Στο προεδρικό μέγαρο της Λευκωσίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο προεδρικό μέγαρο της Λευκωσίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Στις 20:30 αναμένεται η ομιλία του πρωθυπουργού για τη μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής.

Στις 19:45 το απόγευμα έφτασε στο προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης υποδέχτηκε τον πρωθυπουργό και τον ξενάγησε στην έκθεση «Νήματα», που συμβολίζει την επέτειο των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή.

Στις 20:30 αναμένεται η ομιλία του πρωθυπουργού για τη μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής. Πενήντα χρόνια από την εισβολή του «Αττίλα» στην Κύπρο, ο στόχος είναι η επανένωση του νησιού, υπερτονίζουν Μητσοτάκης και Χριστοδουλίδης, ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν από τα Κατεχόμενα, επιμένει για τα δύο κράτη. Η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κύπρο, ανήμερα της «μαύρης επετείου» έχει διπλό στόχο, αφενός τη στήριξη στην Κυπριακή Δημοκρατία και αφετέρου την ανάγκη εξεύρεσης βιώσιμης και δίκαιης λύσης στο Κυπριακό. ​

​Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε νωρίτερα ανάρτηση για την επέτειο των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο: «Μισός αιώνας από την εθνική τραγωδία της Κύπρου. Τιμούμε όσους χάθηκαν. Και διεκδικούμε ένα ευρωπαϊκό κράτος, ενιαίο, με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Χωρίς ξένο στρατό κατοχής. Και όπως το θέλει ο ποιητής: “Χρυσοπράσινο φύλλο ριγμένο στο πέλαγος”».

Ιδιαίτερα φορτισμένη αναμένεται η ομιλία του πρωθυπουργού

Με βάση το πρόγραμμά του ο κύριος Μητσοτάκης θα έχει στις οκτώ παρά τέταρτο μια κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον κύριο Νίκο Χριστοδουλίδη, και στη συνέχεια στο Προεδρικό Μέγαρο, θα απευθύνει την ομιλία του. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στο πλευρό του Νίκου Χριστοδουλίδη στις εκδηλώσεις μνήμης στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου στις 20:30 το βράδυ.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, αναμένεται να είναι ιδιαίτερα φορτισμένη ομιλία και συμπλήρωσε ότι αυτό που τονίζεται από την Λευκωσία είναι ότι πρέπει οι δύο πλευρές να καθίσουν στο τραπέζι, κάτι που αναμένεται να υπογραμμίσει και ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του. Κύπρος και Ελλάδα, ανήμερα της συμπλήρωσης 50 ετών από την τουρκική εισβολή, θυμούνται και τιμούν τους νεκρούς, πολεμιστές και αμάχους, τους αγνοούμενους, και όσους ρίχθηκαν στην άνιση μάχη από τα ξημερώματα της 20ης Ιουλίου έως και την 16η Αυγούστου του 1974.

Την ίδια στιγμή, σε απόλυτο συντονισμό, Αθήνα και Λευκωσία έχουν ξεκινήσει μια εκστρατεία διεθνοποίησης του Κυπριακού, τονίζοντας ότι δεν μπορεί το 2024 μια χώρα μέλος της ΕΕ να είναι υπό κατοχή αλλά και διαιρεμένη, λαμβάνοντας σημαντικές πρωτοβουλίες στην διπλωματική σκακιέρα με στόχο την απομόνωση της Άγκυρας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Reuters: «Οι Έλληνες θρηνούν, οι Τούρκοι γιορτάζουν» - Η Κύπρος 5 δεκαετίες μετά τον «Αττίλα»

Κυπριακό: 50 χρόνια διαπραγματεύσεων - Σχέδιο Ανάν, παραχωρήσεις και προκλήσεις

Κασσελάκης: Ανάληψη πρωτοβουλιών για τους αγνοούμενους της κυπριακής τραγωδίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider