Τράπεζες: Μετά το placement της ΕΤΕ η σκυτάλη στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τράπεζες: Μετά το placement της ΕΤΕ η σκυτάλη στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank
Σήμερα αναμένονται οι ανακοινώσεις για τη νέα μετοχική σύνθεση της Εθνικής Τράπεζας. Άμεσα αναμένεται η έγκριση του ενημερωτικού δελτίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank, ύψους 735 εκατ. ευρώ. Με την κίνηση αυτή θα ολοκληρωθεί το παζλ του νέου τραπεζικού χάρτη.

Η επιτυχής αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Εθνική Τράπεζα θα ακολουθεί, εντός του Οκτωβρίου, από την τελευταία κίνηση στη σκακιέρα της εξυγίανσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος: την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της νέας Attica Bank, μετά τη συγχώνευσή της με την Παγκρήτια Τράπεζα.

Η έγκριση του ενημερωτικού δελτίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναμένεται άμεσα και η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank, ύψους 735 εκατ. ευρώ θα γίνει κατά 672,2 εκατ. ευρώ με μετρητά και δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων και κατά 62,9 εκατ. ευρώ μέσω έκδοσης τίτλων κτήσης (warrants).

Στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, το μέγιστο ποσό επένδυσης που θα πραγματοποιήσει το ΤΧΣ θα ανέλθει σε 475,1 εκατ. ευρώ, ενώ 200 εκατ. ευρώ θα εισφέρει ο ιδιώτης μέτοχος, Thrivest Holding. Ο e-ΕΦΚΑ θα εισφέρει 47,9 εκατ. ευρώ και το ΤΜΕΔΕ 12 εκατ. ευρώ.

Μετά την ολοκλήρωση της κεφαλαιακής ενίσχυσης, το ΤΧΣ αναμένεται να κατέχει ποσοστό όχι μικρότερο του 35% (από 72,5% σήμερα) του μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της Τράπεζας Αττικής, και η Thrivest ποσοστό που θα κυμαίνεται μεταξύ 50% πλέον μίας μετοχής και 58,5%.

Στόχος είναι η ΑΜΚ να ολοκληρωθεί στις 24 Οκτωβρίου και στις 31 Οκτωβρίου να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών στο ΧΑ.

Το placement του 10% της Εθνικής Τράπεζας που ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα αποτέλεσε ένα ακόμη ορόσημο για την δημιουργία του νέου τραπεζικού χάρτη, καθώς σημείωσε υπερκάλυψη που έσπασε όλα τα προηγούμενα ρεκόρ, με τους διεθνείς επενδυτές να ανανεώνουν την ψήφο εμπιστοσύνης τους στην Εθνική Τράπεζα. Σήμερα αναμένονται οι ανακοινώσεις της Εθνικής Τράπεζας για τη νέα σύνθεση του μετοχολογίου της, στο οποίο αναμένεται ισχυρή παρουσία (εκτιμάται σε ποσοστό 70%) των μακροπρόθεσμων επενδυτών.

Το placement της Εθνικής Τράπεζας που διεξήχθη από τις 30 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 2 Οκτωβρίου 2024, γνώρισε πρωτοφανή προσέλευση επενδυτών, με υπερκάλυψη του ποσού των προσφερόμενων περίπου 91,5 εκατ. μετοχών πάνω από 6 φορές πριν καν κλείσει η πρώτη ημέρα του βιβλίου προσφορών. Τελικώς, η υπερκάλυψη έφτασε τις 12 φορές, δίνοντας τη δυνατότητα στο ΤΧΣ για μεγάλο «κοσκίνισμα» των επενδυτών προκειμένου να παραμείνουν ως νέοι μέτοχοι της ΕΤΕ οι ποιοτικότεροι και μακροπρόθεσμοι. Στο πλαίσιο αυτό, το Δ.Σ. του ΤΧΣ προέβη σε κλείσιμο του αρχικού εύρους που είχε ορίσει για τη διάθεση των μετοχών, από τα 7,30 – 7,95 ευρώ στα 7,40 – 7,65 ευρώ, και εν συνεχεία ενημέρωσε τους διαχειριστές της διεθνούς προσφοράς ότι πιθανότατα (όπως έγινε τελικά) δεν θα έκανε αποδεκτές προσφορές κάτω των 7,55 ευρώ.

Oι νέοι επενδυτές μακροπρόθεσμου χαρακτήρα – τα λεγόμενα long only funds – θα έχουν τη μερίδα του λέοντος (της τάξεως του 70%) στην κατανομή των προσφερόμενων μετοχών. Κάτι που θα ενισχύσει περαιτέρω την μετοχική σύνθεση της Εθνικής Τράπεζας, διασφαλίζοντας καλή πορεία για τη μετοχή της, χωρίς έντονες διακυμάνσεις.

Η τιμή διάθεσης ανά μετοχή στην οποία «κλείδωσε» το placement της Εθνικής Τράπεζας ήταν τα 7,55 ευρώ, με τα συνολικά έσοδα για το ΤΧΣ να διαμορφώνονται σε 687.050.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι το ελληνικό βιβλίο του placement έκλεισε με υπερκάλυψη μιάμιση φορά, με προσφορές που ξεπέρασαν τα 130 εκατ. ευρώ. Στους Έλληνες επενδυτές θα κατανεμηθεί ποσοστό 15% των προσφερόμενων μετοχών.

Η δεύτερη φάση αποεπένδυσης του ΤΧΣ από την ΕΤΕ ακολούθησε στα βήματα της αρχικής αποεπένδυσης τον Νοέμβριο του 2023. Τότε, οι διεθνείς επενδυτές είχαν υποβάλει προσφορές 8,1 δισ. ευρώ για αξία μετοχών προς διάθεση 1 δισ. ευρώ. Στην πρώτη δεκάδα των νέων μεγάλων διεθνών επενδυτών της ΕΤΕ βρέθηκαν επενδυτές όπως η Fidelity, η BlackRock, η Capital, η Norges, η Lazard, η Allianz, το GIC - μεγάλο fund της Σιγκαπούρης -, η Wellington, το μεγάλο αμερικανικό επενδυτικό fund RWC, μεγάλο αμερικανικό επενδυτικό fund και η Robeco, μεγάλη ολλανδική εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων.

Μεγάλη ήταν και η συμμετοχή εγχώριων ιδιωτών επενδυτών, μεταξύ των οποίων ισχυρά ονόματα του επιχειρηματικού και εφοπλιστικού κόσμου. Το βιβλίο της ελληνικής προσφοράς είχε συγκεντρώσει 450 εκατ. ευρώ έναντι ποσού διάθεσης περί τα 164 εκατ. ευρώ, με υπερκάλυψη σχεδόν τρεις φορές.

Μετά και το δεύτερο placement μετοχών της ΕΤΕ από το ΤΧΣ, το Ελληνικό Δημόσιο θα παραμείνει με ποσοστό 8,39% στην Εθνική Τράπεζα, το οποίο θα μεταφερθεί στο Υπερταμείο για μελλοντική επένδυση σε ενδεχόμενο στρατηγικό επενδυτή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και οι οδικές παραχωρήσεις - Θετικών προοπτικών συνέχεια - Μειώνονται οι καλλιέργειες

ΤΧΣ: Έξοδος από τις τράπεζες με πέντε συναλλαγές αξίας 3,5 δισ. ευρώ το τελευταίο 12μηνο

ΤΧΣ: Iσχυρή παρακαταθήκη για οικονομία, τράπεζες το placement της ΕΤΕ – Πολύ χαμηλότερο το discount από τις ευρωπαϊκές συναλλαγές

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider