Μητσοτάκης: Το καλοκαίρι προβλέπεται πολύ επικίνδυνο – Το κράτος είναι παρών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης: Το καλοκαίρι προβλέπεται πολύ επικίνδυνο – Το κράτος είναι παρών
Πυρκαγιές, ακαθάριστα οικόπεδα, ΑΣΕΠ - διορισμοί, Ταμείο Ανάκαμψης. Η εισήγηση του Κυρ. Μητσοτάκη στο υπουργικό συμβούλιο.

Στην αναγνώριση ορισμένων αρχικών αρρυθμιών όσον αφορά τον καθαρισμό των οικοπέδων, προχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εισήγησή του στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. «H σημερινή συνεδρίαση διεξάγεται δυστυχώς μέσω της αναμέτρησης με τις πυρκαγιές που και φέτος δοκιμάζουν την χώρα. Το κράτος είναι παρόν από την πρώτη στιγμή σε εκατοντάδες εστίες σε ολόκληρη την επικράτεια, όμως είχαμε έναν εξαιρετικά δύσκολο Ιούνιο από πλευράς καιρικών συνθηκών, με υψηλή ξηρασία και ασυνήθιστα υψηλούς ανέμους για την εποχή» τόνισε στην εισήγησή του.

«Θέλω να ξεκινήσω ευχαριστώντας όλα τα στελέχη της πρώτης γραμμής για την δουλειά τις τελευταίες ημέρες και να επιστήσω την προσοχή όλων μας» ανέφερε, επισημαίνοντας πως το καλοκαίρι είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο, όμως «είδαμε έναν πολύ καλύτερο συντονισμό», με έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής, και καλύτερη συνεργίας της ΕΛΑΣ με αυτοδιοίκηση και εθελοντές ενώ φάνηκε και η μεγάλη σημασία των drones για τον έγκαιρο εντοπισμό των πυρκαγιών».

«Το αποτέλεσμα είναι πως παρά τις δύσκολες συνθήκες, οι καμένες εκτάσεις και ζημίες είναι περιορισμένες σε σχέση με μέγεθος απειλής» υπογράμμισε και διαπίστωσε πως σε Πάρνηθα και Σταμάτα κάηκαν κάτω από 1.000 στρέμματα σε κάθε πυρκαγιά, όμως αυτή η μάχη θα διαρκέσει όσο μπαίνουμε στον σκληρό πυρήνα της αντιπυρικής περιόδου. Και φυσικά, δεν θα κερδηθεί χωρίς την συνδρομή των πολιτών ειδικά στο πεδίο της πρόληψης και έτσι αποφασίστηκε η παράταση για τα ακαθάριστα οικόπεδα για 15 ήμερες ακόμα.

Παράλληλα, επεσήμανε πως οι δυνάμεις του κράτους είναι πιο έτοιμες φέτος και το νομικό οπλοστάσιο πιο ισχυρό, αλλά τίποτα δεν είναι πιο χρήσιμο από την έγκαιρη προετοιμασία και τη συμμετοχή του πολίτη στη συλλογική άμυνα απέναντι στους φυσικούς κίνδυνους. Ήδη πάνω από πάνω από 500.000 οικόπεδα έχουν έχουν δηλωθεί στη σχετική πλατφόρμα και σκοπός της κυβέρνησης είναι ο αριθμός αυτός να αυξηθεί «κι ας είμαστε στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου».

Επίσης, έχει δρομολογηθεί η αφαίρεση κλαδιών ειδικά στην Αττική ώστε να μην αποτελούν εν δυνάμει εστίες πυρκαγιάς, ενώ επανέλαβε πως «τα δύσκολα μπροστά μας» και επιβάλλεται ο καλύτερος δυνατός συντονισμός. Εστίασε στην έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών στα διυλιστήρια, με στόχο την ενίσχυση των πιο οικονομικά αδύναμων πολιτών, ενώ έδωσε έμφαση και στην επιτάχυνση των διορισμών.

«Έχουμε εντοπίσει τις παθογένειες, διαδικασίες περίπλοκες που δεν αντιστοιχούν στις ανάγκες. Θα υπάρξουν μια σειρά από παρεμβάσεις για να ξεπεραστούν τα εμπόδια για να αναλάβει κάποιος τα καθήκοντά του στο Δημόσιο. Θέλουμε όλα να γίνονται πιο σύντομα. Οι υποψήφιοι θα δηλώνουν εξαρχής τη θέση που επιθυμούν» επεσήμανε και κατέληξε πως όσο πιο επιτυχημένη συνολικά είναι η απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης με μετρήσιμα αποτελέσματα, τόσο πιο πολύ θα ενισχύεται και η επιχειρηματολογία μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο και το Ταμείο να αποκτήσει διάδοχο στο μέλλον.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider