Πρόεδρος Μολδαβίας για δημοψήφισμα: Τίμια νίκη σε μία άνιση μάχη

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πρόεδρος Μολδαβίας για δημοψήφισμα: Τίμια νίκη σε μία άνιση μάχη
Η Μολδαβία «νίκησε τίμια σε μία άνιση μάχη», δήλωσε η πρόεδρος Μάγια Σάντου καταγγέλλοντας και πάλι «άθλια ανάμειξη» στις ψηφοφορίες του δημοψηφίσματος και του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών.

Η Μολδαβία «νίκησε τίμια σε μία άνιση μάχη», δήλωσε η πρόεδρος Μάγια Σάντου καταγγέλλοντας και πάλι «άθλια ανάμειξη» στις ψηφοφορίες του δημοψηφίσματος και του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών.

«Χάρη σε σας αγαπητοί Μολδαβοί, κερδίσαμε μία πρώτη μάχη σε έναν δύσκολο πόλεμο που θα καθορίσει το μέλλον της χώρας μας», δήλωσε η απερχόμενη πρόεδρος σε βίντεο που αναρτήθηκε στον λογαριασμό της στο Facebook.

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα συνεχάρη την Μολδαβία για το «θάρρος» της μετά την οριακή επικράτηση του «ναι» στο δημοψήφισμα για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε μία ψηφοφορία που σημαδεύτηκε από κατηγορίες για ρωσική ανάμειξη.

«Μπράβο στην δημοκρατία της Μολδαβίας! Ευχαριστώ για το θάρρος σας», έγραψε η Ρομπέρτα Μέτσολα στην πλατφόρμα Χ προσθέτοντας ότι το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Μολδαβίας «θα γραφτεί από κοινού».

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ συνεχάρη «ένα θαρραλέο έθνος» που εκφράστηκε υπέρ της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και την πρώτη θέση που κατέκτησε η απερχόμενη φιλοευρωπαία πρόεδρος Μάγια Σάντου στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

«Εξόργισε την Μόσχα, εντυπωσίασε την Ευρώπη, έσωσε για μία ακόμη φορά την χώρα της - αυτή είναι η Μάγια Σάντου. Μία μεγάλη ηγέτης και μία θαρραλέα χώρα», έγραψε στην πλατφόρμα Χ ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχολιάζοντας την νίκη του «ναι» στο δημοψήφισμα για την ένταξη της Μολδαβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μετά την επικράτηση του «όχι» κατά την διάρκεια της καταμέτρησης των ψήφων, το «ναι» επικράτησε τελικά σήμερα το πρωί με την ενσωμάτωση των ψήφων της μολδαβικής διασποράς με 50,28%, έπειτα από την καταμέτρηση του 99% των ψήφων.

Οι ψηφοφορίες του δημοψηφίσματος και του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών διεξήχθησαν χθες σε κλίμα πρωτοφανούς ανάμειξης εκ μέρους της Ρωσίας, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Μόσχα κατήγγειλε «ανωμαλίες» στην καταμέτρηση των ψήφων.

Εχοντας εξασφαλίσει την πρώτη θέση στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, η Μάγια Σάντου καλείται να αντιμετωπίσει στις αρχές του Νοεμβρίου τον Αλεξάντρ Στογιάνογκλο, υποψήφιο που υποστηρίζεται από τους φιλορώσους σοσιαλιστές.

Θα ακολουθήσουν οι κρίσιμες βουλευτικές εκλογές το καλοκαίρι 2025.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρκία: Πώς αλλάζει η σκακιέρα στην εξωτερική πολιτική - Ο θάνατος Γκιουλέν εγείρει σειρά ερωτημάτων για την Άγκυρα

Γαλλία-προϋπολογισμός: Η πρώτη μεγάλη κοινοβουλευτική δοκιμασία για την κυβέρνηση Μπαρνιέ

Ισραήλ: Σύλληψη επτά Ισραηλινών για κατασκοπεία υπέρ του Ιράν - Θανατική ποινή ζητά υπουργός

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider