New York Times: Η Ρωσία παραδίδει εξελιγμένα όπλα στο Ιράν για ενδεχόμενο πόλεμο με το Ισραήλ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
New York Times: Η Ρωσία παραδίδει εξελιγμένα όπλα στο Ιράν για ενδεχόμενο πόλεμο με το Ισραήλ
Την παράδοση σύγχρονων συστημάτων αεράμυνας από την Ρωσία φέρεται να ζήτησε από την Μόσχα η Τεχεράνη, καθώς το Ιράν προετοιμάζεται για έναν πιθανό πόλεμο με το Ισραήλ, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των New York Times.

Την παράδοση σύγχρονων συστημάτων αεράμυνας από την Ρωσία φέρεται να ζήτησε από την Μόσχα η Τεχεράνη, καθώς το Ιράν προετοιμάζεται για έναν πιθανό πόλεμο με το Ισραήλ, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των New York Times, με την εφημερίδα να υποστηρίζει πως ήδη τα πρώτα εξελιγμένα όπλα έχουν ήδη παραδοθεί στο κράτος της Μέσης Ανατολής, εν μέσω της αύξησης της έντασης στην ευρύτερη περιοχή μετά την δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια την προηγούμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τους NYT, δύο Ιρανοί αξιωματούχοι -ένας εκ των οποίων ανήκει στους Φρουρούς της Επανάστασης- που γνωρίζουν τον πολεμικό σχεδιασμό της Τεχεράνης επιβεβαίωσαν τόσο το γεγονός πως το Ιράν ζήτησε από τη Ρωσία εξοπλισμό αεράμυνας (ραντάρ, αντιπυραυλικά συστήματα), ο οποίος ήδη έχει ξεκινήσει να παραδίδεται.

Σημειώνεται πως χθες Δευτέρα, ο πρώην υπουργός Άμυνας της Ρωσίας και νυν Γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας , Σεργκέι Σόιγκου, επισκέφθηκε την Τεχεράνη στον απόηχο της δολοφονίας Χανίγια, όπου συναντήθηκε με τον νέο πρόεδρο του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν, τον διοικητή των ιρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Ταξίαρχο Μοχάμαντ Μπαγκερί, ο οποίος ηγείται του σχεδιασμού στρατιωτικών επιδρομών κατά του Ισραήλ, και τον γραμματέα του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν.

«Είμαστε έτοιμοι για πλήρη συνεργασία με το Ιράν σε περιφερειακά ζητήματα», είπε ο Σόιγκου στον Μπαγκέρι, σύμφωνα με ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, ενώ ο διοικητής των ιρανικών Ενόπλων Δυνάμεων υπογράμμισε πως «η σχέση μεταξύ των χωρών είναι βαθιά και στρατηγική».

Όπως σημειώνουν οι NYT, Ιράν και Ρωσία διατηρούν στενές σχέσεις, με την Τεχεράνη να αποτελεί έναν από τους στενότερους συμμάχους της Μόσχας στη διεθνή σκηνή, καθώς οι δύο χώρες έχουν εντείνει τη στρατιωτική και την πολιτική τους συνεργασία από την έναρξη της πλήρους κλίμακας εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Το Ιράν έχει παράσχει στη Ρωσία χιλιάδες drones-καμικάζι τύπου Shahed από την έναρξη του ολοκληρωτικού πολέμου. Τον Φεβρουάριο, το Reuters ανέφερε επίσης ότι η Τεχεράνη έστειλε «ένα μεγάλο αριθμό ισχυρών βαλλιστικών πυραύλων εδάφους-εδάφους» για να βοηθήσει την εισβολή της Μόσχας.

Η Ρωσία διατηρεί ταυτόχρονα οικονομικούς και πολιτιστικούς δεσμούς με το Ισραήλ, καθώς μεγάλος αριθμός Ρώσων Eβραίων ζει εκεί. Ωστόσο, η Μόσχα δεν έχει την πολυτέλεια να αρνηθεί να βοηθήσει την Τεχεράνη, καθώς βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Ουκρανία, ανέφεραν οι NYT.

Φώτο: Getty Images

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Capital Economics: Τα τρία κρίσιμα ερωτήματα μετά το "panic mode" στις αγορές

Συνελήφθησαν τρεις άνδρες για την πυρκαγιά στην Κορομηλιά Δομοκού

Νέα μελέτη: Εντυπωσιακά τα αποτελέσματα της θρομβεκτομής σε ασθενείς με βαρύ εγκεφαλικό

gazzetta
gazzetta reader insider insider