Bloomberg: Η G7 στηρίζει με 50 δισ. την Ουκρανία μέσω των «παγωμένων» ρωσικών assets

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bloomberg: Η G7 στηρίζει με 50 δισ. την Ουκρανία μέσω των «παγωμένων» ρωσικών assets
Την περαιτέρω στήριξή τους, συνολικού ύψους περίπου 50 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία αποφάσισαν οι χώρες της ομάδας G7.

Την περαιτέρω στήριξή τους, συνολικού ύψους περίπου 50 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία αποφάσισαν οι χώρες της ομάδας G7. Αυτή θα είναι με την μορφή δανείων, βάσει του μεγέθους των οικονομιών τους, και θα ξεκινήσει από τα τέλη της φετινής χρονιάς, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα όπως αναφέρει το Bloomberg.

Μετά από μήνες διαπραγματεύσεων για το πώς θα αξιοποιηθούν τα κέρδη από τα «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, σήμερα διαμορφώθηκε το βασικό σχεδιάγραμμα του σχεδίου, το οποίο αναμένεται να κερδίσει την υποστήριξη των ηγετών στη σύνοδο κορυφής που πραγματοποιείται αυτή την εβδομάδα στην Ιταλία.

Όπως αναφέρεται, οι χώρες της G-7 θα προσφέρουν δάνεια στην Ουκρανία που θα αποπληρωθούν χρησιμοποιώντας τα κέρδη που θα προκύψουν από τα δεσμευμένα ρωσικά κεφάλαια, αξίας περίπου 280 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται μπλοκαρισμένα και αναξιοποίητα στην Ευρώπη.

Η συμφωνία θεωρείται κρίσιμη για την στήριξη της Ουκρανίας μεσοπρόθεσμα και θα βοηθήσει στην κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών έως το 2025 και μετά.

Σύμφωνα με την συμφωνία που θα υπογραφεί στην Ιταλία, οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλοι συμμετέχοντες θα παράσχουν δάνειο στην Ουκρανία με τα έσοδα που προκύπτουν από τα ρωσικά assets με την πάροδο του χρόνου που χρησιμοποιούνται για την επιστροφή αυτών των χρημάτων, δήλωσαν πηγές που διατήρησαν την ανωνυμία τους.

Τα δάνεια θα δομηθούν διαφορετικά με βάση τις εσωτερικές διαδικασίες κάθε συμμετέχοντα και το καθένα θα φέρει τον κίνδυνο των δανείων που παρέχει, σε περίπτωση που τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία αποφέρουν λιγότερα κέρδη από τα προβλεπόμενα.

Οι χώρες της ΕΕ υιοθέτησαν στις αρχές Μαΐου συμφωνία για την κατάσχεση των εσόδων που προέρχονται από τα «παγωμένα» ρωσικά assets προκειμένου να εξοπλίσουν την Ουκρανία, ένα ποσό που εκτιμάται στα 2,5 με 3,5 δισεκ. ευρώ ετησίως.

Όπως τονίζουν αναλυτές, μπροστά στο ενδεχόμενο επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο και τις πιθανές επιπτώσεις που θα έχει η εκλογή του για τον πόλεμο στην Ουκρανία, η G7 θέλει να διασφαλίσει τη χρηματοδότηση της στρατιωτικής βοήθειας που παρέχει στο Κίεβο.

Ουκρανία: Συμφωνίες συνεργασίας με Ιαπωνία και ΗΠΑ

Σήμερα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έγραψε στο Telegram ότι αναμένει να ληφθούν «σημαντικές αποφάσεις», αφού η Ουκρανία αναμένεται να υπογράψει διμερείς συμφωνίες συνεργασίας με την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ, με τον Ζελένσκι να τονίζει: «Το κείμενο με τις ΗΠΑ θα είναι χωρίς προηγούμενο, όπως θα πρέπει να είναι για τους ηγέτες που στηρίζουν την Ουκρανία».

Ο Ουκρανός πρόεδρος θα έχει συναντήσεις με τους ηγέτες των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Ιταλίας, του Καναδά, της Βρετανίας, την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τη διευθύνουσα σύμβουλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Όπως διευκρίνισε, από τις συναντήσεις αυτές αναμένει να προκύψουν αποφάσεις που θα αφορούν την πιο γρήγορη εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων, τις πιο άμεσες παραδόσεις αεροσκαφών στην Ουκρανία και την απόκτηση περισσότερων μέσων αντιαεροπορικής άμυνας, όπως και μεγάλου βεληνεκούς όπλα.

Το Κίεβο χαιρέτισε εξάλλου σήμερα τις νέες κυρώσεις που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ χθες Τετάρτη και οι οποίες έχουν στόχο να περιορίσουν τη ρωσική αμυντική παραγωγή στοχοθετώνας οντότητες στη Ρωσία αλλά και σε άλλες χώρες όπως η Κίνα, η Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

«Χαιρετίζουμε κυρίως τα αυστηρά μέτρα που ελήφθησαν εις βάρος του αμυντικού τομέα της Ρωσίας και της πρόσβασής του σε τεχνολογία και πόρους από το εξωτερικό», σχολίασε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα στο Χ. «Είναι ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια ασφάλεια να προκαλέσουμε ασφυξία στην πολεμική μηχανή του Πούτιν. Κάθε όπλο που δεν μπορεί να παράξει η Ρωσία (…) είναι μια ζωή που σώθηκε», πρόσθεσε.

Μετά τη σύνοδο κορυφής της G7, ακολουθεί το σαββατοκύριακο μια διάσκεψη για την ειρήνη στην Ουκρανία, η οποία θα διεξαχθεί στην Ελβετία με τη συμμετοχή περίπου 90 χωρών και οργανισμών και στόχο τον τερματισμό του πολέμου.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι κατά την έναρξη των εργασιών της συνόδου στην Απουλία της Κάτω Ιταλίας, ανέφερε ότι «η ομάδα χωρών του G7 δεν είναι οχυρό, το οποίο κάποιος πρέπει να υπερασπισθεί, αλλά μια σειρά αξιών που προσφέρουμε στον κόσμο, για να πετύχουμε κοινή ανάπτυξη». «Πρέπει να κάνουμε πολλή δουλειά, αλλά είμαι βέβαιη ότι τις δυο αυτές ημέρες θα καταφέρουμε να προωθήσουμε έναν διάλογο που θα μπορέσει να μας προσφέρει ουσιαστικά και μετρήσιμα αποτελέσματα», πρόσθεσε.

Φωτό @ Associated Press

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

G7: Επιδιώκει συμφωνία για αξιοποίηση «παγωμένων» ρωσικών περιουσιακών στοιχείων υπέρ της Ουκρανίας

Η Βρετανία θα ανακοινώσει στην G7 βοήθεια 242 εκατ. λιρών στην Ουκρανία

Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Άνδρες και γυναίκες θα είναι ίσοι το έτος... 2158

gazzetta
gazzetta reader insider insider