«Τίθεται προς συζήτηση και ψήφιση, αύριο Τρίτη, στην ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών με το οποίο ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν στη βελτίωση της λειτουργίας των δήμων και των περιφερειών της χώρας, την αναβάθμιση των χερσαίων συνοριακών σταθμών βάζοντας για πρώτη φορά ρητούς κανόνες για την οργάνωση, τη λειτουργία και τον εκσυγχρονισμό τους αλλά και θέματα που διευκολύνουν άμεσα την καθημερινότητα των πολιτών», επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και ανέφερε τα βασικά σημεία όσων περιλαμβάνονται στις διατάξεις του νομοσχεδίου.
Τόνισε τον τριπλασιασμό των προστίμων για την αυθαίρετη χρήση κοινόχρηστων χώρων και την αυστηροποίηση κυρώσεων προκειμένου να απελευθερωθεί δημόσιος χώρος και οι πεζοί να διέρχονται ανεμπόδιστοι. Υπογράμμισε ότι εμπεριέχονται και αυστηρότερες διατάξεις στην περίπτωση που η αυθαίρετη χρήση αφορά ιδιαίτερες περιπτώσεις όπως οι οδεύσεις τυφλών με μέτρα που μπορούν να φθάσουν μέχρι και την αφαίρεση άδειας λειτουργίας του καταστήματος.
Επίσης, «τη διευκόλυνση της υλοποίησης έργων μείζονος σημασίας των Περιφερειών, με ταχείες διαδικασίες για την αμεσότερη ολοκλήρωση κρίσιμων παρεμβάσεων, ειδικά αυτών που αφορούν στην αποκατάσταση καταστροφών ή στην εξυπηρέτηση αναγκών υπερτοπικού χαρακτήρα».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη συμπλήρωση ενός έτους «από την τρομοκρατική επίθεση στο Ισραήλ που οδήγησε στο θάνατο εκατοντάδες αθώους πολίτες. Όπως ανέφερε και ο πρωθυπουργός σε ανάρτησή του «Έναν χρόνο μετά τα φρικτά τρομοκρατικά χτυπήματα της 7ης Οκτωβρίου, δεν ξεχνάμε. Ο λαός του Ισραήλ έχει το δικαίωμα να ζει με ασφάλεια. Επαναλαμβάνουμε, την έκκλησή μας για άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων». Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή καταδίκασε το τρομοκρατικό χτύπημα, ενώ ανέλαβε πολυεπίπεδες πρωτοβουλίες στη διεθνή πολιτική σκηνή, ασκώντας ενεργητική εξωτερική πολιτική και τηρώντας συνεπή στάση. Κάτι που αναγνωρίζεται εμπράκτως και από το γεγονός ότι η Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο προσκλήθηκε και ήταν παρούσα σε όλες τις Διεθνείς Διασκέψεις με θέμα το Μεσανατολικό και την κατάσταση στη Γάζα».
Η μείωση των κόκκινων δανείων στις συστημικές τράπεζες στην Ελλάδα την οποία διαπιστώνει ο οίκος αξιολόγησης Scope Ratings, ήταν το επόμενο θέμα της ενημέρωσης. «Συγκεκριμένα, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια διαμορφώνονται στο 3,4% στην Ελλάδα, έχοντας σημειώσει μείωση κατά 1,2 ποσοστιαίες μονάδες τον τελευταίο χρόνο και πολύ μεγαλύτερη μείωση σε σχέση με τα υψηλά επίπεδα της κρίσης. Ο οίκος αξιολόγησης καταγράφει αύξηση στους δείκτες κόκκινων δανείων σε Ολλανδία, Γερμανία, Φινλανδία και Γαλλία.
Η χώρα μας παραμένει, ακόμα στις χώρες με υψηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων, ωστόσο είναι θετικό ότι κάθε μήνα διαπιστώνεται μείωση του αριθμού αυτού, εξ' αιτίας των νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Θεσπίσαμε αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας και συμπεριφοράς των funds/servicers (κώδικας δεοντολογίας) που παράγει ήδη θετικά αποτελέσματα για τους πολίτες με πρόστιμα που φτάνουν ακόμα και το μισό εκατομμύριο ευρώ, ενώ σε περιπτώσεις υποτροπής μπορεί να οδηγηθούν σε ανάκληση της άδειας λειτουργίας από την Τράπεζα της Ελλάδας. Βελτιώσαμε τον εξωδικαστικό μηχανισμό και καταστήσαμε υποχρεωτική την αποδοχή της πρότασής του από τους πιστωτές όταν μιλάμε για ευάλωτους κάτι που οδήγησε σε ιστορικό υψηλό με 7,5 δισ. ευρώ ρυθμισμένα χρέη».
Τόνισε ότι «τα κόκκινα δάνεια όλων των τραπεζών (συστημικών και μη) με τη συμβολή του προγράμματος «Ηρακλής» μειώθηκαν από 40% τον Ιούλιο 2019 σε 7,5% τον Μάρτιο 2024. Συνολικά σε τράπεζες και services περιορίστηκαν από 92 δισ. ευρώ το 2020- 2021 σε 69 δισ. ευρώ το 2023».
Σε ερώτηση για τις χθεσινές εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ το σχόλιό του ήταν ότι «Κάθε εσωκομματική, κάθε ανοιχτή διαδικασία είναι μία πολύ καλή είδηση και εξέλιξη για το πολιτικό μας σύστημα, τη χαιρετίζουμε ακόμη και εάν η συμμετοχή δεν δικαίωσε τους πλέον αισιόδοξους. Αυτό που περιμένουμε όλοι, κυβέρνηση και πολίτες είναι να αποκτήσει η χώρα μία αξιόπιστη και κοστολογημένη εναλλακτική πρόταση, το ίδιο είχα πει και μετά τις αντίστοιχες διαδικασίες στο ΣΥΡΙΖΑ, τότε δεν εκπληρώθηκαν οι προσδοκίες μας, μένει να δούμε τι θα γίνει από την επόμενη Δευτέρα και εάν το ΠΑΣΟΚ θα φύγει από τη λογική του «όχι σε όλα».
Σε ερώτηση για την απουσία των δύο πρώην πρωθυπουργών και προέδρων της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά από την επετειακή εκδήλωση για τα 50 χρόνια του κόμματος την προηγούμενη Παρασκευή στα ιστορικά γραφεία της Ρηγίλλης, ο Παύλος Μαρινάκης, υπενθύμισε πως παγίως δε σχολιάζει ψήφο, τοποθέτηση ή απόφαση των πρώην πρωθυπουργών, «ήταν δική τους απόφαση», όπως είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι άπαντες τιμήθηκαν για την προσφορά στην παράταξη από την ενωτική, όπως τη χαρακτήρισε, ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.
«Το όλον της Νέας Δημοκρατίας βρέθηκε την προηγούμενη Παρασκευή στη Ρηγίλλης» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, που αποσυνέδεσε την απουσία των κκ Καραμανλή και Σαμαρά από τις πρόσφατες ερωτήσεις βουλευτών της πλειοψηφίας προς Υπουργούς. Κληθείς να σχολιάσει, δε, επικριτικό προς τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, δημοσίευμα για το ρόλο του στον εν εξελίξει Ελληνοτουρκικό διάλογο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για «κοπτοραπτική με προσβλητικό περιεχόμενο» και διεμήνυσε πως ο διάλογος με την Τουρκία δεν έχει αποδυναμώσει τη θέση της χώρας μας, ούτε βάζει στο ζύγι κυριαρχικά μας δικαιώματα, αντιθέτως, όπως είπε χαρακτηριστικά, ο εν εξελίξει διάλογος έχει αποδώσει καρπούς στη διαχείριση του Μεταναστευτικού ενώ έχει εκμηδενίσει και τις τουρκικές παραβιάσεις πάνω από το Αιγαίο.