Ενέργεια: Από επιστροφές 300 εκατ. ευρώ απαλλάσσονται χιλιάδες επιχειρήσεις

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ενέργεια: Από επιστροφές 300 εκατ. ευρώ απαλλάσσονται χιλιάδες επιχειρήσεις
Μόνο για τη διετία 2019-2020, θα καλούνταν να καταβάλουν 110 εκατ. οι επιχειρήσεις που επιβαρύνονταν με μειωμένη χρέωση ΕΤΜΕΑΡ, χωρίς να το δικαιούνται. Ανεστάλη η διαδικασία καταλογισμού των ποσών, που όπως είχε γράψει το Insider.gr είχε ήδη ξεκινήσει, ώστε να ακολουθήσει ο καταλογισμός των οφειλών για τα επόμενα έτη μέχρι και το 2023. Σε εύθετο πολιτικό χρόνο θα αποφασιστεί πώς θα καλυφθεί η «τρύπα» στον ΕΛΑΠΕ.

Από μία τεράστια οικονομική επιβάρυνση, που εκτιμάται ότι ανέρχεται συνολικά σε 300 εκατ. ευρώ, απαλλάσσονται χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η επιβάρυνση αυτή αφορούσε ποσά που θα έπρεπε να επιστρέψουν για την περίοδο 2019-2023, καθώς την εν λόγω 5ετία εφαρμοζόταν σε αυτές μειωμένη χρέωση ΕΤΜΕΑΡ («τέλος ΑΠΕ»), χωρίς να το δικαιούνται.

Τη σχετική ανακοίνωση έκανε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, απαντώντας σε ερώτηση στη συνέντευξη Τύπου για την επιδότηση που θα δοθεί στους οικιακούς καταναλωτές τον Αύγουστο στο ρεύμα. Όπως ανέφερε, σύμφωνα με απόφαση που ελήφθη σε επίπεδο πρωθυπουργού, δεν θα υπάρξει κανενός είδους επιστροφή σε σχέση με το ΕΤΜΕΑΡ.

«Απ’ ότι ξέρετε, υπάρχει αυτή η εκκρεμότητα του ΕΤΜΕΑΡ, η οποία είναι μια πολύ μεγάλη εκκρεμότητα, εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Αυτή, λοιπόν, η εκκρεμότητα δεν θα επιλυθεί εις βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δεδομένου ότι δεν αποτελεί δικό τους σφάλμα που καθυστέρησε η εφαρμογή του. Συνεπώς, δεν πρόκειται να υπάρξει αναδρομική ισχύ», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Πάγωσε» η διαδικασία για τη διετία 2019-2020

Ο προσδιορισμός της οφειλής για κάθε έτος γίνεται με την αναδρομική εκκαθάριση του ΕΤΜΕΑΡ για τη συγκεκριμένη χρονιά. Όπως πρώτο ανέδειξε το Insider.gr, ήδη είχε ολοκληρωθεί η αναδρομική εκκαθάριση για τη διετία 2019-2020, με τα σχετικά ειδοποιητήρια να έχουν ήδη αποσταλεί από τον ΔΑΠΕΕΠ στους προμηθευτές, για να ενημερώσουν για τις σχετικές οφειλές τους πελάτες τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχετικό συνολικό ποσό ανερχόταν στα επίπεδα των 110 εκατ. ευρώ (σύμφωνα με προμηθευτές των 130 εκατ. ευρώ). Το ποσό αυτό καλούνταν να καταβάλουν κυρίως επιχειρήσεις του πρωτογενούς τομέα, όπως βιομηχανίες γάλακτος, ιχθυοκαλλιέργειες, αγροτικούς συνεταιρισμούς και εταιρείες συντήρησης τροφίμων.

Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις τα ποσά αρκετά μεγάλα: σύμφωνα με στέλεχος προμηθευτή, υπάρχει πελάτης που θα πρέπει να καταβάλει πάνω από 300.000 ευρώ. Άλλος πάροχος προμηθεύει με ρεύμα επιχείρηση, η οποία θα χρειαστεί να πληρώσει πάνω από 80.000 ευρώ. Ωστόσο, ήδη πριν από τη χθεσινή ανακοίνωση, ότι απαλλάσσονται από τις επιστροφές οι υπόχρεες επιχειρήσεις, το ΥΠΕΝ είχε φροντίσει να «παγώσει» τη διαδικασία.

Ο σκόπελος των Βρυξελλών

Θα ακολουθούσαν ανάλογοι υπολογισμοί, για τον υπολογισμό των ποσών που έπρεπε να επιστραφούν για τα έτη 2021, 2022 και 2023, με τη συνολική επιβάρυνση να ανέρχεται στα επίπεδα των 300 εκατ. ευρώ, όπως προαναφέρθηκε. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο καταλογισμός των οφειλών για την επόμενη 3ετία θα γινόταν σταδιακά μέσα στο 2025 και το 2026, κάτι που ωστόσο δεν πρόκειται να γίνει πλέον.

Όπως επισημαίνουν υψηλόβαθμα στελέχη του ΥΠΕΝ, σε εύθετο χρόνο θα τροποποιηθεί η Υπουργική Απόφαση του 2019, η οποία προσδιόριζε τη σχετική διαδικασία. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι κύκλοι της αγοράς σημειώνουν ότι η Κομισιόν θα εγκαλέσει τη χώρα μας, στην περίπτωση που δεν δρομολογήσει τις επιστροφές των ποσών.

Όπως επισημαίνουν, αν δεν καταλογιστούν οι σχετικές οφειλές στις υπόχρεες εταιρείες, τότε καταστρατηγείται η κοινοτική Οδηγία αναφορικά με τις κατηγορίες επαγγελματιών στην Ε.Ε. που δικαιούνται μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ. Επομένως, αν δεν ανακτηθούν τα σχετικά ποσά, αυτό στην πράξη θα ισοδυναμεί με τη χορήγηση παράνομων κρατικών ενισχύσεων στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις.

Η «τρύπα» στον ΕΛΑΠΕ

Την ίδια στιγμή, η αναστολή επιστροφής των 300 εκατ. ευρώ περίπου δημιουργεί οικονομική «τρύπα» στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ, καθώς τα ποσά αυτά έχουν υπολογιστεί ως έσοδό του. Υψηλόβαθμα στελέχη του ΥΠΕΝ σημειώνουν πως αυτή τη στιγμή δεν είναι κατάλληλος ο πολιτικός χρόνος για να αποφασιστεί πως θα καλυφθεί το έλλειμμα στον Ειδικό Λογαριασμό.

Σύμφωνα με σχετική απάντηση που έδωσε στη χθεσινή συνέντευξη ο υπουργός ΠΕΝ, Θεόδωρος Σκυλακάκης, «ανάσα» στον Ειδικό Λογαριασμό θα δώσει η ενίσχυσή του με 202 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι το ποσό αυτό θα εισρεύσει σε άλλο σκέλος του ΕΛΑΠΕ (Υπολογαριασμός Νέων Έργων) από εκείνο στο οποίο θα κατέληγαν τα 300 εκατ. ευρώ (Ειδικός Λογαριασμός Επικράτειας).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Τα «ψιλά γράμματα» των επιδοτήσεων Αυγούστου – Πότε θα κλειδώσει ο «κουμπαράς»

gazzetta
gazzetta reader insider insider