Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Επανεξελέγη πρόεδρος με ποσοστό 90,2% η Ρομπέρτα Μέτσολα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Επανεξελέγη πρόεδρος με ποσοστό 90,2% η Ρομπέρτα Μέτσολα
Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επανεξελέγη η Ρομπέρτα Μέτσολα, λαμβάνοντας συνολικά 562 ψήφους. 

Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επανεξελέγη για άλλα δυόμιση χρόνια, η ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ρομπέρτα Μέτσολα.

Η κα Μέτσολα έλαβε ποσοστό 90,2%, με 562 ψήφους επί 623 εγκύρων σε σύνολο 699 ψηφισάντων, στη μυστική ψηφοφορία σε κάλπη. Η πρόεδρος θα συνεχίσει να ηγείται του Κοινοβουλίου για τα πρώτα δυόμισι χρόνια της 10ης κοινοβουλευτικής περιόδου.

«Αποδέχομαι με μεγάλη τιμή την εκλογή μου, αγαπητοί συνάδελφοι. Θα εργαστώ κάθε ημέρα για να σας εκπροσωπώ όλους», σημείωσε η κ. Μέτσολα. «Θέλουμε μια πιο ασφαλή, πιο δίκαιη, και με ίσες ευκαιρίες Ευρώπη […]. Το Ευρωκοινοβούλιο είναι το σύμβολο της συμφιλίωσης. Για να θυμόμαστε το παρελθόν και να χτίσουμε το μέλλον», προσέθεσε.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στη συμπλήρωση των 50 ετών από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. «Πρέπει να είμαστε η γενιά που θα μπορέσει να βρει έναν δρόμο προς τα εμπρός υπό την αιγίδα του σχεδίου του ΟΗΕ», τόνισε. Υπογράμμισε ότι «πρέπει επιτέλους να καλυφθεί αυτό το σκοτεινό κενό στην ιστορία της Ευρώπης με μια βιώσιμη λύση σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις ευρωπαϊκές μας αξίες».

Επιπλέον, αναφέρθηκε στην πόλωση που υπάρχει στις κοινωνίες. «Η πόλωση στις κοινωνίες μας έχει οδηγήσει σε πιο συγκρουσιακές πολιτικές, ακόμη και σε πολιτική βία. Οι εύκολες απαντήσεις που χωρίζουν τις κοινότητές μας σε "εμείς" και "αυτοί"» επισήμανε, προσθέτοντας ότι «πρέπει να προχωρήσουμε πέρα από αυτή τη σκέψη μηδενικού αθροίσματος που έχει αποκλείσει τους ανθρώπους, που απομακρύνει τους ανθρώπους. Αυτό υποκινεί θυμό και μίσος αντί να χτίζει ελπίδα και πεποίθηση. Καταλαβαίνουμε ότι η άνεση μιας τόσο εύκολης πολιτικής δεν προσφέρει πραγματικές λύσεις».

Ποια είναι η Ρομπέρτα Μέτσολα

Γεννημένη στη Μάλτα το 1979, η Ρομπέρτα Μέτσολα είναι ευρωβουλευτής από το 2013. Εξελέγη πρώτη αντιπρόεδρος τον Νοέμβριο του 2020 και άσκησε χρέη προέδρου του Κοινοβουλίου μετά τον θάνατο του προέδρου Sassoli στις 11 Ιανουαρίου 2022. Στις 18 Ιανουαρίου του 2022, εξελέγη πρόεδρος για το δεύτερο μισό της ένατης κοινοβουλευτικής περιόδου. Είναι η τρίτη γυναίκα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά τη Simone Veil (1979-1982) και τη Nicole Fontaine (1999-2002).

Απευθυνόμενη στην ολομέλεια αμέσως μετά την εκλογή της, η πρόεδρος Μέτσολα είπε: «Στις μέρες μας, πρέπει να ορθώσουμε το ανάστημά μας για την πολιτική της ελπίδας, για το όνειρο που αντιπροσωπεύει η Ευρώπη. Θέλω οι πολίτες να ανακτήσουν το αίσθημα της πίστης και του ενθουσιασμού για το εγχείρημά μας. Πίστη στο ότι μπορούμε να κάνουμε τον κοινό μας τόπο ασφαλέστερο, δικαιότερο, με περισσότερη ισότητα. Πίστη ότι ενωμένοι είμαστε καλύτεροι και δυνατότεροι. Πίστη ότι η δική μας Ευρώπη είναι για όλους».

Τι έπεται

Αξίζει να σημειωθεί πως ακολουθεί η ψηφοφορία για την προεδρία τους 14 αντιπροέδρους και τους κοσμήτορες (άμεσα συνδεόμενη με το παζλ του κορυφαίων θέσεων του Ευρωκοινοβουλίου) που θα διεξαχθεί πριν από την ψηφοφορία της 18ης Ιουλίου για την προεδρία της Επιτροπής. Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε ως στιγμής, η Ελλάδα δεν αναμένεται να εκλέξει αντιπρόεδρο (υπάρχει στο τραπέζι το όνομα της Ελίζας Βόζεμπεργκ) καθώς οι τρέχουσες ισορροπίες δε φαίνονται ευνοϊκές. Μάλιστα, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και το επιτελείο της επιχειρούν πόρτα-πόρτα (στην κυριολεξία) να εξασφαλίσουν δεσμεύσεις ενόψει της ψηφοφορίας της Πέμπτης, ενώ το κρίσιμο debate θα λάβει χώρα μεθαύριο 10:00 με 12:00 το πρωί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider