Προς εσωκομματικές κάλπες ο ΣΥΡΙΖΑ - Τι ακολουθεί μετά την πρόταση μομφής

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προς εσωκομματικές κάλπες ο ΣΥΡΙΖΑ - Τι ακολουθεί μετά την πρόταση μομφής
Πορεία σε «τεντωμένο σχοινί» μετά την καθαίρεση του Κασσελάκη ο ΣΥΡΙΖΑ - Τι προβλέπει το καταστατικό σε περίπτωση πρότασης μομφής κατά του προέδρου.

Σε λεπτές ισορροπίες βαδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ προς τις εσωκομματικές κάλπες, μετά την θυελλώδη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που κατέληξε στην καθαίρεση του Στέφανου Κασσελάκη από την ηγεσία του κόμματος. Σύμφωνα με το καταστατικό, αν το 50%+1 των μελών της ΚΕ άρει την εμπιστοσύνη του προς τον πρόεδρο, συγκαλείται έκτακτο συνέδριο μέσα σε 3 μήνες το αργότερο και, εφόσον ληφθεί απόφαση, τα μέλη και οι φίλοι εκλέγουν νέο πρόεδρο.

Το Καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ –άρθρο 20, παρ. 4 και 5– προβλέπει τα εξής για τον πρόεδρο του κόμματος:

  • Ο/Η πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκπροσωπεί δημόσια το κόμμα και είναι πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, εάν είναι βουλευτής.
  • Σε περίπτωση που ο/η πρόεδρος του κόμματος δεν είναι βουλευτής, η Κοινοβουλευτική Ομάδα εκλέγει τον/την πρόεδρό της.
  • Η απόφαση αυτή της Κ.Ο. χρειάζεται την επικύρωση της Κεντρικής Επιτροπής. Ο/Η πρόεδρος λειτουργεί στο πλαίσιο των αποφάσεων της ΚΕ.
  • Σε περίπτωση άρσης της εμπιστοσύνης της Κεντρικής Επιτροπής από το 50% +1 των μελών της προς τον πρόεδρο συγκαλείται έκτακτο συνέδριο.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προγραμματίσει ένα καταστατικό συνέδριο στις αρχές Οκτωβρίου, το οποίο εάν δεν αναβληθεί θα λάβει τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος. Θα συνεδριάσει άμεσα η Πολιτική Γραμματεία –χωρίς τον Στέφανο Κασσελάκη πλέον- και σε δύο εβδομάδες η Κεντρική Επιτροπή, σχεδιάζοντας έτσι τον οδικό χάρτη προς το συνέδριο και τις εκλογές.

Μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις, ο Νίκος Παππάς αναλαμβάνει να εκπροσωπήσει την αξιωματική αντιπολίτευση στη ΔΕΘ, ενώ αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία διαδοχής. Μία ημέρα μετά την έκπτωση του Στέφανου Κασσελάκη από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, βγήκαν τα «μαχαίρια» με τους υποστηρικτές του να μιλούν για «πραξικόπημα». Ωστόσο, οι «87» συν Πολάκη να κάνουν λόγο για «νέα αρχή» και «καρφώνουν» τον Κασσελάκη και τα περί «κουκουλοφόρων».

Ο ίδιος ο Στ. Κασσελάκης δήλωσε πως «λυτρώθηκε» μετά την αποπομπή του και θα λογοδοτήσει μόνο εκεί που ξέρει, δηλαδή στον κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ, όμως πλέον κρατά κλειστά χαρτιά για τις επόμενες κινήσεις του. Μέχρι στιγμής, τα 2 επίσημα ονόματα για την ηγεσία είναι αυτά του Απόστολου Γκλέτσου και του Παύλου Πολάκη.

Τη Δευτέρα δεν έχει μιλήσει, ούτε έχει εκφράσει κάποια πρόθεση για το τι μέλλει γενέσθαι: αν θα είναι εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία ή όχι, ενώ σταθμίζει τα δεδομένα, το κλίμα και τις επιλογές του, σύμφωνα με το ΟΡΕΝ. Ο διχασμός στην Κουμουνδούρου είναι εμφανής, με το στρατόπεδο Κασσελάκη να διαμηνύει πως θα προσέλθει οργισμένο στις εσωκομματικές κάλπες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΣΥΡΙΖΑ: Υπερψηφίστηκε η πρόταση μομφής κατά Κασσελάκη - «Φόρεσαν κουκούλα» στην ΚΕ η αντίδραση του

Κεχαγιά: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει όλες τις απαντήσεις στον κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

«Συνασπισμός Σύγχρονης Αριστεράς», η πρόταση Κασσελάκη για μετονομασία του ΣΥΡΙΖΑ

gazzetta
gazzetta reader insider insider