INSIDE OUT

Οι προτάσεις Χάρη Δούκα για τις τιμές του ρεύματος - Άφησε τους 5 βαθμούς Κελσίου κι έπιασε την άμμο

Μαρία Νταλιάνη
18-07-2024 | 07:12
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι προτάσεις Χάρη Δούκα για τις τιμές του ρεύματος - Άφησε τους 5 βαθμούς Κελσίου κι έπιασε την άμμο

Άφησα Σκυλακάκη και Δούκα στους διπλανούς, και εστίασα την προσοχή σε έναν από τους Big-3 της ενέργειας στη χώρα σήμερα. Εννοώ τους καθηγητές κ.κ. Χάρη Δούκα, Γιάννη Μανιάτη και Νικόλα Φαραντούρη - με αλφαβητική σειρά πάντα. Ο κ. Δούκας, δήμαρχος Αθηναίων και υποψήφιος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, είχε προγραμματίσει συνέντευξη στο Open, μεταξύ περιοδείας σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι και βρήκε την ημέρα του ενεργειακού αναβρασμού. Τί καλύτερο για τον καθηγητή Ενεργειακής Πολιτικής και Διοίκησης του ΕΜΠ;

Να μπει πλαφόν

Κρεμάστηκα από τα χείλη του καθηγητή ελπίζοντας να φτάσω στην αλήθεια για την τιμή της κιλοβατώρας. Τον άκουσα να λέει ότι στόχος του είναι ν’ αλλάξει πορεία η χώρα, όχι να νικήσει τον Κασσελάκη, για τις μάχες που έδωσε ώστε από λέκτορας να γίνει τακτικός καθηγητής, για το ότι θα τα βάλει με τα καρτέλ, για το πόσο ξέρει να κερδίζει-παράδειγμα ο Δήμος της Αθήνας, για το πως ο Ανδρουλάκης δεν έφτιαξε ποτέ τομέα Εξωτερικών και δεν έβαλε ποτέ να συνεδριάσει ο τομέας Αυτοδιοίκησης, κι άλλα πολλά, μέχρι να φτάσει επιτέλους, στο θέμα. Κράτησα την ανάσα μου.

«Να μπει πλαφόν στη λιανική, να μην μπορεί το πράσινο τιμολόγιο να είναι κυμαινόμενο και να «πηγαίνει στον Θεό» και μετά να κατεβαίνει ξανά σε κανονικά επίπεδα» ήταν η πρόταση Δούκα για τα τιμολόγια. Και συνέχισε. «Οι επιδοτήσεις είναι δικά μας χρήματα. Από τη μία τσέπη μπαίνουν από την άλλη βγαίνουν».

Ομολογώ ότι έμεινα με την ελπίδα. Αυτό ήταν όλο;

Γλωσσικές μεταβλητές

Ξαναγυρνάω στην πηγή. Στο επίσημο βιογραφικό του Δημάρχου, μήπως μου διέφυγε κάτι. Διδάσκει όντως ενεργειακή πολιτική; Και τί σημαίνει αυτό;

Ο κ. Δούκας λοιπόν έχει ειδίκευση «στην ανάπτυξη συστημάτων υποστήριξης αποφάσεων για την ενεργειακή και κλιματική πολιτική, θέτοντας τον ανθρώπινο παράγοντα στον πυρήνα των διαδικασιών μοντελοποίησης και προωθώντας αυτή την φιλοσοφία σε επιστημονικά περιοδικά μεγάλη διάδρασης (όπως το Nature).

Τα μοντέλα πολιτικής που έχει αναπτύξει (χρησιμοποιούν γλωσσικές μεταβλητές για να ενσωματώσουν στοιχεία της ανθρώπινης συμπεριφοράς στη χάραξη πολιτικής, επιτρέποντας τον σχεδιασμό πολιτικών που μπορούν και ακούνε «τί θέλουν οι πολίτες» και να συμπεριλάβουν «τί μπορούν να κάνουν οι πολίτες», στοιχεία σημαντικά για την επιτυχία τους.

Με αυτό τον τρόπο, τα μοντέλα και συστήματα υποστήριξης αποφάσεων που έχει αναπτύξει «ανοίγουν το μαύρο κουτί» των αποφάσεων πολιτικής, εισάγοντας με άμεσο και διαφανή τρόπο την ανθρώπινη αντίληψη, συνθέτοντας «από κάτω προς τα πάνω», για την ανάπτυξη σύγχρονων πράσινων πολιτικών. Αυτός είναι ο λόγος που έχουν τύχει σημαντικής αποδοχής από την επιστημονική κοινότητα (πχ, ειδικό αφιέρωμα του Research Features), και έχουν χρησιμοποιηθεί σε πλήθος εφαρμογών βιώσιμων πολιτικών σε εθνικό και τοπικό επίπεδο».

Ε! πες το βρε! Η ειδίκευση του Δημάρχου είναι είναι να ακούει τι θέλουν οι πολίτες, και τί μπορούν να κάνουν οι πολίτες, κι έτσι θα ανοίγει το «μαύρο κουτί» των αποφάσεων για την ανάπτυξη «πράσινων πολιτικών».

Το’ χω.

Χαλαζιακή άμμος

Υποθέτω βάσιμα ότι ένα από τα «θέλω» των πολιτών που ζουν στην Αθήνα αυτό τον καυτό Ιούνιο και Ιούλιο είναι να βρεθούν σε μια αμμουδερή παραλία. Το μοντέλο Δούκα το’ χει πιάσει. Γι’ αυτό και από σήμερα μέχρι Κυριακή 21 Ιουλίου, στην πλατεία Συντάγματος θα γίνουν τα τελικά του Πανελληνίου πρωταθλήματος beach volley, το Athens Finals.

Το κεντρικό γήπεδο έχει αγωνιστική άμμο, χαλαζιακή, ανωτέρου ποιότητας, θα κατασκευαστούν εξέδρες, ενώ θα υπάρχουν σκίαστρα εκεί που δεν έχει δέντρα, γιατροί, ασθενοφόρο και εξοπλισμός κλιματισμού ανοιχτού χώρου στους χώρους εργασίας και στις εξέδρες. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι «οι καλύτερες ομάδες από όλη την Ελλάδα θα συναγωνιστούν σε ένα εντυπωσιακό σκηνικό κάτω από τον αθηναϊκό ήλιο»

όπως δήλωσε ο Δήμαρχος. «Δίνουμε ραντεβού σε μία διαφορετική πλατεία Συντάγματος, γεμάτη άμμο και ενέργεια» έκλεισε το σχετικό.

Ένας άλλος Δούκας

Ομολογώ ότι με ξάφνιασε. Να γεμίσει άμμο την πλατεία Συντάγματος μέσα Ιουλίου για πανέμορφο - χωρίς καμία αμφιβολία- θέαμα, ξεπερνά και τη δική μου απέραντη φαντασία. Ξαναγυρνώ στη Σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα στο Ντουμπάι, Δεκέμβριο του 2023, και ρίχνω ξανά μια ματιά στις δηλώσεις, μήπως υπάρχει κάποια περιβαλλοντική χρήση της χαλαζιακής άμμου στο κέντρο μιας πόλης με 40 βαθμούς Κελσίου, πέραν του ότι προκαλεί από μόνη της τους περαστικούς να πετάξουν τα ρούχα και να κάνουν ηλιοθεραπεία πάνω της.

Υπέρψυχρα

«Θέλουμε να μειώσουμε την αισθητή θερμοκρασία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού έως και 5 βαθμούς Κελσίου. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη τον Ιούλιο και τον Αύγουστο στην Αθήνα. Το θερμόμετρο ξεπερνά τους 40 βαθμούς Κελσίου, κάνει πολλή ζέστη. Με φύτευση δέντρων και υπέρψυχρα υλικά στοχεύουμε στη μείωση της θερμοκρασίας» είχε πει στο αγγλόφωνο κινεζικό δίκτυο. «Όπως και άλλες μεγαλουπόλεις, προσπαθούμε να βρούμε τρόπους για να μειώσουμε την ατμοσφαιρική ρύπανση και την κυκλοφοριακή συμφόρηση. (…) Είχαμε ένα πολύ ζεστό καλοκαίρι, καταγράψαμε τον πιο θερμό Ιούλιο και τον πιο θερμό Αύγουστο. Οι προσδοκίες είναι υψηλές, αλλά το παράθυρο ευκαιρίας πολύ μικρό. Πρέπει να προχωρήσουμε από τη θεωρία στην πράξη». Μήπως η χαλαζιακή άμμος είναι υπέρψυχρη; Κι από που την φέρανε;

Ανένδοτος

Στο Open ο υποψήφιος Δήμαρχος που έχει ένα μικρό ασυμβίβαστο με το Καταστατικό του ΠΑΣΟΚ, αλλά απ’ ΄τι φαίνεται κανείς δεν πήρε ποτέ σοβαρό αυτό το κείμενο, άσκησε δριμύτατη κροτική στην κυβέρνηση για το ΕΣΥ, δήλωσε ότι με τον Άνθρωπο κι όχι τις Αγορές, κι αν γίνει Πρωθυπουργός θα πάρει 3 δις από τα υπερκέρδη των Τραπεζών για να αυξήσει τους μισθούς των γιατρών και νοσηλευτών στο ΕΣΥ. «Θα κάνω ανένδοτο για το ΕΣΥ, θα σπάσουμε το καρτέλ στην ενέργεια» ήταν η φράση.

Κλήση για πρακτική

Την ίδια στιγμή, ο Δήμος Αθηναίων καλεί σε πρακτική άσκηση διαρκείας τουλάχιστον ενός έτους, Μεταπτυχιακούς/κες Φοιτητές/τριες προγραμμάτων Πανεπιστημίων Κοινωνικών και Ιατρικών επιστημών στα Δημοτικά Ιατρεία για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας. Τί ψάχνει ο Δήμος; Κοινωνικούς Λειτουργούς, Κοινωνιολόγους, Ψυχολόγους, Εργασιακούς Συμβούλους, Διατροφολόγους, Νοσηλευτές, Φυσικοθεραπευτές, Επισκέπτες υγείας και Μαιευτές/Μαίες.

Πρόκειται για τα επτά Δημοτικά Ιατρεία στο Κέντρο, Νέο Κόσμο, Πετράλωνα, Κολωνό, Πατήσια, Κυψέλη, και Αμπελόκηπους, τα οποία παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες προληπτικής ιατρικής και πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στους κατοίκους της πόλης. Διαβάζω περιμένοντας να δω εάν οι φοιτητές θα πληρώνονται για αυτόν τον ένα χρόνο αλλά το μόνο που υπάρχει είναι ότι «στους μεταπτυχιακούς φοιτητές και φοιτήτριες που θα συμμετέχουν θα δοθεί η δυνατότητα:

  • να παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες σε ωφελούμενους/ες υπό την επίβλεψη του επιστημονικού προσωπικού των Δημοτικών Ιατρείων
  • να συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά προγράμματα και προγράμματα εποπτείας και επιστημονικού συντονισμού που διεξάγονται στα Δημοτικά Ιατρεία

Καταλάβαμε. Ευχόμαστε να βρείτε.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

08:58

Κίνα: Τουλάχιστον 16 νεκροί από πυρκαγιά σε εμπορικό κέντρο

08:57

Χωρίς ενεργό μέτωπο η πυρκαγιά στο Σοφικό Κορινθίας - Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και σήμερα

08:51

Νετανιάχου: «Θα αυξηθεί η πίεση στη Χαμάς» - Κλιμακώνονται τα πλήγματα στη Γάζα

08:35

Οι business του Νίκου Καραμούζη στους κλάδους τροφίμων και ποτών

08:33

«Γλυκά» κέρδη για τα... γαλακτομπούρεκα Κοσμικόν

08:24

Εκπνέει σήμερα η προθεσμία υποβολής Μηχανογραφικών Δελτίων

08:20

Ενέργεια: Από επιστροφές 300 εκατ. ευρώ απαλλάσσονται χιλιάδες επιχειρήσεις

08:18

ELIVI Hotels: Τουριστικές επενδύσεις που μετατρέπουν τη Σκιάθο σε διεθνή hot προορισμό

08:14

Στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας ο Κυρ. Μητσοτάκης

08:10

Ποια τεχνική εταιρεία «μπαίνει» στο οδικό έργο «Μπράλος – Άμφισσα» της ΑΒΑΞ 

07:54

Στις 23 Αυγούστου η «μάχη» των ισχυρών κατασκευαστών για το αρδευτικό ΣΔΙΤ 210 εκατ. στην Ξάνθη 

07:50

Gov.gr Wallet: Με συγκατάθεση η ολοκλήρωση διαδικασιών - Πρώτη εφαρμογή το ασφαλιστήριο οχήματος

07:42

Φορολογικές δηλώσεις: Αδειάζει η κλεψύδρα - Ποιοι κινδυνεύουν με πρόστιμο 100 -500 ευρώ για εκπρόθεσμη υποβολή

07:35

«Θριάσιο 2»: «Σύννεφα» πάνω από το logistics park αξίας 561 εκατ. ευρώ των Hellenic Train-Damco Energy;

07:31

Με κορονοϊό ο Μπάιντεν - Έχει ήπια συμπτώματα, «αισθάνεται καλά»

07:26

Ρεύμα: Τα «ψιλά γράμματα» των επιδοτήσεων Αυγούστου – Πότε θα κλειδώσει ο «κουμπαράς»

07:23

Καλοκαιρινές διακοπές: 7 συμβουλές για ασφαλείς κρατήσεις

07:20

Τα 10 καλύτερα αεροδρόμια για το 2024

07:15

Κέντρα Φυσικού Τοκετού: Πώς θα λειτουργούν – Οι προϋποθέσεις για να γίνουν δεκτές οι έγκυες

07:12

Οι προτάσεις Χάρη Δούκα για τις τιμές του ρεύματος - Άφησε τους 5 βαθμούς Κελσίου κι έπιασε την άμμο

07:05

Οι τράπεζες σε εγρήγορση - Μέχρι την Κυριακή... - Τα κοινοτικά κονδύλια στο επίκεντρο

23:53

Γάζα: Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε την απόσυρση της τεχνητής προβλήτας

23:45

Ολλανδία: Δέκα χρόνια από τη συντριβή της πτήσης MH17 στην Ουκρανία

23:37

DW: SOS για το γερμανικό «ΕΚΑΒ»

23:30

Armani και Dior στο στόχαστρο έρευνας για εκμετάλλευση εργαζομένων

23:27

Η Wall Street του rotation: Νέο ρεκόρ για τον Dow, η χειρότερη ημέρα του Nasdaq από το 2022

23:00

Ευρωκοινοβούλιο: Δριμεία κριτική στον Όρμπαν για το ταξίδι στη Ρωσία και τη συνάντηση με Πούτιν

22:43

Ανδρουλάκης: Χιλιάδες πολίτες βιώνουν ένα καλοκαίρι ακρίβειας και νιώθουν ξένοι στον τόπο τους

22:39

Πετρέλαιο: Κέρδη άνω του 2% για το αμερικανικό αργό

22:22

Μπάιντεν: Θα εξέταζα το ενδεχόμενο να αποσυρθώ, εάν είχα πρόβλημα υγείας