Ο Μπάιντεν ενέκρινε απόρρητη πυρηνική στρατηγική η οποία εστιάζει στην κινεζική απειλή

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο Μπάιντεν ενέκρινε απόρρητη πυρηνική στρατηγική η οποία εστιάζει στην κινεζική απειλή
Η αναθεωρημένη στρατηγική έχει στόχο να προετοιμάσει τις ΗΠΑ για πιθανές συντονισμένες πυρηνικές προκλήσεις από την Κίνα, τη Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν ενέκρινε τον Μάρτιο ένα εξαιρετικά απόρρητο στρατηγικό πυρηνικό σχέδιο για τις ΗΠΑ που, για πρώτη φορά, επαναπροσανατολίζει την αποτρεπτική στρατηγική της Αμερικής ώστε να επικεντρωθεί στην ταχεία επέκταση του πυρηνικού οπλοστασίου της Κίνας, μεταδίδουν οι New York Times.

Η αλλαγή έρχεται καθώς το Πεντάγωνο πιστεύει ότι τα αποθέματα της Κίνας θα ανταγωνιστούν το μέγεθος και την ποικιλία των ΗΠΑ και της Ρωσίας την επόμενη δεκαετία.

Ο Λευκός Οίκος δεν ανακοίνωσε ποτέ ότι ο Μπάιντεν είχε εγκρίνει την αναθεωρημένη στρατηγική, που αποκαλείται «Οδηγός Χρήσης Πυρηνικών», η οποία επίσης επιδιώκει, για πρώτη φορά, να προετοιμάσει τις ΗΠΑ για πιθανές συντονισμένες πυρηνικές προκλήσεις από την Κίνα, τη Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα. Το έγγραφο, που ενημερώνεται κάθε τέσσερα περίπου χρόνια, είναι τόσο απόρρητο που δεν υπάρχουν ηλεκτρονικά αντίγραφα, μόνο ένας μικρός αριθμός hard copies που διανέμονται σε λίγους αξιωματούχους εθνικής ασφάλειας και σε διοικητές του Πενταγώνου.

Πρόσφατα, ωστόσο, επιτράπηκε σε δύο ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης να υπονοήσουν την αλλαγή - με περιορισμένες, μεμονωμένες προτάσεις.

«Ο πρόεδρος εξέδωσε πρόσφατα ενημερωμένο οδηγό χρήσης πυρηνικών όπλων για να υπάρχει αντιστοιχία με τους πολλούς, εξοπλισμένους με πυρηνικά, αντιπάλους», είπε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ο Vipin Narang, στρατηγικός σύμβουλος για πυρηνικά του M.I.T. που υπηρετούσε στο Πεντάγωνο. «Και συγκεκριμένα», πρόσθεσε, ο οδηγός έρχεται να ανταποκριθεί «στη σημαντική αύξηση στο μέγεθος και την ποικιλομορφία» του πυρηνικού οπλοστασίου της Κίνας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider