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης

Στη σημασία των καινοτόμων θεραπειών και στο πώς τα θεραπευτικά πρωτόκολλα θα εξοικονομήσουν δημοσιονομικό χώρο ούτως ώστε κάθε ασθενής να μπορεί να πάρει τη θεραπεία που χρειάζεται αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, κατά την ομιλία του στο 2ο Διεθνές Συνέδριο Τεχνολογίας και Καινοτομίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης με θέμα: «Το μέλλον της Ψηφιακής Υγείας σήμερα».

«Πολύς κόσμος δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι και στον τομέα της υγείας βρισκόμαστε σε ένα συγκλονιστικό μεταίχμιο, καλό και κακό ταυτόχρονα. Η πρόοδος της τεχνολογίας επιτρέπει πια η καινοτομία να εξελίσσεται με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Καινούργιες θεραπείες που παλιά χρειαζόταν πέντε και δέκα χρόνια για να αναπτυχθούν, πλέον παράγονται μέσα σε διάστημα δύο-τριών ετών. Σχεδόν κάθε μήνα μια καινούρια σπουδαία θεραπεία μπαίνει σε εφαρμογή. Αυτό είναι πάρα πολύ καλό. Ασθένειες που στο παρελθόν ήταν μοιραίες και με εξαιρετικά ραγδαία εξέλιξη, τώρα αντιμετωπίζονται με πολύ μεγάλη επιτυχία. Άνθρωποι των οποίων το προσδόκιμο ζωής ήταν ελάχιστο κατά το παρελθόν, σήμερα αυξάνεται και η ποιότητα ζωής τους. Όλα αυτά είναι εξαιρετικά ευχάριστα και καλοδεχούμενα», ανέφερε ο Υπουργός.

Ωστόσο, υπογράμμισε τη μεγάλη πρόκληση που θέτουν τα νέα δεδομένα στα Συστήματα Υγείας: το αν θα έχουν χρήματα να τα πληρώσουν, καθόσον -όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε- οι θεραπείες αυτές είναι κατά κανόνα εξαιρετικά ακριβές. «Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για τα Συστήματα Υγείας να μπορούμε να δαπανούμε τα χρήματα αυτά εκεί που πραγματικά χρειάζονται και όχι γενικά. Μόνο έτσι θα δημιουργηθεί ο κατάλληλος δημοσιονομικός χώρος για να μπορούμε να παρέχουμε και στον τελευταίο ασθενή που πραγματικά χρειάζεται μια θεραπεία, τη θεραπεία που έχει ανάγκη και ταυτόχρονα να μην σπαταλούμε πόρους δεξιά και αριστερά, που θα μας οδηγήσει τελικά να μην μπορούμε να πληρώνουμε ούτε ένα φάρμακο», συμπλήρωσε.

Οδηγός συνταγογράφησης

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στα θεραπευτικά πρωτόκολλα, τα οποία μέσα από την πλήρη ψηφιοποίηση των διαγνωστικών εξετάσεων μπορούν πλέον να αποτελούν έναν χρήσιμο οδηγό συνταγογράφησης.

«Για 10 χρόνια προσπαθούσαμε στην Ελλάδα να εφαρμόσουμε στη συνταγογράφηση θεραπευτικά πρωτόκολλα. Ήταν η μεγαλύτερή μας πρόκληση καθόσον η ύπαρξη των θεραπευτικών πρωτοκόλλων δημιουργεί έναν οδηγό συνταγογράφησης που αν τηρηθεί, εξοικονομεί τη δαπάνη, δεν δίνει σε ασθενή που δεν χρειάζεται το ακριβότερο φάρμακο και δημιουργεί χώρο για να μπορείς να έχεις και χρήματα να πληρώνεις το φάρμακο που χρειάζεται όσο ακριβό και να είναι στον ασθενή που πραγματικά το έχει ανάγκη», ανέφερε ο Υπουργός.

Και πρόσθεσε: «Είχαμε διαγνώσει από την προηγούμενή μου θητεία ότι για να δουλέψουν τα θεραπευτικά πρωτόκολλα θα πρέπει η ΗΔΙΚΑ να μπορεί να παίρνει τα στοιχεία ψηφιοποιημένα, ώστε την ώρα που ο γιατρός γράφει τον ΑΜΚΑ του ασθενούς και πάει να συνταγογραφήσει, να ξέρει ο γιατρός τι μπορεί να γράψει και τι δεν μπορεί να γράψει. Να μην μπορεί δηλαδή να γράψει αυτό που τα θεραπευτικά πρωτόκολλα δεν επιτρέπουν. Όταν ήρθα στο Υπουργείο Υγείας, στις αρχές Ιανουαρίου, δεν είχε γίνει αυτή η μεταρρύθμιση και το έθεσα σε πρώτη προτεραιότητα της νέας μου θητείας. Η αρχική μου ανακοίνωση ήταν ότι θα χρειαζόμασταν 18 μήνες, τελικά λειτουργεί από την 1η Ιουνίου».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ο αριθμός των ατόμων άνω των 65 ετών με διαβήτη τύπου 1 έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια

gazzetta
gazzetta reader insider insider