Στο 100% αναμένεται να κλείσει η απορρόφηση του ΕΣΠΑ 2014-2020 των 19,35 δισ. ευρώ που τώρα ολοκληρώνεται, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, το πρωί της Πέμπτης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για τη σημασία της αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων για την ελληνική οικονομία και την κοινωνία, διαβεβαιώνοντας πως η Ελλάδα δεν έχει χάσει ούτε ένα ευρώ σε ευρωπαϊκούς πόρους. Την πλήρη υλοποίηση και του εθνικού προγράμματος ανάπτυξης προανήγγειλε στην ίδια συνέντευξη και ο αρμόδιος Γενικός Γραμματέας Δημήτρης Σκάλκος.
Ο κ. Παπαθανάσης επισήμανε πως σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ελλάδα βρίσκεται στην 1η θέση σε σχέση με τις εκταμιεύσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ και στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027. Σε ποσοστά, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 3η θέση στην απορρόφηση του νέου ΕΣΠΑ με πληρωμές 1,169 δισ. ευρώ.
Ταμείο Ανάκαμψης
Για το Ταμείο Ανάκαμψης ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε πως οι αναμενόμενες εκταμιεύσεις μαζί με την ολοκλήρωση της τέταρτης δόσης του αιτήματος στο σκέλος των επιχορηγήσεων θα υπερβούν το 50% της συνολικής αξίας του ποσού που δικαιούται η Ελλάδα. Στο δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης που σύμφωνα με μια τελευταία μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φαίνεται ότι θα προσθέσει περίπου 5% στο ΑΕΠ από το 2022 έως το 2030, όπως επισήμανε ο κ. Παπαθανάσης, η Ελλάδα έχει ποσοστό εκταμιεύσεων συμβασιοποιημένων δανείων στο 35% με συνολικό προϋπολογισμό δανείων 12 δισ. ευρώ εκ των οποίων από το Ταμείο καλύπτονται τα 5,17 δισ. ευρώ.
Επιπλέον, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε πως το πέμπτο αίτημα πληρωμής θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο, για το οποίο συνολικά υπάρχουν 29 ορόσημα. Όπως εξήγησε, η Ελλάδα θα αιτηθεί 1,3 δισ. επιχορηγήσεις και 2,3 δισ. δανειοδοτήσεις, σημειώνοντας πως μετά και την καταβολή του πέμπτου αιτήματος, οι συνολικές εκταμιεύσεις της χώρας μας από το Ταμείο Ανάκαμψης θα ανέλθουν άμεσα σε 18,2 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, σημείωσε ότι από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν ωφεληθεί 353.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με τις επιδόσεις των ελληνικών επιχειρήσεων να κρίνονται καλύτερες έναντι των αντίστοιχων επιδόσεων των επιχειρήσεων σε Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία.
Σε διαβούλευση την επόμενη εβδομάδα ο νέος νόμος για το ΠΔΕ
Στη συνέχεια είπε πως το ΠΔΕ του 2024 είναι ένα από τα μεγαλύτερα των τελευταίων 14 ετών με 12,2 δισ. ευρώ από 11,2 δισ. το 2023. Το ποσοστό νομικών δεσμεύσεων ανέρχεται στο 57,41% και το ποσοστό της απορρόφησης στο 40,67%. Ο κ. Παπαθανάσης ανήγγειλε πως ο νέος νόμος για το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης και την επόμενη εβδομάδα θα τεθεί εκτός απροόπτου σε διαβούλευση.
Όπως εξήγησε, ο νέος νόμος περιλαμβάνει την αναθεώρηση βασικών διατάξεων με στόχο την περαιτέρω απλοποίηση των διαδικασιών στην κατεύθυνση επιτάχυνσης της απορρόφησης των διαθέσιμων πόρων.
Όλες οι ενεργές δράσεις
Η ηγεσία του υπουργείου Eθνικής οικονομίας παρουσίασε στη συνέντευξη τύπου όλες τις ενέργειες και τις αναμενόμενες δράσεις για τη στήριξη πολιτών και επιχειρήσεων οι οποίες χρηματοδοτούνται από κοινοτικά κονδύλια.
Αναλυτικότερα:
Στη συνέντευξη συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ κ. Δημήτρης Σκάλκος, ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ταμείου Συνοχής κ. Γιώργος Ζερβός, η Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου κ. Νίκη Δανδόλου, ο Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης κ. Ορέστης Καβαλάκης και υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου.
Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, κ. Δημήτρης Σκάλκος, μεταξύ άλλων, δήλωσε: «Τα νέα Προγράμματα ΕΣΠΑ 2021-2027 ακολουθούν δυναμική πορεία υλοποίησης, συνέχεια της επιτυχούς ολοκλήρωσης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων της περιόδου 2014-2020 σύμφωνα με τη στοχοθεσία τους. Με την πλήρη ενεργοποίησή τους (καθώς οι προσκλήσεις που έχουν εκδοθεί υπερβαίνουν το 50% του διαθέσιμου προϋπολογισμού) συμβάλλουν στην ταχεία εισροή των κοινοτικών πόρων στην ελληνική οικονομία χρηματοδοτώντας έργα και δράσεις για τον παραγωγικό μετασχηματισμό της οικονομίας, την ανάπτυξη των ελληνικών περιφερειών και την ενδυνάμωση κοινωνικής συνοχής».
Ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ-ΤΑ, κ. Γιώργος Ζερβός, σημείωσε: «Σήμερα, 2 χρόνια μετά την έγκριση των Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ της Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027, οι υψηλοί ρυθμοί ένταξης και συμβασιοποίησης νέων έργων αλλά και η συνολική πορεία εφαρμογής τους, αποδεικνύουν τόσο τον άρτιο σχεδιασμό των αρμόδιων Υπηρεσιών όσο την ορθή οργάνωση των διαδικασιών υλοποίησης. Αποτελεί σαφή βούληση του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών η αποτελεσματική αξιοποίηση και διαχείριση των διατιθέμενων ενωσιακών πόρων, έτσι ώστε να δοθούν άμεσες λύσεις σε υπαρκτά ζητήματα της καθημερινότητας, να επιτευχθούν οι στόχοι της ανάπτυξης και ενίσχυσης της οικονομίας της χώρας, με τελικό στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων των πολιτών».
Η Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΚΤ, κα. Νίκη Δανδόλου, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε υψηλό επίπεδο συνεχάρη την Ελλάδα για την ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ 2014-2020 και την πορεία του νέου 2021-2027. Έχουμε προχωρήσει σε προσκλήσεις χρηματοδότησης ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ προς τα συναρμόδια Υπουργεία ξεπερνώντας τον στόχο που είχε τεθεί για το τέλος του 2024, με την προσπάθεια να συνεχίζεται και τον πλήρη προγραμματισμό ως το 2027 να έχει εκπονηθεί και δημοσιευθεί. Ευχαριστούμε θερμά όλους τους συντελεστές και ιδιαιτέρως τις υπηρεσίες του Υπουργείου μας για τη διαρκή και αποτελεσματική εργασία. Τέλος, σημειώνουμε πως και σε όρους Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου 2021-2027, η Ελλάδα είναι στις πρώτες θέσεις απορρόφησης Κοινοτικών πόρων μεταξύ των Κρατών Μελών της Ε.Ε. (3η θέση συνολικά, καθώς και σε καθαρές πληρωμές πλην προκαταβολών)».
Ο Διοικητής του Ταμείου Ανάκαμψης, κ. Ορέστης Καβαλάκης, τόνισε: «Η Ελλάδα παραμένει σταθερά στη μικρή ομάδα των ευρωπαϊκών χωρών που προηγούνται στην υλοποίηση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Μέσα στο επόμενο διάστημα θα έχουμε εισπράξει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πάνω από το μισό του προϋπολογισμού που αναλογεί στη χώρα μας. Με τους πόρους αυτούς, και μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, προχωρούν σημαντικές μεταρρυθμίσεις και μεγάλα έργα υποδομής, ενισχύονται με νέες παρεμβάσεις η απασχόληση, η κοινωνική συνοχή, η καινοτομία και η ιδιωτική οικονομία, με ιδιαίτερη έμφαση στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Με συνέπεια και αποτελεσματικότητα αξιοποιείται το σύνολο των πόρων από αυτό το καινοτόμο εργαλείο προς όφελος της ανάπτυξης της χώρας και της βελτίωσης της καθημερινότητας όλων των πολιτών».