Κρεμλίνο για το «σχέδιο νίκης» του Ζελένσκι: Η Ουκρανία χρειάζεται να «συνέλθει»

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κρεμλίνο για το «σχέδιο νίκης» του Ζελένσκι: Η Ουκρανία χρειάζεται να «συνέλθει»
Απευθυνόμενος στο κοινοβούλιο, ο Ουκρανός ηγέτης υποστήριξε ότι, αν το σχέδιό του εφαρμοσθεί τώρα, μπορεί να είναι δυνατό να τελειώσει η σύγκρουση με τη Ρωσία όχι αργότερα από την επόμενη χρονιά.

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα πως είναι πολύ νωρίς για να σχολιάσει λεπτομερώς το «σχέδιο νίκης» του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πρόσθεσε όμως ότι το Κίεβο είναι ανάγκη να «συνέλθει» και να συνειδητοποιήσει τη ματαιότητα της πολιτικής που ασκεί.

Ο Ζελένσκι παρουσίασε σήμερα το «σχέδιο νίκης» του από πέντε σημεία, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων να προσκληθεί άνευ όρων το Κίεβο να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, καθώς και να δοθεί στην Ουκρανία ένα στρατηγικό μη πυρηνικό αποτρεπτικό πακέτο.

Απευθυνόμενος στο κοινοβούλιο, ο Ουκρανός ηγέτης υποστήριξε ότι, αν το σχέδιό του εφαρμοσθεί τώρα, μπορεί να είναι δυνατό να τελειώσει η σύγκρουση με τη Ρωσία όχι αργότερα από την επόμενη χρονιά.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πως το ουκρανικό σχέδιο είναι πιθανόν ένα «καμουφλαρισμένο» αμερικανικό σχέδιο με στόχο να χρησιμοποιηθεί το Κίεβο για να πολεμήσει «μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό» εναντίον της Ρωσίας.

«Όμως θα μπορούσε να υπάρξει εκεί ένα διαφορετικό σχέδιο, το οποίο θα μπορούσε να είναι πραγματικά ειρηνικό, το οποίο έγκειται στο να αντιληφθεί το καθεστώς του Κιέβου τη ματαιότητα της πολιτικής που ασκεί και να αντιληφθεί ότι είναι απαραίτητο να συνέλθει και να αντιληφθεί τις αιτίες που οδήγησαν σ' αυτή τη σύγκρουση», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η Ρωσία εξακολουθεί να αντιτίθεται κατηγορηματικά στην ένταξη της Ουκρανίας το ΝΑΤΟ.

Αποκλείει την παραχώρηση εδάφους ο Ζελένσκι

«Είναι για όλους εμάς, τους Ουκρανούς, που ετοιμάστηκε το σχέδιο νίκης», δήλωσε ο αρχηγός του κράτους ενώπιον των βουλευτών, σύμφωνα με βίντεο που αναρτήθηκε στον λογαριασμό της προεδρίας στο Facebook.

Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε πως αν το «σχέδιο νίκης» του εφαρμοστεί τώρα, μπορεί να καταστεί δυνατό να τελειώσει ο πόλεμος με τη Ρωσία το αργότερο το επόμενο έτος. Το «σχέδιο νίκης» εξαρτάται από την επείγουσα δράση και την ενότητα μεταξύ των εταίρων της Ουκρανίας και αποσκοπεί να ενισχύσει τη θέση της Ουκρανίας αρκετά ώστε να τελειώσει ο πόλεμος, είπε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος απέρριψε την παραχώρηση εδάφους στη Ρωσία ή το να δεχθεί ένα πάγωμα της γραμμής του μετώπου, εκτιμώντας πως το Κρεμλίνο πρέπει να χάσει τον πόλεμο που ξέσπασε τον Φεβρουάριο του 2022.

«Η Ρωσία πρέπει να χάσει τον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας. Δεν μπορεί να υπάρξει 'πάγωμα' του μετώπου. Δεν μπορεί να υπάρξει αλλαγή σε ό,τι αφορά το έδαφος της Ουκρανίας ή την κυριαρχία τη», είπε και πρόσθεσε πως η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της πρέπει να «αναγκάσουν τη Ρωσία να συμμετάσχει σε μια σύνοδο κορυφής για την ειρήνη και να είναι έτοιμη να θέσει τέλος στον πόλεμο».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider