Εκλογές-Γαλλία: Η Λεπέν θα έχει σχετική, αλλά όχι απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εκλογές-Γαλλία: Η Λεπέν θα έχει σχετική, αλλά όχι απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση
Το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν, ο Εθνικός Συναγερμός, θα έρθει πρώτο σε έδρες στην Εθνοσυνέλευση που θα προκύψει μετά τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, χωρίς όμως να συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών.

Το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν, ο Εθνικός Συναγερμός, θα έρθει πρώτο σε έδρες στην Εθνοσυνέλευση που θα προκύψει μετά τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, χωρίς όμως να συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα που εξάγεται από τα αποτελέσματα δημοσκόπησης της εταιρίας Elabe που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, 24 ώρες πριν από την προσέλευση των Γάλλων στις κάλπες. Ειδικότερα ο Εθνικός Συναγερμός και οι σύμμαχοί του θα μπορούσαν να έχουν από 200 ως 230 έδρες, έναντι 89 που κέρδισαν το 2022.

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο των κομμάτων της Αριστεράς και άλλοι αριστεροί υποψήφιοι θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν από 165 ως 190 έδρες, έναντι 150 που είχαν, ενώ σοβαρή μείωση εδρών εμφανίζεται να έχει η παράταξη Μακρόν, Μαζί, η οποία, από τις 245 έδρες που είχε το 2022, θα κυμανθεί ανάμεσα στις 120 και τις 140 έδρες. Τέλος το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, μαζί με άλλους δεξιούς υποψήφιους, θα έχουν από 35 έως 50 έδρες.

Εξάλλου από την ίδια δημοσκόπηση προκύπτει ότι σε περίπτωση αναμέτρησης ενός αριστερού υποψηφίου κι ενός ακροδεξιού, ο ένας στους δύο της παράταξης Μακρόν θα απείχε από την ψηφοφορία, ενώ το 32% θα ψήφιζε υπέρ του αριστερού υποψηφίου και το 18% υπέρ του ακροδεξιού.

Από την άλλη πλευρά στην περίπτωση αναμέτρησης ενός υποψηφίου της παράταξης Μακρόν κι ενός ακροδεξιού υποψηφίου, το 62% από αυτούς που στον πρώτο γύρο είχαν ψηφίσει αριστερά θα ψήφιζε στο δεύτερο γύρο τον υποψήφιο της παράταξης Μακρόν, το 32% θα επέλεγε την οδό της αποχής και μόνο το 16% θα επέλεγε τον ακροδεξιό υποψήφιο.

Τέλος αναφορικά με το ερώτημα ποιο κόμμα θα θέλατε να έχει την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, το 33% των ερωτηθέντων απάντησε ο Εθνικός Συναγερμός, έναντι 24% που επέλεξε το Λαϊκό Μέτωπο, 18% που επέλεξε την παράταξη Μακρόν, ενώ ο ένας στους τέσσερις Γάλλους απάντησε «κανένας από αυτούς».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γαλλικές εκλογές: Το κόμμα της Μαρίν Λεπέν είναι πιθανό να μην κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στον β' γύρο

Ιράν: Ένας μεταρρυθμιστής κι ένας υπερσυντηρητικός αντιμέτωποι στο β' γύρο των προεδρικών εκλογών

Βρετανία: Εκτός Βουλής η πρώην πρωθυπουργός Λιζ Τρας και 12 υπουργοί των Συντηρητικών

gazzetta
gazzetta reader insider insider