Η «συνταγή» που χρησιμοποιήθηκε μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2023, για την εφαρμογή των επιδοτήσεων στο ρεύμα, θα επιστρατευτεί για την παροχή της έκτακτης ενίσχυσης στους λογαριασμούς ηλεκτρισμού του Αυγούστου, που ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι η ενίσχυση θα «περάσει» αυτόματα στους λογαριασμούς από τους προμηθευτές, με τη μορφή πίστωσης που θα αφαιρεθεί από το συνολικό κόστος προμήθειας.
Όπως ανέφερε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, για την εξειδίκευση του μέτρου, η επιδότηση θα εφαρμοστεί σε όλα τα τιμολόγια κυμαινόμενων χρεώσεων (πράσινα και κίτρινα). Θα είναι οριζόντια, δηλαδή θα δοθεί σε όλα τα νοικοκυριά και κατοικίες (κύριες και εξοχικές), ενώ θα καλύψει μηνιαίες καταναλώσεις μέχρι 500 κιλοβατώρες. Το ύψος της θα ανακοινωθεί στις αρχές Αυγούστου, όταν θα έχουν οριστικοποιηθεί από τους προμηθευτές οι χρεώσεις των κυμαινόμενων προϊόντων τους για τον επόμενο μήνα.
Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, για τον προσδιορισμό της από το ΥΠΕΝ θα χρησιμοποιηθεί ως «σημείο αναφοράς» η μεσοσταθμική τιμή που θα προκύψει από τις χρεώσεις όλων των πράσινων και κίτρινων τιμολογίων. Στόχος θα είναι αυτό το «σημείο αναφοράς», αφαιρώντας την ενίσχυση (που θα είναι ίδια για όλα τα τιμολόγια), να μειωθεί στα επίπεδα των 15 λεπτών του ευρώ ανά κιλοβατώρα.
Πράσινα Vs. κίτρινα προϊόντα
Ο παραπάνω τρόπος υπολογισμού σημαίνει ότι διατηρείται το κίνητρο στους προμηθευτές να απορροφήσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων των χονδρεμπορικών τιμών του Ιουλίου, μέσω των εκπτώσεων που παρέχουν. Κι αυτό γιατί όσο μικρότερη είναι η χρέωσή τους, τόσο πιο κοντά (ή και χαμηλότερα) από τον πήχη των 15 λεπτών ανά κιλοβατώρα θα «προσγειωθεί» η τελική τιμή τους, χάρις στην επιδότηση.
Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με πηγές των παρόχων, η επιδότηση στις χρεώσεις Αυγούστου δίνει πλεονέκτημα στα πράσινα και τα κίτρινα ex-ante τιμολόγια. Ο λόγος είναι πως στα συγκεκριμένα προϊόντα η τιμή διαμορφώνεται από τη χονδρεμπορική του προηγούμενου μήνα, επομένως το άλμα της αγοράς τον Ιούλιο θα αποτυπωθεί στην τιμή του Αυγούστου. Τιμή που όμως θα «κουρευτεί», λόγω της ενίσχυσης.
Στην περίπτωση των ex-post κίτρινων τιμολογίων, η χρέωση διαμορφώνεται εκ των υστέρων, με βάση τη χονδρεμπορική του μήνα εφαρμογής. Επομένως, στα συγκεκριμένα προϊόντα, η χρέωση Ιουλίου θα ενσωματώσει το άλμα στην αγορά τον Ιούλιο, χωρίς να «κουρευτεί» από την επιδότηση. Η ενίσχυση θα εφαρμοστεί στη χρέωση Αυγούστου, που θα εξαρτηθεί από τα επίπεδα της χονδρεμπορικής τον Αύγουστο, τα οποία αναμένεται να αποκλιμακωθούν.
Τα στελέχη των εταιρειών προμήθειας επισημαίνουν πάντως ότι αν και τα ex-post τιμολόγια όντως βρίσκονται για τον παραπάνω λόγο σε πιο δυσμενή θέση, και στις δύο περιπτώσεις οι διαφορές στα ποσά που θα κληθούν να πληρώσουν οι καταναλωτές, στους λογαριασμούς για τις καταναλώσεις Αυγούστου (που θα εκδοθούν τον Σεπτέμβριο), δεν θα έχουν τεράστια διαφορά. Ο λόγος είναι πως οι μηνιαίοι λογαριασμοί ποτέ δεν περιλαμβάνουν ως περίοδο κατανάλωσης έναν πλήρη μήνα (π.χ. μόνο Αύγουστο ή μόνο Σεπτέμβριο) αλλά χρονικά διαστήματα από δύο συνεχόμενους (π.χ. από 10 Αυγούστου μέχρι 10 Σεπτεμβρίου). Επομένως, θα αντισταθμιστεί σε κάποιο βαθμό το handicap των ex-post τιμολογίων.
Αρχές Αυγούστου το ύψος της εισφοράς
Όπως ισχύει και στην περίπτωση της επιδότησης, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, και το ποσό που θα μαζέψει ο «κουμπαράς» για το μέτρο θα «κλειδώσει» στις αρχές του Αυγούστου. Τότε, θα καθορίσει το ΥΠΕΝ το ύψος της έκτακτης εισφοράς στο αέριο για ηλεκτροπαραγωγή, από την οποία θα χρηματοδοτηθεί η ενίσχυση.
Στόχος του ΥΠΕΝ είναι για τον καθορισμό αυτού του έκτακτου φόρου, να ληφθεί υπόψη πόσο θα «κλείσει» η χονδρική αγορά τον Ιούλιο, κάτι που με τη σειρά του θα εξαρτηθεί από το πώς θα κινηθούν από εδώ και πέρα οι προσφορές των παραγωγών. Υπενθυμίζεται ότι ο φόρος θα εφαρμοστεί για δύο μήνες, Ιούλιο και Αύγουστο. Οι προκαταρκτικοί υπολογισμοί του υπουργείου «δείχνουν» τη δημιουργία ενός συνολικού αποθεματικού 80-100 εκατ. ευρώ για τις επιδοτήσεις.
Όσον αφορά το γιατί δεν ανακτώνται ποσά από τις λιγνιτικές μονάδες, κύκλοι του ΥΠΕΝ απαντούν ότι λόγω των υψηλών τιμών των δικαιωμάτων ρύπων, οι συγκεκριμένοι σταθμοί έχουν υψηλό κόστος λειτουργίας, της τάξης των 250 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Επομένως, δεν υπάρχουν «ουρανοκατέβατα κέρδη» για να τους επιβληθεί έκτακτη εισφορά. Στην περίπτωση άλλων τεχνολογιών παραγωγής, ο «συμψηφισμός» θα γίνει μέσω εκπτώσεων σε κατηγορίες πελατών των αντίστοιχων εταιρειών οι οποίες δεν καλύπτονται από τις εκπτώσεις.