Χασίμ Σαφιεντίν: Ποιος είναι ο νέος ηγέτης της Χεζμπολάχ - Ξάδερφος του Νασράλα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χασίμ Σαφιεντίν: Ποιος είναι ο νέος ηγέτης της Χεζμπολάχ - Ξάδερφος του Νασράλα
Ορκίστηκε ο νέος αρχηγός της Χεζμπολάχ - Ο Σαφιεντίν αντικατέστησε τον ξάδερφό του, Χασάν Νασράλα.

Τον νέο της αρχηγό όρισε η σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ μετά τον θάνατο του Χασάν Νασράλα, αποτέλεσμα της επίθεσης του Ισραήλ στη νότια Βηρυτό, με τον Χασέμ Σαφιεντίν να αντικαθιστά τον ξάδερφό του μετά από 32 χρόνια.

Σε βίντεο που δημοσίευσε η Χεζμπολάχ, και αναπαράχθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φαίνεται η στιγμή που ο Χασέμ Σαφιεντίν ορκίζεται νέος αρχηγός της οργάνωσης μετά τα σφοδρά ισραηλινά πλήγματα στον Λίβανο.

Μεταξύ άλλων, η σύνδεση του Σαφιεντίν με το Ιράν είναι πιο στενή, καθώς ο γιος του είναι παντρεμένος με την κόρη του πρώην αρχιστράτηγου των «Φρουρών της Επανάστασης», Κασέμ Σουλεϊμάνι, ο οποίος δολοφονήθηκε σε χτύπημα που διέταξε ο Τραμπ.

Χασέμ Σαφιεντίν: Το πολιτικό και στρατιωτικό «μυαλό» της Χεζμπολάχ

Ο Χασέμ Σαφιεντίν, ξάδερφος μεταξύ άλλων του τέως επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, επιβλέπει τις πολιτικές υποθέσεις της οργάνωσης και συμμετέχει στο Συμβούλιο Τζιχάντ της ομάδας.

Όπως ο ξάδερφός του, Χασάν Νασράλα, είναι κληρικός που φοράει μαύρο τουρμπάνι και δηλώνει πως κατάγεται από τον Προφήτη Μωάμεθ.

Ως επικεφαλής του εκτελεστικού συμβουλίου, ο Σαφιεντίν επιβλέπει τις πολιτικές υποθέσεις της Χεζμπολάχ. Είναι επίσης μέλος του Συμβουλίου Τζιχάντ, το οποίο διαχειρίζεται τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της ομάδας.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ τον χαρακτήρισε τρομοκράτη το 2017 και τον Ιούνιο απείλησε με μεγάλη κλιμάκωση κατά του Ισραήλ μετά τη δολοφονία ενός άλλου διοικητή της Χεζμπολάχ. «Ας ετοιμαστεί (ο εχθρός) να κλάψει και να θρηνεί» είχε πει στην κηδεία.

Οι δημόσιες δηλώσεις του Σαφιεντίν, σύμφωνα με το Reuters, αντικατοπτρίζουν συχνά τη μαχητική στάση της Χεζμπολάχ και την ευθυγράμμισή της με την παλαιστινιακή υπόθεση.

Σε μια πρόσφατη εκδήλωση στην Dahiyeh, το προπύργιο της Χεζμπολάχ στα νότια προάστια της Βηρυτού, δήλωσε: «Η ιστορία μας, τα όπλα μας και οι ρουκέτες μας είναι μαζί σας», σε μια επίδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους μαχητές.

Ο Χασέμ Σαφιεντίν

Έχει επίσης ασκήσει έντονη κριτική στην πολιτική των ΗΠΑ.

Σε απάντηση στην αμερικανική πίεση προς τη Χεζμπολάχ, δήλωσε το 2017: «Αυτή η διανοητικά εμποδισμένη, τρελή κυβέρνηση των ΗΠΑ με επικεφαλής τον Τραμπ δεν θα μπορέσει να βλάψει την αντίσταση», υποστηρίζοντας ότι τέτοιες ενέργειες θα ενίσχυαν μόνο την αποφασιστικότητα της Χεζμπολάχ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ανασύρθηκε η σορός του Χασάν Νασράλα

Νέοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στο Λίβανο: Χερσαία επιχείρηση προ των πυλών - Ο διάδοχος Νασράλα

Χούθι: Η δολοφονία Νασράλα ενισχύει την αποφασιστικότητά μας

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider