Τελευταία ενημέρωση 02.18
Δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί ψηφίζουν σήμερα για να αποφασίσουν ποια/ποιος, η Κάμαλα Χάρις ή ο Ντόναλντ Τραμπ, θα είναι η νέα/ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου, μια εκλογική αναμέτρηση που αναμένεται εξαιρετικά αμφίρροπη και διεξάγεται σε τεταμένο κλίμα, με ιστορικά διακυβεύματα για τις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο.
Περισσότεροι από 82 εκατομμύρια Αμερικανοί ψήφισαν ήδη στην πρόωρη ψηφοφορία και είναι αδύνατο να γνωρίζει κανείς εάν θα χρειαστούν ώρες ή ημέρες για την καταμέτρηση των ψήφων, προκειμένου να αποφασιστεί η νικήτρια ή ο νικητής μεταξύ της αντιπροέδρου, ηλικίας 60 ετών και του πρώην προέδρου της χώρας, ηλικίας 78 ετών, οι προσωπικότητες των οποίων αλλά και τα οράματά τους είναι τόσο διαφορετικά.
- Διαβάστε ακόμα - Προεδρικές εκλογές ΗΠΑ: Η μεγάλη μάχη – Αγωνία για την επόμενη ημέρα
Τα εκλογικά τμήματα έκλεισαν στις 02:00 ώρα Ελλάδας σε έξι πρώτες πολιτείες των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, έκλεισαν οι κάλπες σε: Βερμόντ, Βιρτζίνια, Νότια Καρολίνα, Τζόρτζια, Φλόριντα και Νιου Χάμσαιρ.
Τα εκλογικά τμήματα θα συνεχίσουν να κλείνουν προοδευτικά από ανατολική προς δυτική κατεύθυνση. Η απάντηση στο ερώτημα ποιος επικρατεί ενδέχεται να δοθεί κατά τη διάρκεια της νύχτας, αν και δεν αποκλείεται να χρειαστεί περισσότερος χρόνος, με δεδομένο πόσο οριακή είναι η διαφορά.
Υπενθυμίζεται ότι οι δυο υποψήφιοι χρειάζονται 270 εκλέκτορες για να αναδειχθούν στην προεδρία.
Ο κρίσιμος ρόλος των επτά Swing States - Το μονοπάτι για τον Λευκό Οίκο
Για μήνες, οι εκστρατείες των δυο αντιπάλων επικεντρώθηκαν στις επτά διεκδικούμενες πολιτείες, τις λεγόμενες «swing states», που θα κρίνουν το αποτέλεσμα (Αριζόνα, Τζόρτζια, Μίσιγκαν, Νεβάδα, Βόρεια Καρολίνα, Πενσιλβάνια και Ουισκόνσιν).
Το πρώτο κύμα κλεισιμάτων εκλογικών κέντρων σε εθνική κλίμακα θα καταγραφτεί στις 19:00 (02:00 ώρα Ελλάδας), κάποιων στην Τζόρτζια, όπου είχε κερδίσει ο κ. Τραμπ το 2016 αλλά ο τότε αντίπαλός του Τζο Μπάιντεν το 2020. Η Κάμαλα Χάρις ελπίζει ότι θα επικρατήσει εκεί και φέτος.
Ο κ. Τραμπ ελπίζει πως θα εξασφαλίσει τον μαγικό αριθμό επικρατώντας στην Τζόρτζια, στη Βόρεια Καρολίνα και στην Πενσιλβάνια.
Η κυρία Χάρις από την άλλη θα μπορούσε να αντέξει την ήττα στην Τζόρτζια (που αναδεικνύει 11 μέλη του εκλεκτορικού σώματος) αν κερδίσει κερδίζει στην Πενσιλβάνια, στο Μίσιγκαν και στο Ουισκόνσιν.
Στο Κογκρέσο, κρίνονται το σύνολο των εδρών της Βουλής των Αντιπροσώπων και το ένα τρίτο των 100 εδρών της Γερουσίας. Οι Ρεπουμπλικάνοι φέρονται να είναι φαβορί για να ανακτήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας, αλλά η αναμέτρηση για τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων (για την πλειοψηφία χρειάζονται 219 έδρες) αναμένεται αμφίρροπη.
Μεγάλη η συμμετοχή των ψηφοφόρων
Από τη Νέα Υόρκη έως το Λος Άντζελες, από τις μεσοδυτικές πολιτείες έως τις ακτές της Φλόριντα, μεγάλες ουρές ψηφοφόρων έχουν σχηματιστεί στα πεζοδρόμια αυτήν την ιστορική ημέρα.
Με βάση τα προκαταρκτικά αποτελέσματα του exit poll, το 53% των ψηφοφόρων στις εκλογές ήταν γυναίκες, έναντι 52% στο exit poll του 2020, σύμφωνα με την Edison Research.
Αξιωματούχοι από την Πενσυλβάνια και το Μίσιγκαν υποστηρίζουν πως τα αποτελέσματα θα βγουν πολύ πιο γρήγορα από ότι είχαν βγει στις εκλογές του 2020.
Ο κυβερνήτης στην Πενσυλβάνια, Josh Shapiro, είπε ότι ζητήθηκαν 1 εκατ. λιγότερα ψηφοδέλτια μέσω ταχυδρομείου και ο εκλογικός νόμος έχει αλλάξει με αποτέλεσμα η καταμέτρηση των ψήφων να γίνεται χωρίς διακοπή.
Η υπουργός Εξωτερικών, Jocelyn Benson, είπε πως το Μίσιγκαν είναι έτοιμο να σπάσει ρεκόρ προσέλευσης ψηφοφόρων στις εκλογές που θα αναδείξουν τον Ντόναλντ Τραμπ ή την Κάμαλα Χάρις ως τον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ. «Αναμένετε τα αποτελέσματα να είναι νωρίτερα από ό,τι ήταν το 2020, που ήταν το μεσημέρι της Τετάρτης».
Περισσότερα από 250 μέλη του προσωπικού της Εθνοφρουράς παρέχουν υποστήριξη την ημέρα των εκλογών σε 15 πολιτείες, όπως μεταδίδει το CNN.
Το προσωπικό έχει κινητοποιηθεί στις ακόλουθες πολιτείες: Αλαμπάμα, Αριζόνα, Ντέλαγουερ, Χαβάη, Ιλινόις, Αϊόβα, Νέο Μεξικό, Βόρεια Καρολίνα, Όρεγκον, Πενσυλβάνια, Τενεσί, Τέξας, Ουάσιγκτον, Ουισκόνσιν και Δυτική Βιρτζίνια.
Τι δείχνει το πρώτο exit poll
Προβάδισμα στην Κάμαλα Χάρις σχεδόν σε όλες τις κρίσιμες πολιτείες δίνουν τα πρώτα exit poll. Είναι ενδεικτικό πως στις τέσσερις από τις επτά πολιτείες προηγείται η υποψήφια των Δημοκρατικών, σε δύο ο Ντόναλντ Τραμπ, ενώ σε μια ακόμα οι δύο «μονομάχοι» είναι ισόπαλοι.
Παράλληλα, η Κάμαλα Χάρις προηγείται σε πανεθνικό επίπεδο με 48% έναντι 44% του αντιπάλου της.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, διεθνείς αναλυτές τονίζουν πως είναι πολύ νωρίς ακόμα για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα
Αναλυτικά τα ποσοστά στις επτά κρίσιμες πολιτείες
Ουισκόνσιν - Exit poll
- Κάμαλα Χάρις 47%
- Ντόναλντ Τραμπ 44%
Αριζόνα - Exit poll
- Κάμαλα Χάρις 46%
- Ντόναλντ Τραμπ 46%
Μίσιγκαν- Exit poll
- Κάμαλα Χάρις 48%
- Ντόναλντ Τραμπ 45%
Νεβάδα – Exit Poll
- Ντόναλντ Τραμπ 47%
- Κάμαλα Χάρις 44%
Πενσιλβάνια - Exit poll
- Ντόναλντ Τραμπ 47%
- Κάμαλα Χάρις 46%
Τζόρτζια – Exit poll
- Κάμαλα Χάρις 49%
- Ντόναλντ Τραμπ 46%
Βόρεια Καρολίνα – exit poll
- Κάμαλα Χάρις 48%
- Ντόναλντ Τραμπ 43%
Σε ένα μήνυμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Δημοκρατική αντιπρόεδρος, που θα μπορεί να γίνει η πρώτη γυναίκα επικεφαλής της μεγαλύτερης δύναμης παγκοσμίως, απηύθυνε κάλεσμα στους πολίτες «να ανοίξουν το επόμενο κεφάλαιο της μεγαλύτερης ιστορίας που έχει ποτέ ειπωθεί».
«Ψηφίζουμε, διότι αγαπάμε τη χώρα μας και πιστεύουμε στις υποσχέσεις της Αμερικής», έγραψε η υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος.
Επιπλέον, έγραψε σήμερα στον λογαριασμό της στο Χ, απευθυνόμενη στους πολίτες ότι «σήμερα είναι η τελευταία ευκαιρία σας να προκαλέσετε έναν αντίκτυπο σε αυτές τις εκλογές».
Ομαλά εξελίσσεται η διαδικασία παρά τα κατά τόπους προβλήματα
Aξιωματούχοι σε αρκετές πολιτείες ανέφεραν ότι η διαδικασία εξελίσσεται σχετικά ομαλά, παρά ορισμένα τεχνικά προβλήματα και απειλές που αποδείχθηκαν αβάσιμες.
Στην κομητεία Cambria στην Πενσιλβάνια, αξιωματούχοι ανέφεραν νωρίτερα ότι ένα πρόβλημα λογισμικού εμπόδισε τους ψηφοφόρους να σαρώσουν τα ψηφοδέλτιά τους, αναγκάζοντας έναν δικαστή να παρατείνει τις ώρες στα εκλογικά κέντρα της κομητείας μέχρι τις 10 μ.μ τοπική ώρα.
Η εκλογική διαδικασία παρατάθηκε κατά 90 λεπτά στην κομητεία Luzerne της Πενσιλβανία, λόγω του καθυστερημένου ανοίγματος των εκλογικών τμημάτων, όπως ανακοίνωσαν αξιωματούχοι.
Η ψηφοφορία στο εκλογικό κέντρο στο Laflin Borough θα ολοκληρωθεί πλέον στις 21:30 τοπική ώρα (02:30 GMT).
Νωρίτερα, δύο εκλογικές περιφέρειες στην κομητεία Cobb της Τζόρτζια έλαβαν επίσης άδεια να παραμείνουν ανοιχτές μέχρι αργά, λόγω καθυστερήσεων στις ώρες λειτουργίας.
Σημειώνεται ότι οι κάλπες κλείνουν σε διαφορετικές ώρες στις ΗΠΑ, με την πρώτη να κλείνει στις 18:00 EST (23:00 GMT) απόψε και η τελευταία στη 01:00 EST (06:00 GMT) νωρίς το πρωί της Τετάρτης.
Ψήφισε ο Τραμπ: «Είμαι πολύ αισιόδοξος»
Στη Φλόριντα ψήφισε για τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ. Ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ εμφανίστηκε πολύ αισιόδοξος για την έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης, αφότου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στη Φλόριντα.
«Αισθάνομαι πολύ σίγουρος», είπε ο Τραμπ όταν ρωτήθηκε αν πιστεύει στη νίκη απέναντι στην Δημοκρατική αντίπαλό του, Κάμαλα Χάρις, προτού συμπληρώσει ότι οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν «πολύ μεγάλο προβάδισμα». Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις προέβλεπαν πως η αναμέτρηση Τραμπ-Χάρις θα είναι εξαιρετικά αμφίρροπη.
Ο πρώην πρόεδρος έφτασε στο εκλογικό του τμήμα στο Παλμ Μπιτς μαζί με τη σύζυγό του, Μελάνια Τραμπ.
«Δεν πιστεύω ότι θα έχουμε αποτέλεσμα σήμερα το βράδυ», τόνισε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων. «Έκανα μια εξαιρετική εκστρατεία. Θα έλεγα ότι αυτή είναι η καλύτερη εκστρατεία που έχουμε κάνει», είπε επίσης ο Ντόναλντ Τραμπ.
«Φαίνεται ότι οι συντηρητικοί ψηφίζουν σήμερα πολύ δυνατά. Φαίνεται ότι οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν εμφανιστεί», τόνισε επίσης σε δημοσιογράφους ο πρώην πρόεδρος.
Όσο για την περίπτωση που επικρατήσει η Κάμαλα Χάρις, ο Τραμπ δήλωσε ότι θα ήταν έτοιμος να αναγνωρίσει την ήττα του «εάν οι εκλογές είναι δίκαιες», αφήνοντας υπονοούμενα για το ενδεχόμενο εκλογικής νοθείας.
«Εάν χάσω τις εκλογές, εάν οι εκλογές είναι δίκαιες, θα είμαι ο πρώτος που θα το αναγνωρίσει (σ.σ. το αποτέλεσμα). Μέχρι στιγμής, νομίζω ότι είναι δίκαιες», δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος.
Ο Μπάιντεν παρακολουθεί τη διαδικασία από τον Λευκό Οίκο
Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν παρακολουθεί την εκλογική διαδικασία από τον Λευκό Οίκο και δεν έχει προγραμματίσει κάποια δημόσια εμφάνιση.
Επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές από το περιβάλλον του αμερικανού πρόεδρου, το τηλεοπτικό δίκτυο CNN μετέδωσε ότι ο Τζο Μπάιντεν και η σύζυγός του Τζιλ σκοπεύουν να παρακολουθήσουν τα εκλογικά αποτελέσματα μαζί με κορυφαίους αξιωματούχους του Λευκού Οίκου.
Αξιωματούχοι προειδοποιούν για προσπάθειες παραπληροφόρησης
Το FBI προειδοποίησε σήμερα τους Αμερικανούς σχετικά με δύο νέα ψευδή βίντεο που επικαλούνται δήθεν τρομοκρατικές απειλές και εκλογική νοθεία, στην τελευταία μιας σειράς προσπαθειών παραπληροφόρησης που αξιωματούχοι περιμένουν ότι θα ενταθεί καθώς οι ψηφοφόροι ψηφίζουν σήμερα.
Ένα χαλκευμένο βίντεο που υποτίθεται ότι προερχόταν από την ομοσπονδιακή υπηρεσία επιβολής του νόμου έκανε λόγο για υψηλού βαθμού τρομοκρατική απειλή και καλούσε τους Αμερικανούς να «ψηφίσουν εξ αποστάσεως», ενώ ένα άλλο βίντεο περιελάμβανε ένα ψευδές δελτίο Τύπου που υποτίθεται πως εξέδωσε η υπηρεσία και μιλούσε για στημένη ψηφοφορία μεταξύ κρατουμένων σε πέντε φυλακές.
«Αμφότερα δεν είναι αυθεντικά», ανέφερε σε μια ανακοίνωση το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών. «Προσπάθειες εξαπάτησης του κοινού με ψευδές περιεχόμενο σχετικά με εκτιμήσεις απειλών και δραστηριότητες του FBI αποσκοπούν να υπονομεύσουν τη δημοκρατική διαδικασία μας και να διαβρώσουν την εμπιστοσύνη στο εκλογικό σύστημα».
Ομοσπονδιακοί, πολιτειακοί και τοπικοί αξιωματούχοι προειδοποιούν τους Αμερικανούς σχετικά με προσπάθειες υπονόμευσης των εκλογών με ψευδείς πληροφορίες και έχουν καλέσει τους ψηφοφόρους στις ΗΠΑ να επιδιώκουν αξιόπιστη πληροφόρηση από αξιόπιστες πηγές.
Μέχρι τις 11.00 π.μ. ώρα ΗΠΑ ανατολικής ζώνης (16:00 ώρα Ελλάδας) δεν υπήρχαν πολλά στοιχεία για πραγματική και εκτεταμένη διαταραχή.
Η Κάιτ Κόνλι, υψηλόβαθμη αξιωματούχος της Υπηρεσίας Κυβερνοασφάλειας και Υποδομών Ασφαλείας, δήλωσε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων πως η CISA δεν παρατηρούσε προς το παρόν οποιοδήποτε συμβάν σε εθνικό επίπεδο που να επηρεάζει την ασφάλεια των εκλογικών υποδομών των ΗΠΑ, αν και προειδοποίησε πως ξένοι παράγοντες μπορεί να προσπαθήσουν να το κάνουν.
«Όπως έχουμε πει κατ΄επανάληψη, μπορεί να δούμε περισσότερη τέτοια δραστηριότητα σήμερα και τις ερχόμενες εβδομάδες, με ιδιαίτερη εστίαση σε αφηγήματα επιρροής που θα επηρεάζουν αμφίρροπες πολιτείες», είπε η Κόνλι.
Oι Swing States
Οι αναλυτές στρέφουν τα βλέμματά τους στις αμφίρροπες πολιτείες, που θεωρείται ότι είναι ικανές να αναδείξουν τον νικητή, αφού είναι άγνωστο εάν θα επιλέξουν την υποψήφια των Δημοκρατικών είτε τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων. Οι 7 λεγόμενες swing states, σύμφωνα και με τις δημοσκοπήσεις, κινούνται σε κάποιες περιπτώσεις στα όρια του στατιστικού λάθους. Συγκεκριμένα ως πολιτείες - κλειδιά ορίζονται οι εξής:
- Αριζόνα
- Τζόρτζια
- Μίσιγκαν
- Νεβάδα
- Βόρεια Καρολίνα
- Πενσυλβάνια
- Ουισκόνσιν
Το Σώμα των Εκλεκτόρων
Κατά την εκλογική διαδικασία, οι Αμερικανοί πολίτες δεν ψηφίζουν απευθείας ποιον θέλουν για πρόεδρο αλλά τους «εκλέκτορες», οι οποίοι συγκροτούν το «Σώμα των Εκλεκτόρων», το οποίο με τη σειρά του εκλέγει και τον νέο πρόεδρο. Το «Σώμα των Εκλεκτόρων» αποτελείται συνολικά από 538 εκλέκτορες. Ο αριθμός αυτός προκύπτει από το άθροισμα των 435 μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων, των 100 Γερουσιαστών και των 3 εκλεκτόρων που αντιπροσωπεύουν την πρωτεύουσα των ΗΠΑ, Ουάσινγκτον, D.C.
- Δείτε επίσης: Πώς εκλέγεται ο Πρόεδρος των ΗΠΑ
Για να αναδειχθεί νικητής ο εκάστοτε υποψήφιος Πρόεδρος πρέπει να εξασφαλίσει τη στήριξη 270 εκλεκτόρων, να πάρει, δηλαδή, την απόλυτη πλειοψηφία εντός του Σώματος των Εκλεκτόρων. Κάθε μία από τις 50 πολιτείες εκλέγουν διαφορετικό αριθμό εκλεκτόρων, ανάλογα με τον πληθυσμό τους. Όπως μπορείτε να δείτε και στην παρακάτω λίστα, η πολυπληθέστερη πολιτεία Καλιφόρνια εκλέγει 54 εκλέκτορες ενώ η Αλάσκα, μόλις 3.
Ο αριθμός των εκλεκτόρων που διορίζει κάθε πολιτεία:
- Αλαμπάμα – 9
- Μοντάνα – 4
- Αλάσκα – 3
- Νεμπράσκα – 5
- Αριζόνα – 11 (swing state)
- Νεβάδα – 6 (swing state)
- Άρκανσας – 6
- Νιου Χάμσαϊρ – 4
- Καλιφόρνια – 54
- Νιου Τζέρσεϊ – 14
- Κολοράντο – 10
- Νέο Μεξικό – 5
- Κονέκτικατ – 7
- Νέα Υόρκη – 28
- Ντέλαγουερ – 3
- Βόρεια Καρολίνα – 16 (swing state)
- Βόρεια Ντακότα – 3
- Φλόριντα – 30
- Οχάιο – 17
- Τζόρτζια – 16 (swing state)
- Οκλαχόμα – 7
- Χαβάη – 4
- Όρεγκον – 8
- Άινταχο – 4
- Πενσυλβάνια – 19 (swing state)
- Ιλινόις – 19
- Ρόουντ Άιλαντ – 4
- Ιντιάνα – 11
- Νότια Καρολίνα – 9
- Αϊόβα – 6
- Νότια Ντακότα – 3
- Κάνσας – 6
- Τένεσι – 11
- Κεντάκι – 8
- Τέξας – 40
- Λουιζιάνα – 8
- Γιούτα – 6
- Μέιν – 4
- Βερμόντ – 3
- Μέριλαντ – 10
- Βιρτζίνια – 13
- Μασαχουσέτη – 11
- Ουάσινγκτον – 12
- Μίσιγκαν – 15 (swing state)
- Δυτική Βιρτζίνια – 4
- Μινεσότα – 10
- Ουισκόνσιν – 10 (swing state)
- Μισισίπι – 6
- Ουαϊόμινγκ – 3
- Μιζούρι – 10
- Κολούμπια - 3
Οι υποψήφιοι πρόεδροι των ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει εκ των προτέρων ποιους εκλέκτορες υποστηρίζουν σε κάθε πολιτεία και την ημέρα της ψηφοφορίας οι εκλογείς προσέρχονται στις κάλπες και ψηφίζουν τους εκλέκτορες – και κατά συνέπεια τον Πρόεδρο- που επιθυμούν. Σε όλες τις πολιτείες, πλην του Μέιν και της Νεμπράσκα, για τον διορισμό των εκλεκτόρων στο Σώμα εφαρμόζεται το σύστημα “Winner take all”. Δηλαδή, το κόμμα που αποσπά τις περισσότερες ψήφους (μέσω του συστήματος που περιγράψαμε παραπάνω) διορίζει και τον συνολικό αριθμό των εκλεκτόρων, που αντιστοιχεί στην εκάστοτε πολιτεία.