Βέττας (ΙΟΒΕ): Να «τρέξουν» οι επενδύσεις για να μην διαταραχθεί ο στόχος για ανάπτυξη 2,1% της οικονομίας – Κόπωση στις εξαγωγές

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Βέττας (ΙΟΒΕ): Να «τρέξουν» οι επενδύσεις για να μην διαταραχθεί ο στόχος για ανάπτυξη 2,1% της οικονομίας – Κόπωση στις εξαγωγές
Σαφές μήνυμα να «τρέξουν» οι επενδύσεις στην ελληνική οικονομία, προκειμένου να είναι εφικτός ο στόχος για ανάπτυξη 2% φέτος

Σαφές μήνυμα να «τρέξουν» με ταχύτερους ρυθμούς οι επενδύσεις στην ελληνική οικονομία, προκειμένου να είναι εφικτός ο στόχος που έχει τεθεί για ανάπτυξη 2,1% εφέτος, απέστειλε το μεσημέρι της Πέμπτης ο Γενικός Διευθυντής του IOBE, Νίκος Βέττας, προειδοποιώντας χαρακτηριστικά πως καταγράφεται μια σημαντική κόπωση στο μέτωπο των εξαγωγών.

Όπως ανέφερε στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε για την παρουσίαση της τριμηνιαίας έκθεσης του ΙΟΒΕ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, έχει αρχίσει να εξαντλείται μια πρώτη δυναμική της ελληνικής οικονομίας, η οποία έγινε ορατή μετά την έξοδο της χώρας από την πανδημία και με τη στήριξη των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σύμφωνα με τον κ. Βέττα, η διαφαινόμενη αυτή εξάντληση της δυναμικής έχει επιφέρει εκ νέου στο επίκεντρο τη συζήτηση για την αλλαγή του παραγωγικού μείγματος της ελληνικής οικονομίας και δη στις βασικές συνιστώσες του μείγματος αυτού, τις επενδύσεις και τις εξαγωγές.

Όπως σημείωσε, η επιτάχυνση των επενδύσεων για την Ελλάδα είναι δρόμος χωρίς επιστροφή, προκειμένου η κόπωση που παρατηρείται στο μέτωπο της εξαγωγικής δραστηριότητας της χώρας να μην «στοιχίσει» στις προβλέψεις για την πορεία της ανάπτυξης το 2024.

Έσπευσε, ωστόσο, να ξεκαθαρίσει πως η υποχώρηση των εξαγωγών κρίνεται συγκυριακή.

Αμετάβλητες οι προβλέψεις

Σε αυτό το πλαίσιο, οι προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εφέτος παραμένουν αμετάβλητες και δεν διαφοροποιούνται έναντι της αμέσως προηγούμενης έκθεσης του ΙΟΒΕ. Ειδικότερα, το βασικό σενάριο του ΙΟΒΕ τοποθετεί στο 2,1% τον πήχη για την ανάπτυξη της Ελλάδας το 2024, ενώ η ανεργία εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 10,3% και ο πληθωρισμός θα κινηθεί στο 3% για το σύνολο της χρονιάς.

Η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται στο 1,3% και οι εξαγωγές στο -0,4%. Οι επενδύσεις υπολογίζονται στο 14,1%, με τις πάγιες να εκτιμώνται στο 9,7%.

Δύσκολη άσκηση η πτώση της ανεργίας κάτω του 10%

Στο μέτωπο της απασχόλησης, ο κ. Βέττας έκρουσε «καμπανάκι» για το γεγονός ότι ανακόπηκε στο πρώτο τρίμηνο του 2024 η μείωση της ανεργίας, εκτίμησε δε ότι αυτή η αναστροφή της μείωσης δεν διαφαίνεται να λάβει μόνιμο χαρακτήρα.

Προειδοποίησε ωστόσο ότι η πτώση της ανεργίας κάτω του 10% δεν θα είναι εύκολη άσκηση. Η πρώτη πρόκληση στο μέτωπο της απασχόλησης αφορά στη μείωση της ανεργίας και η δεύτερη πρόκληση στην είσοδο των νέων ανθρώπων στο εργατικό δυναμικό της χώρας, δεδομένου ότι υπάρχει σημαντικό θέμα προσέλκυσης προσωπικού από πλευράς επιχειρήσεων.

Ταυτόχρονα, ο κ. Βέττας στάθηκε στην ανοδική πορεία που καταγράφει το μισθολογικό κόστος, αναγνωρίζοντας πως «επιβεβαιώνεται ότι έχει περάσει ο πληθωρισμός στους μισθούς και αυτό θα δυσχεράνει την αποκλιμάκωσή του».

Παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί, η Ελλάδα εξακολουθεί να υστερεί στο μέτωπο της ψηφιακής οικονομίας, τόνισε στη συνέχεια, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά πως «όταν εμείς κάνουμε ψηφιακά βήματα, κάποιοι άλλοι στην ΕΕ μπορεί να κάνουν ψηφιακά άλματα».

«Πήγε καλά ως τώρα η ελληνική οικονομία, αλλά το αφήγημα αρχίζει να λαχανιάζει, με αποτέλεσμα να χρειάζεται τώρα μια νέα ώθηση με περισσότερες επενδύσεις και τόνωση της παραγωγικότητας, καθώς τόσο σε γεωπολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο ο διεθνής ορίζοντας έχει αρκετές αβεβαιότητες», κατέληξε ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΤτΕ: Κατά 10% πιο ακριβή η Ελλάδα στα τυποποιημένα προϊόντα σουπερμάρκετ από την Ευρωζώνη

Παπαθανάσης: Στην 3η θέση στην απορρόφηση του νέου ΕΣΠΑ η Ελλάδα – Διπλό αίτημα δόσεων τον Οκτώβριο για το Ταμείο Ανάκαμψης

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider