Σύνοδος G7: Ένα «Σχέδιο Μάρσαλ» για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας ζήτησε ο Ζελένσκι

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σύνοδος G7: Ένα «Σχέδιο Μάρσαλ» για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας ζήτησε ο Ζελένσκι
O Oυκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι βρίσκεται στην σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7), η οποία άρχισε σήμερα το μεσημέρι στην περιοχή του Μπρίντιζι της Κάτω Ιταλίας.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε σήμερα από τους ηγέτες της G7, της Ομάδας των Επτά ισχυροτέρων οικονομιών του πλανήτη, να εγκρίνουν ένα «σχέδιο Μάρσαλ» για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μετά τις ζημιές που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας.

«Χρειαζόμαστε ένα σαφές σχέδιο για την αποκατάσταση της Ουκρανίας. Παρόμοιο με αυτό που ήταν το Σχέδιο Μάρσαλ για την Ευρώπη μετά τον πόλεμο», είπε στους ηγέτες της G7, σύμφωνα με την ανάγνωση της ομιλίας του που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας.

Το Σχέδιο Μάρσαλ ήταν ένα πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που παρείχαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στους Ευρωπαίους συμμάχους τους μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και πιστώθηκε για την αναζωογόνηση των οικονομιών τους μετά την καταστροφή που προκάλεσε ο πόλεμος.

Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτίμησε ότι η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας θα κοστίσει σχεδόν 500 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Ζελένσκι δήλωσε επίσης ότι η πρόσφατη άρση των περιορισμών στη χρήση δυτικών όπλων σε στόχους εντός της Ρωσίας έδωσε στην Ουκρανία πρόσθετη προστασία από αεροπορικές επιδρομές, ιδίως στην πόλη Χάρκοβο στην ανατολική Ουκρανία.

«Ωστόσο, εξακολουθούμε να αναζητούμε πρόσθετα συστήματα Patriot (αντιαεροπορικής άμυνας) και χρειαζόμαστε περισσότερα από τα ίδια αυτά ισχυρά βήματα που έγιναν (για την ενίσχυση) των δυνατοτήτων μας για πλήγματα μεγάλου βεληνεκούς», είπε.

Ουκρανία-Ιαπωνία: Οι δύο χώρες υπογράφουν 10ετή συμφωνία για θέματα ασφάλειας

Η Ουκρανία και η Ιαπωνία υπέγραψαν σήμερα 10ετή συμφωνία για θέματα ασφαλείας στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G7, δήλωσε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η Ουκρανία, περισσότερο από δύο χρόνια μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, έχει υπογράψει 15 παρόμοιες συμφωνίες με τις οποίες εξασφαλίζει μακροπρόθεσμη υποστήριξη από τους συμμάχους της, συμπεριλαμβανομένων της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας. «Το 2024, η Ιαπωνία θα παράσχει στην Ουκρανία 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια και θα συνεχίσει να μας στηρίζει καθ' όλη τη διάρκεια της δεκαετούς διάρκειας της συμφωνίας», δήλωσε ο Ζελένσκι στο X.

Η συμφωνία, πρόσθεσε, προβλέπει βοήθεια σε θέματα ασφάλειας και άμυνας, ανθρωπιστική βοήθεια, τεχνική και οικονομική συνεργασία.

Ο Ζελένσκι ευχαρίστησε την Ιαπωνία για την «ακλόνητη αλληλεγγύη» και την αφοσίωση στην προστασία του διεθνούς δικαίου.

Παρόμοια συμφωνία με τις ΗΠΑ αναμένεται να υπογραφεί αργότερα στη σύνοδο κορυφής της G7 στην Ιταλία.

Συμφωνία για τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία

Οι ηγέτες της G7 κατέληξαν σήμερα σε «πολιτική συμφωνία» σχετικά με τη χρήση των τόκων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που έχουν παγώσει μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ώστε να αποδεσμευθούν 50 δισ. δολάρια για την Ουκρανία, δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

«Έχουμε μια πολιτική συμφωνία στο υψηλότερο επίπεδο (...) και είναι 50 δισ. δολάρια που θα αφιερωθούν στην Ουκρανία», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Αυτό το δάνειο ύψους 50 δισ. δολαρίων για το Κίεβο θα διασφαλιστεί από τα μελλοντικά επιτόκια των αδρανοποιημένων ρωσικών στοιχείων ενεργητικού, που ανέρχονται σε 300 δισ. ευρώ και αποδίδουν έσοδα τριών δισ. ευρώ τον χρόνο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι «διατεθειμένες να δανείσουν έως και 50 δισ. προκειμένου να διασφαλίσουν πως ο σκοπός των 50 δισ. θα επιτευχθεί, όμως υπάρχουν και άλλοι δανειστές, κάτι που σημαίνει πως το πραγματικό ποσό είναι πιο χαμηλό», πρόσθεσε.

«Πρόκειται για ένα αλληλέγγυο δάνειο», υπογράμμισε. Θα μοιραστούμε τον κίνδυνο, επειδή μοιραζόμαστε τη δέσμευση ότι αυτό θα γίνει".

Το μερίδιο κάθε χώρας στο δάνειο αυτό δεν είναι ακόμη γνωστό. «Δεν θέλω να μιλήσω για τις άλλες αντιπροσωπείες, εναπόκειται σε εκείνες να πουν αν θα συμβάλουν», πρόσθεσε.

Αφού τάχθηκαν αρχικά υπέρ της απλής κατάσχεσης των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, που ενέχει νομικούς κινδύνους, οι Ηνωμένες Πολιτείες συντάχθηκαν στη συνέχεια με τη θέση των Ευρωπαίων να χρησιμοποιηθούν μόνο οι τόκοι που δημιουργούνται από αυτά τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία.

Αυτά τα περιουσιακά στοιχεία βρίσκονται παντού στην Ευρωπαϊκή Ένωση: περίπου 185 δισ. ευρώ έχουν παγώσει από τη Euroclear, μια διεθνή οργάνωση φύλαξης περιουσιακών στοιχείων στο Βέλγιο. Αυτό δίνει έναν κυρίαρχο ρόλο στην Ευρώπη για τη χρήση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων.

Τα υπόλοιπα βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία, τη Βρετανία και την Ελβετία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Bloomberg: Η G7 στηρίζει με 50 δισ. την Ουκρανία μέσω των «παγωμένων» ρωσικών assets

gazzetta
gazzetta reader insider insider