Η Επιτροπή Αλιείας έθεσε ερωτήματα τον Κώστα Καδή, Κύπριο υποψήφιο επίτροπο Αλιείας και Ωκεανών.
Στην εισαγωγική του ομιλία, ο κ. Καδής μίλησε για την ανάγκη οι τομείς της αλιείας και των υδατοκαλλιεργειών να είναι βιώσιμοι, ανταγωνιστικοί και ανθεκτικοί, στο πλαίσιο της γαλάζιας οικονομίας και της διασφάλισης της προστασίας των ωκεανών.
Κερδοφορία, γαλάζια οικονομία και προστασία των ωκεανών
Για τον σκοπό αυτό, ο ορισθείς επίτροπος θα βασιστεί στα συμπεράσματα της εν εξελίξει αξιολόγησης της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑλΠ), η οποία είναι μια ενδελεχής ανάλυση της νομοθεσίας που θα περιλαμβάνει ευρεία διαβούλευση. Ο κ. Καδής δεσμεύτηκε να συζητήσει τα αποτελέσματά της, τα οποία αναμένονται έως το τέλος του 2025, με τους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ερωτηθείς από τους ευρωβουλευτές, ο κ. Καδής δεν απέρριψε το ενδεχόμενο αναθεώρησης της νομοθεσίας, υπό το πρίσμα της αξιολόγησης αυτής και της κατάστασης των αλιευτικών στόλων της ΕΕ.
Σχετικά με τους κανόνες για την υποχρέωση εκφόρτωσης, ο ορισθείς επίτροπος τόνισε ότι πρέπει να ελαττωθούν τα παρεμπίπτοντα αλιεύματα, καθώς και την ανάγκη να συλλέγονται πλήρη και ποιοτικά δεδομένα. Οι απορρίψεις ψαριών στη θάλασσα δεν οδηγούν σε μεγαλύτερη κερδοφορία, ούτε σε πιο βιώσιμη θάλασσα, δήλωσε.
Έχοντας επίγνωση των διαφορών μεταξύ της αλιείας μεγάλης και μικρής κλίμακας, καθώς και των σημαντικών διαφοροποιήσεων μεταξύ αλιευτικών περιοχών, ο κ. Καδής υποσχέθηκε να καταρτίσει έως το τέλος του 2025 χάρτη πορείας για την ενεργειακή μετάβαση για την αλιεία και την υδατοκαλλιέργεια με προοπτική το 2050. Αναφέρθηκε επίσης εκτενώς στην κοινωνική διάσταση του χαρτοφυλακίου του και δεσμεύτηκε να στηρίξει τις παράκτιες κοινότητες.
Η αντιμετώπιση της γήρανσης των σκαφών, των ελλείψεων δεξιοτήτων και εργατικού δυναμικού, του χάσματος μεταξύ των φύλων και της ανανέωσης των γενεών, αλλά και η ανάγκη μείωσης της γραφειοκρατίας αναφέρθηκαν επίσης από τον κ. Καδή. Οι προκλήσεις αυτές θα συμπεριληφθούν στο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τους Ωκεανούς, τον χάρτη πορείας που ο ορισθείς επίτροπος επιθυμεί να τον παρουσιάσει τον Ιούνιο του 2025.
Βαλτική, Brexit, σχέσεις με τρίτες χώρες
Αντιμέτωπος με τις ανησυχίες των ευρωβουλευτών σχετικά με τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση της Βαλτικής, ο ορισθείς επίτροπος πρότεινε μια ολιστική προσέγγιση, με τη συμμετοχή όλων των επιστημονικών και περιβαλλοντικών φορέων.
Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο προτίθεται να προσεγγίσει την επαναδιαπραγμάτευση των αλιευτικών ποσοστώσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο, ο κ. Καδής δεσμεύτηκε ότι οι αλιείς της ΕΕ θα διατηρήσουν την πρόσβασή τους στις ιστορικές αλιευτικές τους περιοχές.
Ο ορισθείς επίτροπος δεσμεύτηκε να αντιμετωπίσει τα παράνομα ή άναρχα αλιεύματα, να ενισχύσει την επισιτιστική αυτονομία της Ένωσης και να διασφαλίσει ότι βιώσιμες διεθνείς συμφωνίες για την αλιεία σε ένα δίκαιο πλαίσιο που θα ωθήσει τρίτες χώρες να εφαρμόσουν τα υψηλά ευρωπαϊκά πρότυπα.
Προστασία της βιοποικιλότητας και οικονομικά οφέλη
Ο κ. Καδής υποσχέθηκε να πιέσει για επιστημονικά τεκμηριωμένες λύσεις, με τη συμβολή όλων των ενδιαφερόμενων μερών, ιδίως των τοπικών κοινοτήτων. Τόνισε τον ρόλο της θάλασσας ως καταβόθρας άνθρακα, την ανάγκη διασφάλισης της βιοποικιλότητας τόσο από άποψη βιωσιμότητας όσο και από οικονομική άποψη, καθώς και τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι προστατευόμενες περιοχές στην κατεύθυνση αυτή — σημειώνοντας ότι τέτοιου είδους περιοχές οδηγούν σε αύξηση των αλιευτικών εσόδων.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε μαγνητοσκοπημένη την ακρόαση εδώ.