Βρετανικές εκλογές - exit poll: Ιστορική νίκη για το Εργατικό Κόμμα - Επιστροφή στην εξουσία μετά από 14 χρόνια

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βρετανικές εκλογές - exit poll: Ιστορική νίκη για το Εργατικό Κόμμα - Επιστροφή στην εξουσία μετά από 14 χρόνια
Ο Κιρ Στάρμερ του Εργατικού Κόμματος
Με επικεφαλής τον Κιρ Στάρμερ, οι Εργατικοί πέτυχαν σαρωτική νίκη εξασφαλίζοντας, βάσει exit poll, κοινοβουλευτική δύναμη 410 εδρών. Συντριβή για τους Συντηρητικούς και τον Ρίσι Σούνακ, με 131 έδρες. Ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες με 61 έδρες και το Reform UK 3 με 13.

Επιστρέφει πανηγυρικά στην εξουσία το Εργατικό Κόμμα στη Βρετανία μετά από 14 χρόνια, εξασφαλίζοντας την πλειοψηφία των εδρών στο βρετανικό κοινοβούλιο έναντι των Συντηρητικών που κυριαρχούσαν επί πολλά έτη στην πολιτική σκηνή, όπως δείχνει το exit poll των βρετανικών βουλευτικών εκλογών.

Με επικεφαλής τον Κιρ Στάρμερ, οι Εργατικοί προβλέπεται να εξασφαλίσουν 410 έδρες, έναντι 131 των Συντηρητικών. Ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες με 61 έδρες και το Reform UK του Νάιτζελ Φάρατζ με 13. Tο Σκοτσέζικο Εθνικό Κόμμα εκτιμάται ότι θα καταλάβει 10 έδρες και οι Πράσινοι 2 έδρες.

Εάν το exit poll επαληθευτεί, ο Στάρμερ θα λάβει σήμερα την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον βασιλιά Κάρολο Γ' και θα εισέλθει στην κατοικία της Downing Street ως ο νέος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, αντικαθιστώντας τον Συντηρητικό Ρίσι Σούνακ. Τα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται στη διάρκεια της νύχτας έως και τις πρώτες πρωινές ώρες.

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη την Αγγλία, τη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία ψήφισαν για την εθνική αντιπροσωπεία στην 650μελή Βουλή των Κοινοτήτων.

Τη νίκη των Εργατικών αποτύπωναν σχεδόν όλες οι δημοσκοπήσεις που πραγματοποιούνταν το τελευταίο διάστημα, καθώς το κόστος διαβίωσης εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού και οι χρόνιες ελλείψεις κατοικιών έχουν προκαλέσει άνευ προηγουμένου αγανάκτηση και δυσαρέσκεια στους Βρετανούς πολίτες. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά από το 2005, που η δημοφιλής εφημερίδα Sun, δήλωσε τη στήριξή της στους Εργατικούς με τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Είναι ώρα για αλλαγή». Είχαν προηγηθεί οι εφημερίδες Sunday Times και Financial Times.

Ποιος είναι ο ηγέτης των Εργατικών Κιρ Στάρμερ

Ο άνθρωπος που ετοιμάζεται να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας είναι ένας δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων που κάποτε ζήτησε την κατάργηση της βρετανικής μοναρχίας, αλλά χρόνια αργότερα γονάτισε ενώπιον του Καρόλου, τότε πρίγκιπα της Ουαλίας, για να ανακηρυχθεί ιππότης.

Ο 61χρονος είναι σοσιαλφιλελεύθερος, μετριοπαθής απέναντι στα δημόσια οικονομικά και μέλος του κοινοβουλίου από το 2015. Έγινε ηγέτης της αντιπολίτευσης το 2020. Θα είναι ο πρώτος ηγέτης των Εργατικών που κερδίζει γενικές εκλογές σε διάστημα σχεδόν 20 ετών, από τον Τόνι Μπλερ το 2005.

Έπειτα από 14 χρόνια διακυβέρνησης του Συντηρητικού Κόμματος, αρκετά εκ των οποίων ήταν ταραχώδη - από το Brexit και τον Μπόρις Τζόνσον έως την οικονομική αστάθεια της διαδόχου του Λιζ Τρας - ο Στάρμερ επωφελήθηκε από τα λάθη του κυβερνώντος κόμματος.

Ο Στάρμερ υπόσχεται, να αποκαταστήσει τη διοικητική ικανότητα της κυβέρνησης, να κρατικοποιήσει ορισμένους σιδηροδρόμους και εταιρείες κοινής ωφέλειας, να αυξήσει τον κατώτατο μισθό, να φορολογήσει τα δίδακτρα στα ιδιωτικά σχολεία, να βελτιώσει το δημόσιο σύστημα υγείας και να προσφέρει δωρεάν πρωινό στα δημόσια δημοτικά σχολεία.

Φώτο: Getty Images

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider