Με αναφορά στη συμμετοχή του πρωθυπουργού στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας ξεκίνησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Συνολικά έχουν προκληθεί αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων από 47 χώρες και κατά τη διάρκεια της συνόδου θα συζητηθούν ζητήματα όπως η υπεράσπιση και διασφάλιση της δημοκρατίας, η μετανάστευση, η ενέργεια και η διασυνδεσιμότητα», είπε.
Επεσήμανε στη συνέχεια ότι το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης δημοσίευσε τα στοιχεία που προέκυψαν μέσω της Εργάνης και αφορούν στην εφαρμογή του μέτρου της έκτακτης βάρδιας εργασίας σε επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας με κυλιόμενες βάρδιες κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου.
Από το σύνολο 326.500 εργοδοτών που απασχολούν εργαζομένους με εξαρτημένη σχέση εργασίας σε 382.700 παραρτήματα επιχειρήσεων, αίτηση για χρήση της έκτακτης βάρδιας εργασίας υπέβαλαν συνολικά 690 επιχειρήσεις για 1671 παραρτήματα. Δηλαδή αίτηση υπέβαλε το 0,44% των παραρτημάτων επιχειρήσεων της χώρας». Πρόσθεσε ότι από τα 1671 παραρτήματα για τα οποία υποβλήθηκε αίτηση, πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου τα 291 δηλαδή ποσοστό 17,4% επί των αιτήσεων και 0,076% επί του συνόλου των παραρτημάτων. Τόνισε ότι το μέτρο της έκτακτης βάρδιας εργασίας αφορά λιγότερες από μία στις χίλιες επιχειρήσεις της χώρας μας και αποδεικνύεται ότι ο νόμος σε καμία περίπτωση δεν αφορούσε θεσμοθέτηση της εξαήμερης εργασίας αλλά έκτακτη βάρδια για συγκεκριμένες επιχειρήσεις και συγκεκριμένα παραρτήματά τους, οι οποίες αντιστοιχούν σε λιγότερες από μία στις χίλιες στη χώρα.Υπογράμμισε ότι για μία ακόμα φορά η πραγματικότητα διαψεύδει τα fake news και τους εμπνευστές τους.
Στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πέρασε στην ανακοίνωση των μέτρων στήριξης των πολιτών για το μήνα Αύγουστο απέναντι στις πρόσφατες αυξήσεις των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος και έκανε αναλυτική αναφορά στα μέτρα αυτά.
«Η αυξημένη ζήτηση λόγω του παρατεταμένου καύσωνα στη χώρα μας, αλλά και σε γειτονικές χώρες της Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η περιορισμένη διαθεσιμότητα διασυνδέσεων και η μειωμένη συνεισφορά κάποιων ΑΠΕ, ιδίως υδροηλεκτρικών λόγω άνυδρου χειμώνα, προκάλεσαν αυτή την ιδιότυπη ‘περιφερειακή ενεργειακή κρίση'. Η κυβέρνηση πιστή στην δέσμευσή της, δρα προληπτικά, πριν καν ανακοινωθούν οι τιμές του Αυγούστου οι οποίες αναμένεται πως θα είναι υψηλότερες συνεχίζοντας να στηρίζει τους πολίτες απέναντι σε κάθε είδους έκτακτη συνθήκη όταν χρειάζεται. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παρερμηνευθεί, καθώς δεν έχουμε για την ώρα ενδείξεις πως αυτή η αυξητική τάση στο ρεύμα θα συνεχιστεί. Σε κάθε περίπτωση παρακολουθούμε στενά την πορεία των αγορών και του χρηματιστηρίου ενέργειας, ώστε να μπορούμε να ενισχύσουμε τις πολιτικές μας προκειμένου έκτακτες συνθήκες, όπως αυτή να μην λειτουργούν σε βάρος των πολιτών», τόνισε ο κ. Μαρινάκης.
Ακολούθως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως «με απόφαση του πρωθυπουργού, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν θα κληθούν να επιστρέψουν το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων. Οι επιχειρήσεις αυτές θα απαλλαγούν από την επιστροφή αναδρομικών για τη διετία 2019-2020 αλλά και από τα μειωμένα κονδύλια που πλήρωσαν και τα επόμενα χρόνια 2021-2023.Η εκκρεμότητα αυτή, δεν θα επιλυθεί εις βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δεδομένου ότι δεν αποτελεί δικό τους σφάλμα που καθυστέρησε η εφαρμογή του. Τονίζουμε πως, δεν πρόκειται να υπάρξει αναδρομική ισχύς».
Στη συνέχεια ο κ. Μαρινάκης τόνισε: «Στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας τριετίας, και σαφώς χαμηλότερα από τον μέσο όρο τόσο της Ευρωζώνης όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποχώρησε ο πληθωρισμός τροφίμων στην Ελλάδα τον Ιούνιο. Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία της Eurostat, το κόστος των τροφίμων στη χώρα μας αυξήθηκε κατά 1% σε σύγκριση με τον περσινό Ιούνιο, που συνιστά την καλύτερη επίδοση από τον Μάιο του 2021, δηλαδή την περίοδο που η οικονομική δραστηριότητα είχε συρρικνωθεί εξαιτίας της πανδημίας. Ο ρυθμός των ανατιμήσεων στην ευρωζώνη τον Ιούνιο ήταν 1,6% και στην Ευρωπαϊκή Ένωση 1,3%.
Η επιβράδυνση του πληθωρισμού στα τρόφιμα στην Ελλάδα, αποδεικνύει ότι τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση έχουν πλέον ορατά αποτελέσματα, δεδομένου ότι στις αρχές του 2024 οι τιμές στα τρόφιμα αυξάνονταν με ρυθμό της τάξης του 8,3%. Ειδικά το τελευταίο τρίμηνο η αποκλιμάκωση του δείκτη τροφίμων στη χώρα μας είναι ραγδαία, από 5,3% τον Απρίλιο στο 1% του Ιουνίου. Αυτό δείχνει ότι οι διαρθρωτικές παρεμβάσεις που έχουν γίνει, οι οποίες εκ των πραγμάτων απαιτούν χρόνο ώστε να αποδώσουν, αποφέρουν σταδιακά καρπούς. Στον γενικό πληθωρισμό, παράλληλα, η Ελλάδα βρέθηκε στο 2,5%, συμπίπτοντας απόλυτα με τον μέσο όρο της ευρωζώνης και οριακά καλύτερα από τον μέσο όρο της ΕΕ που είναι 2,6%.
Αντιλαμβανόμαστε ότι οι πολίτες της χώρας μας δοκιμάστηκαν και δοκιμάζονται από τις υψηλές τιμές για αυτό και η προσπάθειά μας είναι η πιο σημαντική και θα την εντείνουμε μέχρι να δούμε τις μειώσεις των τιμών. Όμως τα στοιχεία που προκύπτουν κάθε μήνα αποδεικνύουν ότι η πολιτική της κυβέρνησης αποδίδει», είπε χαρακτηριστικά.
Το επόμενο θέμα με το οποίο ασχολήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ήταν η πορεία των έργων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο σύσκεψης που είχε ο πρωθυπουργός στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Ανέφερε ακόμη ότι «τέσσερα νέα μεγάλα σιδηροδρομικά έργα εντάχθηκαν για συγχρηματοδότηση στο Ταμείο Συνοχής του Μηχανισμού για τη Σύνδεση της Ευρώπης», και τόνισε ότι για την υλοποίηση των συγκεκριμένων έργων «εξασφαλίστηκε από κοινοτικούς πόρους ποσό, άνω του μισού δισεκατομμυρίου ευρώ. Η Ελλάδα προχωρά σταθερά στην ανάταξη και αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου, στη βάση ολοκληρωμένου επενδυτικού σχεδίου για ανθεκτικές υποδομές».
«Ο παρατεταμένος καύσωνας σε συνδυασμό με την ξηρασία και τους ισχυρούς ανέμους εξακολουθούν να πυροδοτούν καθημερινά δεκάδες επικίνδυνες πυρκαγιές σε όλη τη χώρα και να δοκιμάζουν τις αντοχές του Πυροσβεστικού Σώματος. Μόνο χθες οι δυνάμεις πολιτικής προστασίας αντιμετώπισαν 42 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα με σοβαρότερη τη φωτιά που ξέσπασε σε πυκνό, παρθένο πευκοδάσος στο Σοφικό Κορίνθου. Πάνω από 140 πυροσβέστες με 27 οχήματα και 6 ομάδες δασοκομάντος έδωσαν τεράστια μάχη με φλόγες, που ξεπέρασαν ακόμη και τα 20 μέτρα και επιχείρησαν 25 εναέρια μέσα. Στο έργο τους συνέδραμαν υδροφόρες ΟΤΑ, μηχανήματα έργου από το ΓΕΕΘΑ και τους ΟΤΑ, καθώς και εθελοντές», είπε ακόμη ο κ. Μαρινάκης.
Και τόνισε: «Ο κρατικός μηχανισμός ήταν σε απόλυτη εγρήγορση, ενώ ο υπουργός Κλιματικής και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη με τους εμπλεκόμενους φορείς, υπουργεία, εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και σώματα ασφαλείας για τον καλύτερο συντονισμό όλων των δυνάμεων στο πεδίο. Δεν απειλήθηκε κανένας οικισμός, ούτε η κατασκήνωση που ήταν κοντά και τελικά το απόγευμα οι δυνάμεις πολιτικής προστασίας κατάφεραν να αντιμετωπίσουν τη φωτιά μετά από μεγάλο αγώνα».
Απηύθυνε επίσης έκκληση στους πολίτες «να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς και οι επόμενες ημέρες είναι πολύ επικίνδυνες για την εκδήλωση σοβαρών πυρκαγιών. Ακόμα και μια σπίθα μπορεί να προκαλέσει μεγάλη καταστροφή».
Αναφέρθηκε ακολούθως στην απόφαση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, του Νοσηλευτικού Ιδρύματος Μετοχικού Ταμείου Στρατού (Ν.Ι.Μ.Ι.Τ.Σ.) και της Δημόσιας Επιχείρησης «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Α.Β.Ε.Ε.», με την οποία καθορίζεται η χορήγηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στους υπαλλήλους των υπηρεσιών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας τονίζοντας ότι «καταβλήθηκε κάθε δυνατή προσπάθεια για την έκδοση μιας ρεαλιστικής ΚΥΑ, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό του πολιτικού προσωπικού που απασχολείται στο Υπουργείο και το οποίο έχει έναν ιδιαίτερο ρόλο στο έργο των Ενόπλων Δυνάμεων για την άμυνα της χώρας, απασχολείται κυρίως σε χώρους εργασίας και με ειδικότητες, οι οποίες έχουν ιδιαίτερα ανθυγιεινό και επικίνδυνο χαρακτήρα».
Ολοκληρώνοντας ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός μεταβαίνει το Σάββατο, 20 Ιουλίου, στην Κύπρο, όπου θα απευθύνει χαιρετισμό στην επετειακή εκδήλωση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας ,Νίκου Χριστοδουλίδη για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο στο Προεδρικό Μέγαρο.
«Ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε την ελληνική θέση, την κυπριακή θέση, την κοινή μας θέση»
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης αναφερόμενος στην ακρίβεια και απαντώντας σε ερώτηση με αφορμή δημοσίευμα στην «Καθημερινή» για σχετική έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, ανέφερε πως η μελέτη είναι βασισμένη σε στοιχεία του 2009-2011 και γίνεται προσαρμογή στο σήμερα. Τόνισε πως δεν διαφωνεί κανείς ότι η ακρίβεια είναι το μεγαλύτερο ζήτημα και πως, όπως έχει επισημάνει και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, κατά 80% είναι εισαγόμενη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την ακρίβεια με πολιτικές οι οποίες αποδίδουν καλύτερα από τα προηγούμενα χρόνια.
Σε ερώτηση για δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο με προεδρικό διάταγμα έρχεται νέο κατασκοπευτικό λογισμικό, ο κ. Μαρινάκης δήλωσε πως τα δημοσιεύματα αυτά παραποιούν την πραγματικότητα και πως δεν υπάρχει κανένα τέτοιο σχέδιο αγοράς. «Δεν ξέρουμε όλη αυτή η διαρροή από πού έγινε, ήταν αλλοιωμένη με εντυπώσεις που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα», συμπλήρωσε.
Σχετικά με την κ. Φουντεδάκη και τη στάση των βουλευτών της ΝΔ, ο Παύλος Μαρινάκης δήλωσε πως δεν υπάρχει καμία επιστημονική στοχοποίηση ή αμφισβήτηση της κατάρτισής της. «Υπήρξαν κάποιες επιφυλάξεις βουλευτών της ΝΔ και, όπως έχει συμβεί πολλές φορές, ο πρωθυπουργός άκουσε αυτές τις επιφυλάξεις. Επειδή είναι σημαντική η γνώμη των βουλευτών μας, η απόφαση ήταν να αναβληθεί η συνεδρίαση και να επανέλθει η κυβερνητική πλειοψηφία με νέα πρόταση. Οι επιφυλάξεις των βουλευτών σχετίζονται με το ζήτημα της συμμετοχής που ήταν σε καθαρά νομικό επίπεδο. Αποφασίστηκε να γίνουν σεβαστές», συμπλήρωσε.
Σχετικά με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το ηλεκτρικό ρεύμα και αν χρησιμοποιεί εργαλεία της Αριστεράς, ο Παύλος Μαρινάκης υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στη διάταξη για τη φορολόγηση των διυλιστηρίων ψήφισε «παρών». «Η κυβέρνηση αυτή έχει μειώσει συνολικά τους φόρους. Εδώ μιλάμε για έκτακτο μηχανισμό με συγκεκριμένα κριτήρια στη λογική των υπερκερδών. Όλα αυτά τα εργαλεία προβλέπονται στο πλαίσιο μιας συνειδητής οικονομικής πολιτικής που δεν έχει στον πυρήνα της την υπερφορολόγηση», τόνισε σημειώνοντας πως η παρέμβαση της κυβέρνησης είναι δίκαιη και στοχευμένη και πως κάθε φορά που θα προκύπτει ανάγκη, είναι δεδομένη η επέμβαση της κυβέρνησης.
Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση θα κάνει κάτι για τις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, ο κ. Μαρινάκης απάντησε πως όπου μπορεί να γίνει παρέμβαση η κυβέρνηση την κάνει και παρακολουθεί αυτό το φαινόμενο.
Ερωτηθείς για το βίντεο που ανέβασε ο Στέφανος Κασσελάκης στο διαδίκτυο για την εξαήμερη εργασία, ο Παύλος Μαρινάκης δήλωσε για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι καιρός να περιορίσει τα βίντεο και να διαβάζει τα στοιχεία από την ΕΡΓΑΝΗ. Επ' αυτού επανέλαβε ότι λιγότερες από μία στις 1.000 επιχειρήσεις έγιναν δεκτές για να υπαχθούν σε αυτό το καθεστώς που είναι έκτακτη βάρδια. Συγκεκριμένα είπε ότι οι προϋποθέσεις είναι πάρα πολύ αυστηρές και από τις 1.261 αιτήσεις, απορρίφθηκαν οι 970. «Η διάταξη αυτή δεν είναι εξαήμερη εργασία. Είναι ειδική πρόβλεψη για πολύ συγκεκριμένη κατηγορία επιχειρήσεων με αυστηρά φίλτρα. Η απάντηση στον κ. Κασσελάκη είναι η αλήθεια, η πραγματικότητα και τα στοιχεία», υπογράμμισε ο κ. Μαρινάκης. Σε ερώτηση αν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να εντάξει σε αυτή τη διάταξη και την ΕΡΤ, απάντησε πως δεν υπάρχει καμία τέτοια πρόθεση.
Κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας για τον Νίκο Δένδια και να απαντήσει αν υπάρχει κοινή θέση της κυβέρνησης και συμφωνία με την 'Αγκυρα, ο κ. Μαρινάκης απάντησε πως δεν υπάρχει καμία συμφωνία και καμία διαφορετική θέση του κ. Δένδια. «Η ιστορία δεν θα ξαναγραφτεί. Έχει γραφεί. Στα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή, η ιστορία γράφτηκε με αίμα, πόνο, νεκρούς, πρόσφυγες και αγνοούμενους. Ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε την ελληνική θέση, την κυπριακή θέση, την κοινή μας θέση. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι σημαντικό να συνεχιστεί ο διάλογος με την Τουρκία και χωρίς καμία διάθεση υποχώρησης στα κυριαρχικά μας δικαιώματα να προσπαθήσουμε να βρούμε κοινό τόπο και να λύσουμε τη μοναδική μας διαφορά που είναι ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. 'Αλλο το ένα, άλλο το άλλο», πρόσθεσε.
Όσο για τη ρητορική που αναμένεται να χρησιμοποιήσει ο Ταγίπ Ερντογάν μεθαύριος τα κατεχόμενα και τι θα πει ο πρωθυπουργός, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε πως ο Έλληνας πρωθυπουργός θα εκφράσει την ελληνική, την κυπριακή θέση και από και πέρα θα κάνει μια παρουσίαση όσων συνέβησαν αυτές τις τραγικές ημέρες και όσα πρέπει να γίνουν στο εξής. «Δεν έχει αξία να μιλάμε με όρους προβλέψεων τι μπορεί να πει ο Πρόεδρος της Τουρκίας. Η Ελλάδα, η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός δεν έχει την παραμικρή διάθεση υποχώρησης από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και τις διαχρονικές μας διεκδικήσεις. Ο διάλογος δεν σημαίνει ότι είμαστε αφελείς, δεν σημαίνει συμφωνία και σύγκλιση. Είναι μια διαδικασία τν οποία επιδιώκουμε να συντηρήσουμε και η οποία έχει δώσει σημαντικά οφέλη. Αυτό σημαίνει υπεύθυνος πατριωτισμός», πρόσθεσε. Κληθείς να σχολιάσει την καταδίκη του κ. Μενέντες απάντησε «σε καμία περίπτωση», επισημαίνοντας πως «αφορά τη δικαιοσύνη».
Σε ερώτηση γιατί ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στον Σκάι διαχώρισε τους κ.κ. Καραμανλή και Σαμαρά, ο Παύλος Μαρινάκης απάντησε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε αυτό που είναι η πραγματικότητα και πως είναι υποτιμητικό για τους δύο πρώην πρωθυπουργούς να τους εμφανίζουμε ως δίδυμο.
Για τον Λευτέρη Αυγενάκη και αν αλλάζει κάτι μετά την απόφαση του υπαλλήλου του αεροδρομίου να αποσύρει την μήνυση, απάντησε πως δεν αλλάζει απολύτως τίποτα και πως αυτή η εξέλιξη αφορά το δικαστικό σκέλος αυτής της υπόθεσης.
Σε ό,τι αφορά ανακοίνωση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου ότι το υπουργείο Υγείας δεν έχει πάρει ειδικά μέτρα για τις νησιωτικές, άγονες, περιοχές, αρχικά ο κ. Μαρινάκης τόνισε πως είναι σημαντική η κίνηση του ΠΙΣ να δοθεί έξτρα ποσό στους γιατρούς. Ο κ. Μαρινάκης ανέφερε πως έχουν γίνει πολλές ενέργειες και θα γίνουν περισσότερες από το υπουργείο Υγείας και υπογράμμισε πως οι γιατροί αυτή τη στιγμή βάζουν πλάτη.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ